kniha » Všechno je jinak
chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 37
hodnotilo: 30
94%
Všechno je jinak

Ondřej Neff
Alexandr Kramer

Všechno je jinak

kapitoly o světové science fiction

Kategorie: sci-fi - literární teorie

vydání: Albatros (web) 1986

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
tomts  | ***** 02.05.2009 14:08

Dodnes nepřekonaná kniha o zahraniční vědeckofantastické literatuře v češtině. Skvělé rozbory děl většiny neznamějších autorů, zamyšlení nad kořeny žánru a jeho různorodosti. Množství vkusných ilustrací.

Gaarq  | **** 27.08.2014 08:19

tato kniha se v mnoha ohledech unikátní. asi není úplně obvyklé, aby relativně malá národní kultura měla takové obsáhlé dílo o světové fantastické literatuře. nota bene, doba vzniku této knihy je obdivuhodná; bolševický režim byl již sice v úpadku, ale pořád se držel zuby nehty a cenzoři dokázali eliminovat i zdánlivě neškodná díla. to, že autoři, nebo alespoň jeden z nich, měli tolik načteno především zahraniční (asi spíše západní) v době knihovní, to je skutečně obdivuhodné. v neposlední řadě jde o kuriózní situaci danou dobou vzniku, kdy ondřej neff, a patrně i ostatní zodpovědní, „pokryl“ spoluautora, kterého bolševik odstavil z oficiální literatury. co se týče knihy samé, setkáváme se zde s velmi slušnou historiografií světové fantastiky, namíchanou celkem rovnoměrně. tu máme nějaké nutné úlitby ideologickému dozoru (třeba kapitola o antiutopiích; i když možná ne, o alexandru kramerovi je známo, že měl výrazně levicové smýšlení /to sou paradoxy, pane vaněk/), ale celkově je text relativně vyrovnaný (nakolik to za daných okolností šlo). těžko říct, je-li to spoluautorem, ale teoretizující rétorika se více blíží třem esejům o české sci-fi než něco je jinak; což považuji za významné pozitivum. od té doby, pomineme-li z důvodů formy encyklopedii SF, nic podobného už nevzniklo a mám obavy, že ani nikdy nevznikne (poněvadž český trh by neunesl ani překlad nějakého podobného aktuálního díla cizojazyčného a že je jich požehnaně). pro ty, kdo se vážně zabývají žánrem, jde o významnou součást jejich knihovničky.

ps. nemaje potřebných znalostí, nejsem schopen posoudit kvalitativně značnou část obsahu. čeho jsem si ale např. všiml, to je zvláštní datace ilustrace k dílu roberta holdstocka magic man, kteréžto poprvé vyšlo v roce 1976, ale u ilustrace je datum 1951 (to byly robertovi tři roky). chápu, že při těch kvantech informací se jeden takřka zákonitě musí utnout a pravděpodobně jde o ojedinělý jev.



WebArchiv - archiv českého webu