kniha » K Mrakům Magellanovým
v Top10 2 | chce si přečíst 2 | má v knihovně 66
hodnotilo: 38
73%
K Mrakům Magellanovým Více vydání = více obálek.

Stanisław Lem

K Mrakům Magellanovým

Kniha vyšla i pod názvem:
Denník z Vesmíru
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi

originální název: Obłok Magellana
jiný (obecně známý) název: The Magellanic Cloud
originál vyšel: 1955

vydání: Mladá fronta (web) 1956; Slovenský spisovateľ 1958; Mladá fronta (web) 1958; Mladá fronta (web) 1962


Komentáře:
avatar2  | *** 27.08.2006 10:17

Román o putování obří vesmírné lodi ke vzdáleným galaxiím a sledování, co s lidmi udělá celoživotní (a vlastné vícegenerační) odloučení od mateřské planety. Nápad na plný počet hvězdiček + velmi zvláštní poetická atmosféra, ale strašně pomalé, člověk se často musí nutit aby knihu neodložil. Děj graduje velmi zvolna a konec je nečekaný. Kniha spíš jen pro staromilce a fandy kořenů sci-fi jako jsem já :-)

willis  | **** 29.07.2008 11:22

Na tohle je potřeba správná nálada. Akce málo, spíš psychologie. Dlouhá cesta ke hvězdám, osudy a chování lidí na lodi. Lem byl dobrým spisovatelem už od začátku, i když jeho další romány jsou čtivější a přístupnější více čtenářům. To bude asi důvod, proč takhle dobrá knížka tady vyšla naposledy někdy v 60. letech.

stimílek  | ***1/2 24.09.2009 19:21

Kniha z dřevních dob, plná komunistických ideálů. Dozvíme se, jaký pokrok lidstvo díky komunismu dosáhlo. Lem tu popisuje celosvětový přístup k informacím přes počítač (že by první zmínka o webu?,) kosmická loď je vybavena technologií jako ze Star Treku – zhmotnují si, co je zrovna třeba a vedle toho jsou takové absurdity jako zvýšení rychlosti rakety odlomením plomby (to samé je i v Astronautech.) Pár akčních scén – zejména v závěru. Když ji čtu, tak si říkám, že je to prostě stará kniha, ale díla anglicky píšících klasiků jsou ještě starší a přesto na nich to „stáří“ není často poznat.

honajz  | ** 24.10.2011 09:20

Lema mám moc rád, ale ty jeho rané práce se vážně nedají moc číst. Astronauti jsou oslavným pamfletem tehdejší vědy s mírným protiválečným přesahem, Planeta Eden s větším protiválečným přesahem, nu a K mrakům Magellanovým je někde uprostřed. Ty vzpomínkové biografické pasáže jsou nudné k uzoufání, a protože Lem v Grónsku asi nežil, tak z nich člověk nemá dojem autenticity. Další pasáže o úžasné vědě a do budoucnosti s pevným pohledem hledících vědcích. Až ke konci přijde nějaká atmosféra na lodi a určitý zvrat. Není divu, že Ikarie XB-1 adaptuje v podstatě jen poslední třetinu knihy.

Pátrač  | ***** 27.05.2014 20:30

Další kniha z pravěku východoevropské vědeckofantastické literatury. Je zajímavé, že pro mě i po těch letech co jsem ji četl poprvé někdy v roce 1973 či 74 má svůj půvab a jsem pyšný že ji mám ve své knihovničce. Důvod jejího nevydávání po roce 1970 neznám, ale domnívám se, že měla potíže dané tím, že ukázala vplné nahotě stupidnost socialistických cenzorů v padesátých letech minulého století.

Jelikož socialističtí ideologové prohlásili, že kybernetika je kapitalistická pavěda, mezihvězdná loď GEA nemá kybernetiky, ale mechaneuristy. Vydání v letech kdy termín kybernetika byl i v našem kusu světa už normální by ukazoval, že jsme byli hloupější než sousedi. Tomu se bylo záhodno vyhnout.

Kniha plyne pomalu, hodně se věnuje lidem, jsou do ní vkládány příběhy, i pohádka – a to velmi pěkná – se najde. Nemyslím si, že by jí to nějak škodilo. Je zajímavá svým závěrem, kdy dochází mezi pozemskou lodí a její posádkou k ozbrojenému konfliktu s obydlenou planetou u cílové hvězdy. Je to jedna z více Lemových knih, která má podobnou zápletku – jakoby Lem nevěřil, že je možný mezihvězdný kontakt bez srážky mezi civilizacemi.



WebArchiv - archiv českého webu