kniha » Chlapík z pekla
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 37
hodnotilo: 13
84%
Chlapík z pekla
Sestavil/i:

Miroslava Genčiová

Chlapík z pekla

Kategorie: sci-fi - antologie

vydání: Albatros (web) 1986


Komentáře:
Nelson  | ***** 07.02.2010 17:37

Jedna z nejlepších, nebo možná i nejlepší, antologie sovětských povídek. Úroveň má srovnatelnou s nejlepšími antologiemi angloamerické sci – fi. Nejlepší povídky : Chlapík z pekla, Půl života, Krabi na ostrově a Poslední práh. Povídka Krabi na ostrově byla předlohou pro animovaný film.

Dilvermoon  | **** 20.06.2011 13:07

Čistě sovětská antologie, podle mého názoru nadprůměrná, alespoň co se týče produkce z této části světa. Především titulní novela (román?) Chlapík z pekla od Strugackých, v níž je hrdina ze zběsile válčící planety vyrván do opačného prostředí. Pak bych ještě zmínil povídku Krabi na ostrově od Dněprova, kde se koná pokus o vytvoření strojů živících se kovem a tedy jinými stroji, který se ovšem zvrtne…. A také Poslední práh od v podstatě neznámého autora Germana Maximova, kde konstruktér vytvoří dům smrti, který poskytuje automatickou asistovanou sebevraždu a pak ho sám navštíví….. Speciálně tyto dvě poslední povídky by se podle mě neztratily v jakékoliv západní antologii z této doby, tj. let šedesátých. Dál bych ještě jmenoval Neúnosné tajemství, Půl života, Na stejném místě a První krok. Celkově se jedná o 24 povídek různé kvality, celkově však nadprůměr a pozitivní je, že jsem nikde nebyl znechucen z ideologické masáže, která se mohla konat. Jen je škoda, že u několika povídek nesouhlasí ilustrace, resp. jsou posunuty do jiných povídek.

Tua  | nehodnoceno 20.12.2011 22:03

Jedná se o sborník sovětského sci-fi, který jsem si zakoupil především kvůli stejnojmenné povídce bratří Strugackých. V této povídce jsou nám nejprve představeny poměry panující na planetě Giganda, které se podobají situaci na planetě Zemi v průběhu druhé světové války (obdobně začíná i román Je těžké být bohem, planeta Arkanar na úrovni pozemského středověku). Hlavní hrdina, mladý voják Gag, je při jedné vojenské akci vážně raněn a převezen progresorem Kornějem na planetu Zemi, XXII. století. Pro čtenáře je to tedy zajímavá exkurze do budoucnosti. Gag je v nových podmínkách zpočátku dezorientovaný (obdobně jako čtenář) a svůj úděl vnímá jako jakési zvláštní cvičení , či prověrku vlastní rozvědky. Když si konečně uvědomí, že prostředí ve kterém se nachází nejsou žádné kulisy, začne se vyrovnávat se situací po svém, jak se na Bojového kocoura Její výsosti sluší a patří. Nicméně společnost ho vnímá a chová se k němu spíše jako k bezstarostnému děcku, které nemůže natropit žádné opravdové škody i kdyby chtělo, kterážto skutečnost se Gaga velice nemile dotýká. Líbila se mi například pasáž s „uschlými“ plynoucími cestami, které jsou námětem samostatné povídky v knize Poledne XXII. století, ale i část s robotem Drambou, jež je jediným „tvorem“, nad nějž se cítí být Gag povýšen. Dramba je něco mezi hračkou a mladším kamarádem, kterému může poroučet tak, jak byl zvyklý na své domovské planetě. Co se ostatních povídek týče (Chlapík z pekla tvoří pouze pětinu celkového obsahu), považuji jejich čtení za ztrátu času. Výjimku tvoří snad povídky Fialka a Atol, jejichž rozsah je úměrně dlouhý myšlence, kterou chce autor sdělit, povídka Neúnosné tajemství s materializovaným těžkým svědomím v podobě mimozemské sondy a povídka Kouzelný baret, která mi trochu připomněla Bradburyho poetický styl. Naopak důrazně bych se chtěl vyvarovat kouskům jako Roztržitý Aljoša Sjomin (jehož fabuli lze prohlédnout během prvních pár vět a zbytek už je jen útrpná nuda) a Pozor na achpyrin!



WebArchiv - archiv českého webu