kniha » Návrat Rámy
v Top10 1 | chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 6 | má v knihovně 105
hodnotilo: 97
74%
Návrat Rámy Více vydání = více obálek.

Arthur C. Clarke
Gentry Lee

Návrat Rámy

Kniha vyšla i pod názvem:
Ráma II
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Ráma
díl v sérii: 2

Kategorie: sci-fi

originální název: Rama II
originál vyšel: 1989

vydání: Baronet (web) 1994; Baronet (web) 2009; Vydavateľstvo MAMAŠ (web) 2023

odkazy: 2x [ukázka], 1x [recenze]


Komentáře:
Duirin  | ****1/2 28.07.2006 11:29

Na rozdíl od prvního dílu je zde jasně vidět ovlivnění knihy spoluautorem Leem. Značně vzrostla akčnost děje a to především v první polovině, nalezneme zde i intriky ve skupině nových výzkumníků v Rámovi. Abych neprozradil nic z velmi napínavého děje, tak asi komentář ukončím :)

lamahe  | **1/2 29.03.2009 08:20

Tak toto bolo dosť slabé pokračovanie, presnejšie povedané „riedke“. V priebehu prvej polovice knihy som viackrát uvažoval o nedočítaní. Pritom stretnutie s Rámom ma aj po toľkých rokoch od napísania uchvátilo, ale tento diel to prekryl svojím nadmerným objemom vaty a zároveň nových nápadov je tam veľmi skromne (a navyše niektoré sú veľmi divné). Z tých cca 320 strán by som si kľudne dokázal 100 odmyslieť – hlavne v spomínanej prvej polovici knihy. V závere to však predsalen naberie určité tempo aj informačnú hustotu a čitateľ si občas pripomenie ten pocit, ktorý mal počas celého prvého dielu.

CyberMageFroll  | *** 24.12.2011 15:40

Bohužel toto pokračování je pro mě velkým zklamáním. Dlouhý nudný začátek, který pak přejde v trochu bezduchou akční část. Ne toto se opravdu nepovedlo.

Phoenix  | **** 14.06.2012 10:55

Nadšená z prvního dílu, jsem se vrhla do druhého a hned na úvod jsem dost narazila. Kniha začínala neskutečně nudným a především dlouhým popisem tehdejší/současné sociální a ekonomické situace, což čtenáře, který se těší, až se zase dostane do Rámy, musí hodně znechutit. Ale když se dostanete za prvních sto stran, vše se náhle změní. Ráma je příliš veliký, aby se všechna jeho tajemství vešla do jedné knihy, takže můžeme vesele objevovat dál. Přidávají se nějaké nové postavy, což hlavní děj obohacuje o další zápletky. Když si odmyslím ten šílený úvod, kniha je velice kvalitní, i když už trochu postrádá ten prvotní „wow-efekt“, který byl přítomen v prvním dílu série.

Clarice  | ** 25.11.2018 18:54

Četla jsem to v době, kdy mi bylo náct, což už bude dvacet let. Tehdy jsem byla ještě poměrně nadšená. Dneska, navíc jsem bohužel knihu podruhé slyšela, to říct nemůžu.

Zaprvé – předčitatel: Pan Jiří Kubeš. Má místy ucpaný nos, často poliká vzduch, zívá a snaží se nekrkat. Nojo, jenomže v těch sluchátkách to neokecá. Strašně mi zmršil druhý dojem, a to já většinou předčitatele chválím. Tohle fakt nešlo. Navíc se vůbec neobtěžoval s nějakým projevem…

Co se děje týče, je vidět, že to není čistě Clarke. Kupodivu mi nevadil ten začátek. Kudy se Země ubírala od prvního Rámy, mě docela zajímalo. Nevadila mi ani detektivní zápletka, různé ty pikle a sex. Jako proč ne. Vadily mi divné charaktery hlavních hrdinů a řešení jejich situace: Třeba jedna za všechny: Nicol vleze do New Yorku, dojde ke stavbě, vleze dovnitř a uvidí jámu. Posvítí dovnitř baterkou a nedosvítí na dno. Tak se tam nahne a spadne. Ale když je dole, tou samou baterkou dosvítí v pohodě ke stropu té místnosti, kde se nachází??? Při poslechu děje kolem tohoto jsem trpěla. Původně přeci šlo o dočista jiný úkol – hledání kolegy. Ale na kolegu se všichni dočista vykašlali a jako by řešili „důležitější“ věci, které byly úplně mimo mísu.

Část uvnitř Rámy by mě měla bavit. Snažila jsem si představit všechny ty novoty, ale díky chování hrdinů příběhu jsem se spíš nudila. A veškerá představivost se opírala o vzpomínky na první díl, byť tam nebyly popisy měst a jejich detailů. No, tady také ani moc ne. Spíš jsem se smířila s jakoukoli podobou, kterou si dokážu vybavit z nejrůznějších sci-fi filmů a seriálů.



WebArchiv - archiv českého webu