kniha » Kníže mečů
chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 71 | antikvariát
hodnotilo: 59
68%
Kníže mečů Více vydání = více obálek.

Michael John Moorcock

Kníže mečů

série: Corum
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: The Knight of the Swords
originál vyšel: 04/1971

vydání: Laser 1992; Laser-books (web) 2009

odkazy: 4x [recenze]


Komentáře:
Duirin  | * 15.03.2006 13:02

Občas dost morbidní až nechutné, celkově divné, moc se mi to nelíbilo. Děj tak nějak upaluje dál s popisem na pár řádcích, některé věci se dějí jakoby mimochodem. Ale vlastně je to dobře, aspoň to nebylo tak dlouhé. Hlavním hrdinou Corumem je na můj vkus až příliš vláčeno.

tomts  | ***** 23.09.2008 13:53

Jedna z klasických fantasy o hrdinovi navzdory své vůli. Kníže Corum je psychologicky perfektně zvládnutá postava. Útlá knížečka patří k mým oblíbeným.

papuja  | **** 21.04.2009 22:10

Četl jsem několikrát v době kdy bylo fantasy knih jako šafránu. A vždy se mi to líbilo.

GeRony  | *** 22.06.2010 12:42

Velmi zvlastna kniha. Mozno som uz zvyknuty na „klasickejsie“ fantasy. Ale, nieco v tejto knizke je. Zoparkrat som sa pristihol, hlavne v prvej polovici knihy, ze som velmi smutny z toho, aka je ludska rasa ako celok chamtiva, nevraziva a surova. Rozhodne minimalne kvoli tomu sa to oplati citat. Inak pribeh upaluje, kapitoly sa striedaju rychlostou blesku a vzdy sa nieco deje. Ked si clovek zvykne na styl Moorcocka, knihu minimalne docita :)

pruss  | *** 14.12.2011 09:10

V porovnání se současnou fantasy se jedná o nezvyklé dílko. Krátké a stručné popisy. Děj jednuduše uhání, jemný pokus o psychologii. Není to mimořádná kniha, na to je příliš jednoduchá, ale už jen pro svou nezvyklost stojí za přečtení.

michalb  | **1/2 17.08.2013 11:48

Kdyby ta kniha mela lepsi pribeh a autor by zvladl lepe „remeslnou“ stranku psani, tak by tohle byl trhak. Pritom zacatek byl velmi nadejny. Svet, ktery autor vytvoril je proste komplexni a zvlastni, zajimavy a originalni, krasny a smutny.. Ovsem pak prijde to horsi. Ne, opravdu si nemyslim, ze je dobre psat na zacatek kapitoly, co se v ni stane. To obecne napeti v knize moc nezvysuje… :-) Ale budiz. Dal, pokud dam hrdinovy nejakou „super power“, tak to trochu promyslim. Spousta situaci v knize se dala resit jinak, lepe a efektneji nez to ten hrdina udelal. Pritom on nebyl hloupy, jen se to autorovi proste nekdy nehodilo, aby mohl pouzit svou „super power“. To knize v mych ocich trochu ubiralo. Na druhou stranu mam mozna na fantasy literaturu prehnane naroky. Uz z definice ma byt takove neskutecna, fantaskni. Cist nebo necist… Kniha me urcite vtahla, ale po jejim precteni jsem nejakou velkou chut cist dalsi dily nemel. Celkove 50%, skoda, skoda, ze to neni napsano lip, takovy pekny svet…

Gaarq  | * 17.08.2013 14:15

jedna z prvních knih, které jsem si koupil za své (a nedávno jsem ji prodal a to dělám sakra vzácně) :) tehdy jsem kupoval knihy spíš náhodou, recenze v ikarii a nemesis jsem začal používat až později. což je možná důvod, že byť je kniha útlá, trvalo mi pěkně dlouho než jsem ji dočetl, páč jsem se u ní děsivě nudil. ani když jsem do ní nahlížel později, nijak se můj dojem nezlepšil. je třeba uznat, že to byla po tolkienovi moje druhá fantasy (iirc) a můj vkus byl tehdy už asi docela zformovaný ;)

louza  | ****1/2 02.03.2020 16:10

I na dnešní dobu vcelku netypické fantasy. Autor balancuje na hranici klasiky a realistického pojetí příběhu. Z klasiky si bere čarovné pozadí světa kouzel a bohů. Realističnost pak propaguje do chování hrdinů i antihrdinů. A tlačí na ní pořádně tvrdě. Nezalekne se ani mrzačení, nebo znásilnění v přímém přenosu. Heroický souboj muže proti muži s klidem otáčí ve zrádnou frašku a jeho blasfemický popis božské bytosti zkrátka nemá chybu. Pokud se vezme v úvahu, že Moorcock tohle celé napsal dvacet pět let před Martinovou ságou a připočte se, že jde přesně zacíleným, ale vůbec ne chudým jazykem přímo k věci, bez zbytečných canců, vychází z této útlé trilogie poměrně solidní kandidát na doplnění vzdělání. A to i půl století po jeho vzniku.



WebArchiv - archiv českého webu