kniha » Druhá planeta Oggu
v Top10 4 | chce si přečíst 4 | má v knihovně 56 | antikvariát
hodnotilo: 37
82%
Druhá planeta Oggu

Péter Lengyel

Druhá planeta Oggu

Kategorie: sci-fi

originální název: Ogg második bolygója
originál vyšel: 1969

vydání: Svoboda 1981


Komentáře:
Pátrač  | ***** 27.05.2014 19:38

Když jsem tuto knihu pro mě tehdy naprosto neznámého autora poprvé četl, byl jsem příjemně překvapený zajímavou zápletkou a jejím řešení.

Snaha civilizace zajistit své přežití proti nepříteli, který je v době možného kontaku neporazitelý a současně naprosto nelítostný tím, že zničí vlastní panetu tak, aby vytvořila iluzi jaderného sebezničení a pod touto maskovací akcí odletí s celým měsícem jako gigantickou kosmickou lodí a tím má získat 1 000 let pro přípravu na nevyhnutelný střet, je rozhodně dost akční.

Zároveň v knize nechybí ani obyčejné starosti lidí a když je do děje vtažena pozemská kosmická průzkumná loď, je to už takové domácí.

Ale kniha má ten největší půvab v tom, že ke konečné bitvě nedojde. Než uteče těch získaných tisíc let, nepřítel tvořený jedinci s obrovskou ničivou silou se postupně eliminuje navzájem. Poslední jedinec této civilizace v celém vesmíru umírá a hrozba zaniká.

Byl by to možná dobrý film.

Vlask  | * 21.07.2014 15:55

Opravdu hodně divná slátanina všeho nudného. Začíná to jako trošičku modernější scifi stylu verneovky. Čili autor naprosto nesmyslně popisuje každou blbost, která ho jen napadne, přestože to z hlediska příběhu nedává naprosto smysl (hlavně, že je všude dost nezbytných pohyblivých chodníků). Tento vrchol nudy zabírající cca 1/3 knihy dokonale završí podrobným popisem vozidla, které se později v knize už vůbec neobjeví. Následuje druhá část spočívající v sociologickém popisu chování společnosti. Taktéž nic záživného, ale aspoň se konečně něco málo začne dít. V poslední části autor s klidem odhodí všechny tak nudně popisované postavy a posune společnost o podstatný kus v čase. V tu chvíli se začne věnovat i vlastní představě o budoucnosti lidstva a zejména propracovaný africký kosmický program je opravdu úsměvná záležitost. Celkově je zápletka pravděpodobně varováním před tehdy aktuální studenou válkou, nicméně v dnešní široké scifi konkurenci je ta kniha beznadějně zastaralá a nezajímavá.

Clarice  | *** 21.06.2020 23:15

Příběh návratu astronautů na domovskou planetu se zvrhl nečekaným směrem. Proto jsou tyhle starší scifárny zajímavé – obsahují běžné, ovšem z jistého úhlu pohledu originální náměty.

Čtenář si nesmí všímat archaismů a různých jiných ismů :), dávky nelogičnosti a naivity. Ale ve výsledku mi to zase až tak špatné nepřišlo. Sice jsem si nikoho neoblíbila, neměla jsem pocit, že bych chtěla číst pokračování, ale příběh mě bavil a nutil dumat :).



WebArchiv - archiv českého webu