kniha » Obraz Doriana Graye
v Top10 8 | chce si přečíst 6 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 43
hodnotilo: 64
86%
Obraz Doriana Graye Více vydání = více obálek.

Oscar Wilde

Obraz Doriana Graye

Kniha vyšla i pod názvy:
Obraz Doriana Graya
Podobizna Doriana Graye
Portrét Doriana Graya

(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Tato kniha je částí i jiných knih: Cantervillské strašidlo/ Obraz Doriana Graye, Portrét Doriana Graya / Vejár lady Windermerovej / Balada o žalári v Readingu, Cantervillské strašidlo a jiné prózy

Kategorie: horor - fantaskní

originální název: The Picture of Dorian Gray

vydání: Nakladatelské družstvo Máje 1905; Akademické nakladatelství (B.Bočánek) 1915; Šolc E. 1919; Tůmová 1920; Hynek A. 1927; Horáček 1947; Kmoch 1948; SNKLHU 1958; Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry 1964; Mladá fronta (web) 1964; Lidové nakladatelství 1971; Mladá fronta (web) 1999; Ikar (SK) (web) 2000; Petit Press (web) 2004; Alpress (web) 2005; Alpress (web) 2007; Tribun EU 2007; Odeon 2011; Ikar (SK) (web) 2012; Dobrovský (web) 2013; Ikar (SK) (web) 2017; Odeon 2018; CooBoo (CZ) (web) 2020; 1400 (web) 2022

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
rock.chick  | ****1/2 05.05.2007 14:27

Wow, tak tenhle příběh mě naprosto dostal. Anglická šlechta 19.stol. je moje nejoblíbenější sociální skupina, a tudíž každý příběh, který se jí jen trochu týká mě pokaždé naprosto uhrane. Dokonalé úvahové pasáže mě dobývaly stejně účinně jako milého Doriana posedlost zkoumat vlastní duši. Možná vyznavačům syrového sci-fi a fantasy přijde příběh slabší, ovšem přemýšlivého člověka se zálibou v mystičnu a neuvěřitelnosti kniha dozajista okouzlí – minimálně jako mě.. 95%

malarkey  | ***** 03.12.2008 23:24

Dekadence prvního stupně z pera Oscara Wilda si mě získalo už v mládí, ačkoliv jsem toho příliš nepochopil, časem jsem si knížku přečetl znova a opět jsem se dostal pomalými ustálenými krůčky kupředu k pochopení toho, jak dokonalá tato kniha ve skutečnosti je. Zajímavá myšlenka ztvárněná bravůrním způsobem. Román hodný k zamyšlení, kterých v dnešní době je opravdu hodně málo a o to se cení ještě více. 10/10

avatar2  | ****1/2 31.08.2010 18:21

Předem upozorňuji že vysoké hodnocení není motivované respektem ke stáří díla, ale plnohodnotným čtenářským zážitkem kterého se mi dostalo. Je velmi zajímavé sledovat morální propad hezounka z vyšších anglických kruhů v bezohledného cynika a k tomu ještě vpravdě mefistofelského lorda Henryho, který naprosto skvěle hláškuje a je opravdu vtipným glosátorem dění kolem sebe. Vskutku mimořádné dílo, byť jsem ho četl v již dost archaickém překladu.

Phoenix  | *** 15.10.2010 12:15

Udělala jsem malou vsuvku mezi sci-fi knížky a začala dohánět povinnou četbu ze školy. Na hodině britské literatury mě zaujala diskuze o Dorianovi Greyeovi, především, jak se autorovi povedlo ztvárnit jeho postavu a vnitřní myšlenky a pohnutky. Souhlasím, že Wilde dokázal Doriana popsat do hloubky, kterou jen tak v nějaké knížce nenajdete, ale na druhou stranu mě dost nudil popis tehdejší společnosti. Přišla mi velice povrchní a zabývajícími se pouze světskými záležitostmi. Vím, že tehdy ta doba taková byla, ale v knížce by určitě stačilo, kdyby se Wilde tomuto tématu věnoval v první kapitole a dál už povrchní vztahy společnosti neřešil a zaměřil se více na Doriana.

Tua  | ** 15.01.2011 05:00

Kubínova doporučení způsobila že jsem tuhle knihu sháněl jako ďas. Možná že jsem čekal příliš mnoho, on totiž námět knihy o obrazu který je opatřen takovou mocí, že dovede střežit portrétovaného podobu před všemi hříchy světa a přebírat je na sebe, zní opravdu slibně. Byl jsem však zklamaný. Jedná se o klasickou dobovou satyru, bohužel dobou tak vzdálenou, že dnešní člověk se v takovém prostředí velmi těžko orientuje (podobně tomu u mě bylo se Swiftovými Gulevorovými cestami). Není to sice úplně nudné, ale snadno se to také nelouská. Některé myšlenky ovšem stojí za to tuhle knihu přečíst. Občas stojí za to podívat se do hlav lidem dávno mrtvým a třeba srovnat s lidmi dneška. Protože kniha není ani toliko důmyslná svým dějem (jak je mi libé u A+B) jako spíš svými postoji a postřehy. Mám pocit, že jsem s touhle knihou nesouzněl, možná je na mě příliš brzy.

Lépe by pro něho bylo bývalo, kdyby mu byl každý jeho hřích vynesl jistou a okamžitou odplatu. V trestu je očista. Nikoli „odpusť nám naše viny“, ale „stíhej nás za všechno zlé“, tak by měla znít modlitba člověka k nejvýš spravedlivému Bohu.

Mithanir  | **** 22.06.2011 18:49

Dle mého názoru je Obraz Doriana Graye celkem nadčasové dílo, jelikož lidská osobnost se jako taková příliš nemění. Velmi si mě podmanily autorovy barvité popisy, originální metafory a pravdivé paradoxy, a samozřejmě naprosto promyšlené postavy, rozebrané až do úplných hlubin jejich duše. Dílo se četlo svižně a jednu hvězdu dolů musím odebrat snad jenom za přehnané vypisování toho, co dávno zesnulí vládcové a šlechtici nosili za oblečení, někde zhruba uprostřed knihy, díky čemuž na notnou chvíli zábavnost vázla.

KainIX  | ****1/2 02.03.2013 09:36

Poměrně jednoduchý, ale orginální příběh, zasazený do dekadentního 19. století, ukazující jak bohatství a krásu, tak i chudobu a všudypřítomnou špínu, povrchnost a neúctu k lidskému životu. To vše vyprávěné krásným bohatým jazykem. Pro mně velké překvapení a velký zážitek.



WebArchiv - archiv českého webu