kniha » Signály z vesmíru
chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 25
hodnotilo: 22
64%
Signály z vesmíru Více vydání = více obálek.

Vladimír Babula

Signály z vesmíru

Tato kniha je částí i jiných knih: Oceánem světelných roků

Kategorie: sci-fi

jiný (obecně známý) název: rusky pod názvem Signaly iz vselennoj, ukrajinsky jako Signali z vsesvitu

vydání: Mladá fronta (web) 1954; Mladá fronta (web) 1955; Slovenské nakladateľstvo detskej knihy 1956; Mladá fronta (web) 1956

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
avatar2  | * 20.03.2008 08:30

Mimořádně špatná kniha. Velmi naivní příběh, příšerně šroubované dialogy, které chvílemí vypadají až jako parodie, ale především naprosto neuvěřitelná utopie. Na tom by nemuselo být nic špatného, utopie mohou být i dobré, ale tady je prostě vidět, jak to autor psal v revolučním nadšení začátku padesátých let, anebo prostě na objednávku tehdejší KSČ. Na celém světě zvítězil komunismus, všichni jsou strašně šťastní a pracují ostošest a na minulost vzpomínají jako na noční můru. V každé kapilole najdeme aspoň jednu narážku na to, jak hrozně se žilo dřív, jací lumpové byli američané, že za války vyvraždili atomovou bombou dvě japonská města atd. … Opravdu nechápu těch pár vysokých hodnocení co tu kniha má. Jedna hvězdička je za SF motiv.

SONP  | **** 19.04.2015 09:09

Na některé knihy je třeba dívat se úhlem pohledu doby, ve které vznikly, jakož i doby, ve které námi byly čteny poprvé. Tento ohmataný a kýmsi pokreslený „komunistický rodokaps“, který jsem v rodinné knihovně nalezl někdy v 10 letech, mne tenkrát zcela uchvátil a dlužno podotknout, že mne přivedl k literární scifi spolu s Nosovem, Vernem a Součkem. Mám rád naivní utopie a toto je jedna z nich. Tehdejší ideologií je možná kniha infiltrována až příliš, ale což z Vernových knih také nečiší nadřazenost západní civilizace a techniky nad civilisovanými divochy? Ano, příběh je přímočarý, postavy černobílé – a bílí jsou samozřejmě sověti a černí jsou obdivovatelé prohnilého kapitalismu minulosti. Ale je to také výpověď o podivuhodné cestě vesmírem, o optimismu vývoje lidstva v budoucnu, viděného ovšem tehdejší optikou. A není bez zajímavosti se dozvědět, čemu tenkrát byli lidé schopni upřímně věřit, a zamyslet se nad tím, proč tato utopie dopadla tak jak dopadla ve skutečnosti a proč svět nežije v míru a v přátelství mezi národy, zaštítěn všeumějící vědou. Být objektivní, musel bych dát hodnocení méně. Ale vzhledem k tomu, co pro mě tento „utopistický brak“ znamená, musím dát prostě 80%. A to také za úžasné Škodovy retrofuturistické ilustrace! Kvůli nim jsem si koupil druhý díl, který jsem nikdy nečetl a možná ani číst nebudu.

Sherudan  | * 31.12.2021 11:18

První část knihy jsou vlastně jen nezáživné didaktické proslovy, prokládané prvoplánovou komunistickou agitací. Teprve ve druhé, kratší části se začne dít něco zajímavého, ale to by se stejně dalo směstnat do nepříliš dlouhé povídky. Ta hvězdička je prakticky jen za skvělé Škodovy ilustrace.



WebArchiv - archiv českého webu