kniha » Nekroskop IV
v Top10 1 | chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 61
hodnotilo: 57
80%
Nekroskop IV

Brian Lumley

Nekroskop IV

Řeč mrtvých

série: Nekroskop
díl v sérii: 4

Kategorie: horor - fantasy

originální název: Necroscope IV: Deadspeak
originál vyšel: 05/1990

vydání: Polaris (web) 1999


Komentáře:
Fox85  | **** 23.01.2013 09:37

Čtvrtý díl série se ze světa upírů vrací zpět na Zem, a podle mě to je velké plus. Když se dívám na další díly, tak je jasné, že se do světa upírů ještě vrátíme, ale tak nějak mi prostě přišlo, že by se Harry Keogh měl spíše vypořádat se zlem na Zemi. Což v tomto díle opravdu přišlo. Knížka mě bavila, možná více, než kdybych ji četl ihned po předchozích. Měl jsem totiž místy takový mlhavý pocit, že to všechno jsem už někdy četl, a že to vlastně není nic nového. Ale nakonec převážil kladný pocit.

Poznámka pod čarou: Na konci jsem měl pocit, že se Lumley snaží propojit (nebo alespoň odkazovat) na Lovecrafta. Slova, která pronáší Janos totiž podle mě velmi připomínají výrazy, které jsem někdě viděl v dílech Lovecrafta nebo je následovníků.

Lucc  | *** 20.11.2017 11:26

Už_to_číst_nebudu! To byly mé myšlenky v třetí čtvrtině knihy. Neodkládám knihy, ale tady to bylo na spadnutí. Řemeslně je kniha průměrná, možná lehce nad. Ale je tak předvídatelná a nudná (pro někoho, kdo už má načteno). I překvapivé zvraty jsou podány jaksi nepřekvapivě. Lumleyho styl psaní je pro mne zakletý a už v románech nebudu pokračovat. A to ani přesto, že poslední pětina byla dobrá. Najednou Lumley vykouzlil scénu s vnitřním i vnějším napětím, u které jsem uznale pokýval hlavou! Najedou použil to, co ho zdobilo v některých povídkách – věrohodnými reáliemi dokreslenou středomořskou atmosféru s podivným neklidem! Ale prokousat se tím fádním štrúdlem postaveným na přiohýbání vlastních pravidel světa (nekromancie s popelem, souboje myslí, kde se pravidla mění, jak je potřeba, …) jen proto, abych na konci narazil na pár ořechů a rozinek, to mi za to fakt nestojí.
PS: Předkomentující má s podobnost zaklínadel s Lovecraftovými samozřejmě pravdu. Ale kvůli dvěma větičkám to HPLmilci fakt nečtěte. Pokud by měl někdo zájem, opíšu vám je.



WebArchiv - archiv českého webu