kniha » Tachmasib letí k Saturnu
má v knihovně 40
hodnotilo: 31
73%
Tachmasib letí k Saturnu

Arkadij Strugackij
Boris Strugackij

Tachmasib letí k Saturnu

série: Alexej Bykov
díl v sérii: 3

Kategorie: sci-fi

originální název: Стажеры ▫ Stažery
originál vyšel: 1962

vydání: Svět sovětů 1965


Komentáře:
BlackDawn  | **** 16.06.2009 11:19

Oproti Planetě nachových mračen více psychologicky zaměřené a tedy i více klasicky Strugacké.Snad neprozradím moc když napíšu, že je to díl ve kterém Jurkovskij najde smysl svého života coby planetologa a kosmonauta což ho bohužel bude stát i vlastní život.Vypraví příběh svářeče Jury, kterému uletí kolegové na Saturn a on shodou okolností skončí na Tachmasibu společně s Jurkovským,By­kovem,Krutiko­vem a Žilinem, kteří ho vezmou na Saturn sebou. Cestou prožije dost dobrodružství aby byl na závěr svědkem prvního kontaktu.Dost čtivé a oddechové.

Tua  | **** 15.01.2011 04:55

Tachmasib, loď jež cestovala na Amalteu v jejím dalším dobrodružství. Tentokrát se letí o něco dál, až na Saturn. Cestou pobijeme pár marťanských pijavic na kótě ??, prohlédneme si několik vesmírných stanic zblízka a nakonec nás čeká jedno postrugacké překvapení a vygradovaný konec. Posádka Tachmasibu stárne. Pro některé je toto nejspíš poslední let, další už do vesmíru vůbec nevzlétli. V kontrastu s tím je na palubu přibrán mladý hurá svářeč Jura, který se nutně potřebuje dostat za soudruhy na Rheu. Celé je to takové sláva-komunistické, ale zase postrugacku ..jinak a tak nějak sympaticky. Není to agitka, není to černobílé. Na probuzení z pohádky si zkrátka musíme počkat až do Pondělí.

Dilvermoon  | *** 22.05.2011 19:37

Samozřejmě jsem věděl, že se jedná o rané dílo jinak mnou velmi oblíbených bratrů, kteří se teprve rozjíždí ke svým budoucím výborným dílům. A jako takové jsem čekal prvky poplatné době (1962). Dočkal jsem se? Napůl. Na jedné straně je tu epizoda na Marsu, kde sledujeme dramatický konflikt kolonistů s místní formou života, líčení je akční a dialogy v pohodě a i vtipné. I část odehrávající se v prstencích Saturna je napínavá a celkem zásadní. Na straně druhé bych uvedl začátek románu na raketodromu, kde se pěkně soudruhuje a komu toto oslovení vadí, nemůže být zcela v pořádku, protože socialistický způsob života je rozhodně nej a ono se to ukáže. A nebo asteroid Bamberga, kde řádí kapitalistický vydřiduch a nic nečekaného neprozradím, když napíšu, že dostane naloženo, jak si zaslouží. Tachmasib letí k Saturnu a cestou Jurkovskij koná inspekce leckde a celkově musím uznat, že části, které mne zaujaly a nebyly tendenční, jsou v převaze. 60%. A abych nezapoměl – přeji vám všem klidnou plazmu.



WebArchiv - archiv českého webu