kniha » Lety zakázanou rychlostí
chce si přečíst 1 | má v knihovně 39
hodnotilo: 19
63%
Lety zakázanou rychlostí
Sestavil/i:

Pavel Kosatík

Lety zakázanou rychlostí

výběr z české literární fantastiky 80. let

Kategorie: sci-fi - antologie

vydání: Československý spisovatel 1990

odkazy: 1x [recenze]


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [4] FerryH 18.07.2016 20:07  

…v te zminene nize Rampasove dobove recenzi se v uvodu pise: „Dlouho, dlouho před revolucí napadl Pavla Kosatíka ten skvělý šprým zmást trochu estébáky tím, že sestaví antologii „povolené“, legální české SF a nazve je stejně jako dosavadní tři svazky podzemní antologie nejlepší světové SF.
Nechvalně známé lhůty naší polygrafie způsobily, že kniha vychází až v době, kdy si SF (a mnoho dalšího) vyměnilo s StB své místo v podzemí.“

a to je tak asi vsechno co – dobrem – se o te antologi da rici :))
Byl jsem u toho, kdyz jsme Kosatika (tehda cerstveho eleva v v prominetnim komouskem spisovatelskem nakladatelstvi) privedli v scifistickem spikleneckem teamu nekde na Conu na tu myslenku pojmenovat tu oficialni antologii Ceske SF podle totalne samizdatove antologie zahranicni sf, kterou udelal… pamatuju se jak byl zdeptanej tim jak mu to cenzuruji: ze tohle ne a tamto neni zadnej oficialni spisovatel a tohle uz je moc a tamto zas je takove atd… nezustalo mu z puvodnich planu na antologii zhola nic a snad vse musel nejak vymenit … tak jsme ho privedli na goblinskou myslenku, ze to bude alespon „kryci“ antologie na ty jeho samizdatky ve fandomu…
no vyslo to pak az po padu komousu a tim se absurdistan zavrsil… zadne kryti uz nebylo treba … :o) tak to bylo za komousu FURT a neustale… Absurdistan na zivo!!

 [3] barbar (editor) 17.07.2016 15:02  

@Gaarq: Četl jsem hned po vydání a hodnotit nemohu, už si skoro nic nepamatuji; ale vzpomínám si, že tehdy jsem si poprvé matně uvědomil, že sborníky povídek mají i nějaké sestavovatele, kteří mají na obsah vliv, a zjistil, že zatímco to, co se mi líbilo, sestavil vesměs Ivo Železný, tohleto mě moc nevzalo.

 [2] Gaarq (editor) 16.07.2016 09:59  

@yerry[1]: osobně si myslím, že to nejlepší z 80. let vyšlo ve sbornících k CKČ. tohle mi přišlo jako vybírání méně známých děl známých autorů a moc to nevyšlo. když si přečteš tu čtvrt století starou recenzi zdeňka rampase, také mu to moc nehoví.

asi došlo k nedorozumění, já osobně považuju 80. léta za „zlatý věk“ české SF, možná spíš ze sentimentálních než faktických důvodů, ale třeba se nepletu. hlavně se mi líbil styl – nadhled, psychologizace, duch svobody, ale s vědomím si jejích omezení. jistě byli i režimem protežovaní autoři, ale těch tolik nebylo, ani ten tolik posmívaný páral nepsal špatně.

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu