kniha » Lety zakázanou rychlostí
chce si přečíst 1 | má v knihovně 39
hodnotilo: 19
63%
Lety zakázanou rychlostí
Sestavil/i:

Pavel Kosatík

Lety zakázanou rychlostí

výběr z české literární fantastiky 80. let

Kategorie: sci-fi - antologie

vydání: Československý spisovatel 1990

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
Gaarq  | *** 15.07.2016 09:16

tahle konkrétní kniha má zajímavou historii. koupil jsem ji v době vydání, někde zašantročil a našel ji poprvé asi 12 let po té při stěhování. nicméně jsem ji opět dal někam do poličky a vesele na ni zapomněl. od té doby jsem se stěhoval ještě dvakrát a teprve po posledním stěhování jsem do ní kouknul a došlo mi a) že si ji dementně pletu s těmi samizdatovými magazíny stejného jména a b) že jsem ji ještě nečetl :) takže po 26 letech jsem otevřel panenský výtisk.

nadšený úplně nejsem. spousta slibných autorů, ale výsledek je navýsost průměrný. trapné je, že nejlepší je kosatíkův doslov, který hravě předčí každou povídku. nevím, byl-li tento sborník labutí písní klasické české SF povídky 80. let, ale devadesátky českou tvorbu nemilosrdně proměnily a imho ne úplně k jejímu prospěchu. ale to je skutečně jen názor můj a patrně zanedbatelného počtu čtenářstva. sice se česká SF vyléčila z oné naivistické tvorby hlavně 60. a 70. let, kdy byly povídky plné planého moralizování, odbytých scifistických kulis (nikdo neuměl používat sci-fi kulisy tak dokonale jako bradbury, u většiny ostatních autorů ty jejich šestákové rakety a mimozemšťané působí trapně). 80. léta přinesla imho více humoru, lepší řemeslo a lepší náměty (často dystopické a obecně méně optimistické, za to realističtější). pak přišel kapitalizmus a sbohem, máňo, a šáteček. tento sborník, ale nedokázal vytáhnout ty lepší věci z oné doby, možná už jenom paběrkoval a dopadlo to, jak to dopadlo. tož tak.

Sherudan  | *** 24.06.2022 17:47

Sborník velmi nevyrovnané úrovně jednotlivých příspěvků, a ne vždy platí, že nejprofláknutější jména znamenají nejvyšší kvalitu (a naopak). Některé práce navíc působí, jako by je autor dokončoval ve spěchu, aby stihl uzávěrku vydání. Úplným šlápnutím vedle je pak zařazení obou „poezií“.



WebArchiv - archiv českého webu