kniha » Utopie, nejlepší verze
v Top10 1 | chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 28
hodnotilo: 22
72%
Utopie, nejlepší verze Více vydání = více obálek.

Ivan Kmínek

Utopie, nejlepší verze

(Zábavné panoptikum, tematicky zaměřené na odvěký boj dobra proti dobru)

Kategorie: sci-fi - humorná - antiutopie

vydání: SNK 1990; Triton (web) 2006

odkazy: 4x [recenze]


Informace / Anotace ke knize: Utopie, nejlepší verze - (Zábavné panoptikum, tematicky zaměřené na odvěký boj dobra proti dobru)

Taky míváte pocit, že vás kdosi odkudsi pozoruje a manipuluje s vámi? Nemýlíte se: všichni jste jen roboti programovaní na proces, kterému se pracovně říká plnohodnotný autentický život. Všimli si toho například tvůrci filmu Truman Show z roku 1998, pojednávajícím o pojišťovacím agentovi, který žije nic netuše uzavřen v umělém mikrosvětě (byť tak fascinujícím, jako je město) a hraje roli s minimálním počtem stupňů volnosti. Sami ovšem určitě neměli ani tušení, že i je někdo pozoruje – totiž český autor Ivan Kmínek, který napsal dílo na podezřele podobné motivy dvanáct let před nimi, na sklonku totalitního režimu. Pojišťovák Viktor Kaminský a superman Martin Larden odhalují pravdu o své existenci na stránkách sci-fi románu, který je neopakovatelnou kombinací šestákového čtení, výzkumných zpráv, ztřeštěné akce, a politických memorand.

V roce 1987 dopsal Kmínek román Utopie -nejlepší verze, ale podařilo se mu jej vydat až v roce 1991 (Středočeské nakladatelství a knihkupectví). Dílo patří k tomu nejlepšímu z české SF. Je to ironický příběh o strastiplném hledání zákonů panoptikálního světa, v němž hlavní hrdinové – melancholický vypravěč Viktor a superman Martin – žijí. Postupně zjišťují, že lidstvo bylo použito ke zrůdnému experimentu Vědeckotechnické rady se ‚zkvalitněním‘ lidského života a obyvatelstvo podrobeno globálnímu přeprogramování vědomí. Kmínek si formou parodie, černého humoru a v antiutopickém rámci klade otázku, o co by se měli člověk a lidstvo snažit, kde leží skutečné hodnoty a jak je nebezpečné se pokoušet k těmto hodnotám dostat jinou než přirozenou cestou.

In: Adamovič – Slovník české literární fantastiky a science fiction

 

Externí odkazy:

[recenze] FantasyPlanet
[recenze] z Pevnosti na Daemon.cz
[recenze] www.fantasya.cz (Roman Paulík)
[recenze] F&SF (Jiří Popiolek)



WebArchiv - archiv českého webu