kniha » Fiasko
v Top10 3 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 61
hodnotilo: 44
82%
Fiasko

Stanisław Lem

Fiasko

Kategorie: sci-fi

originální název: Fiasko ˙
originál vyšel: 1987

vydání: Mladá fronta (web) 1990

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
Pátrač  | ***** 30.05.2014 22:52

Nevím kdo napsal anotaci k této knize, ale mám vážnou obavu, že knihu nečetl a nebo jen každou 10 stránku. Pár řádků a tolik nesmyslů, to by jeden něvěřil vlastním očím kdyby neměl kvalitní brýle.

Kniha mimo napínavý děj předkládá mnoho pohledů na možné dopravní technologie pro výzkum vesmíru v budoucnosti, pohledy na vývoj inteligentních civilizací a je dalším potvrzení toho, že Lem nevěří na to, že by kontakt mezi lidstvem a ET mohl dopadnout dobře.

lamahe  | ***1/2 03.11.2016 15:16

Táto kniha obsahuje veľa čŕt, ktoré mám na Lemovi rád. Ohňostroj úvah a myšlienok dáva čitateľovi veľa príležitostí k zamysleniu. Popis medzihviezdneho cestovania je pôsobivý, no rozohranie kontaktu s Kvinťanmi je doslova geniálne premyslené.

S celkovou štruktúrou románu však nie som stotožnený, úvodná časť na Titane mi nedáva zmysel v kontexte hlavnej pointy s planétou Kvinta, resp. príde mi ako prilepená poviedka. To isté platí o pasáži, kde hlavný hrdina číta dobrodružnú poviedku o hľadaní termitieho „kameňa mudrcov“ – úplne zbytočné pre zvyšok deja (mimochodom, možno je to blbosť, ale pripadalo mi to ako výňatok poviedky, ktorú som kedysi čítal). Ale najviac ma sklamal záver. „Useknutý“ sa mi zdá byť slabé slovo, skôr mám chuť povedať „odfláknutý“.

Spomínaná myšlienková bohatosť a premyslenosť hlavnej dejovej línie však prevažuje a posúva celkový dojem do výrazne pozitívnych hodnôt.



WebArchiv - archiv českého webu