kniha » Kontakt
má v knihovně 8
hodnotilo: 3
73%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Kontakt

Rudolf Kylián

Kontakt

Kategorie: sci-fi

vydání: Práce 1990


Komentáře:
avatar2  | *** 10.08.2007 17:35

Zajímavá sci-fi, která nápaditě kritizuje komunismus a náladu lidí v něm. Autorova fabulace spočívá v tom, že lidé na vedoucích úlohách, kteří bezohledně honí druhé a neustále se skrývají za nezobsažné fráze jsou mimozemšťané, kteří nahradili původní lidi a veškeré jejich aktivity slouží k ekonomickému podmanění většinového obyvatelstva. Kniha se dobře čte, autorův styl nepostrádá vtip a trefné postřehy. Škoda, že je toto jeho jediná SF záležitost.

Sherudan  | **** 12.11.2022 20:25

Česká verze „Uchvatitelů těl“ měla být zřejmě v prvním plánu satirou na normalizační socialismus. Jak už to u opravdu dobré literatury bývá, v mnohém neztratila platnost dodnes… bohužel.

Gaarq  | **** 04.02.2023 17:57

docela zvláštní kniha. prvoplánově to vypadá jako taková nudná komunální satira, která se časem rozvine v celkem trefnou kritiku totalitního režimu (korupce, vzájemná nedůvěra, konzumní sobectví, ideologizované vedení), ale pořád je to spíš zvláštní než zajímavé. asi také jazykem – např. místo „beru teď nějaké prášky“ píše autor „beru teď nějaké tabletky“, a několik dalších podobných pozměněných idiomů, které mi zní nepřirozeně, ale možná je to záměr. celá sranda je ale v tom, že autor vlastně nepopisuje nějaký lidský totalitní režim, ale patrně (ani on to neví jistě, i když to může vypadat, že má na konci i jasné důkazy) mimozemskou invazi s cílem ovládnout zemi (a zbohatnout tu lidskými penězi, wtf). často hrdinové ve sci-fi jednají tak, jako by sci-fi v jejich fiktivní kultuře neexistovala a oni jsou pak vším, co každý správný scifista nasál s mateřským mlékem, strašně překvapení. ne tak zde, tady autor plánovitě trousí poznámky o podobnosti nových společenských jevů a důsledků invaze mimozemšťanů (nějak mi to připomnělo strugacké). to je velmi zábavné a pěkně to graduje až k samému závěru. nakonec je ale hlavní hrdina obyčejný český maloměšťák, kterému jde jen o vlastní zájmy (ať se invaze netýká mě, ať si můžu kouřit a vrátí mi partnerku), ale to, že invazí trpí i ostatní, ho příliš nevzrušuje. což je zase děsně divné.

celkově svým způsobem ojedinělé dílko a i kvůli krátkému rozsahu nemohu než doporučit.



WebArchiv - archiv českého webu