kniha » Podivuhodný příběh Petra Schlemihla
má v knihovně 12
hodnotilo: 4
60%
Podivuhodný příběh Petra Schlemihla Více vydání = více obálek.

Adalbert von Chamisso

Podivuhodný příběh Petra Schlemihla

Kniha vyšla i pod názvy:
Podivný príbeh Petra Schlemihla
Človek bez tône. Podivná príhoda Petra Šlemíla, ktorý svoju tôňu predal diablovi
Petr Šlemíl. Podivný příběh
Podivná historie Petra Schlemihla
Podivuhodná příhoda Petra Schlemihla

(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: fantasy

originální název: Peter Schlemihls wundersame Geschichte
originál vyšel: 1714

vydání: Hynek A. 1911; Klika S. 1921; Přítel knihy 1929; Mazáč 1935; Petr V. 1941; SNKLHU 1957; Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry 1959; Československý spisovatel 1959; Odeon 1981

odkazy: 1x [info], 1x [recenze]


Informace / Anotace ke knize: Podivuhodný příběh Petra Schlemihla

Peter Schlemihls v románu francouzského básníka a přírodovědce Adalberta von Chamisso prodá svůj stín ďáblu – vymění jej za bezedný měšec na peníze – jen aby zjistil, že člověk bez stínu se ocitá na okraji lidské společnosti. (výraz „Schlemiel“ v jazyce jidiš označuje beznadějně neschopnou osobu, packala)


Anotace ze záložky přebalu knihy – vydaní 1941:

PODIVUHODNÝ PŘÍBÉH PETRA SCHLEMIHLA
ADALBERT VON CHAMISSO:

S 16 hlubotiskovými ilustracemi J. Konůpka, obálku a vazbu navrhl Jaroslav Šváb, brož. 20 K, váz. 35 K

Adalbert von Chamisso, přední zástupce německého romantismu (1781–1838), patří k těm velkým neklidným duchům devatenáctého století, v jejichž osobnostech se podivuhodně doplňoval zájem vědecký se vzrušeným a bolestným hledáním romantického básníka. „Podivuhodný příběh Petra Schlemihla,“ který dnes znovu dáváme do rukou českého čtenáře, je jeho dílo nejznámější a také nejlepší. V Schlemihlovi stvořil básník jednu z oněch věčných postav světové literatury, která nebude zapomenuta. Tak hluboce dojímá a tak neodolatelně vábí tato romantická balada o muži, který prodal svůj stín a zakusil hoře vyvržence společnosti. Chamissovo dílo má všechny rysy romantického světového názoru a ve své podstatě jest hořkou zpovědí člověka, zmítaného vlastní bezútěšností a nepřekonatelným svárem trpícího nitra. Sto třicet let, která uplynula od napsání Petra Schlemihla, potvrdilo, se v tomto romantickém příběhu se Chamisso dobral věčných hloubek a trvalého poznání lidské duše. Vydáváme-li dnes toto dílo s ilustracemi mistra Jana Konůpka, je to doklad setkání dvou kongeniálních duchů. Jan Konůpek zde stvořil dílo rovnocenné Chamissovu textu a věříme, se bude neméně radostně přijato českou veřejností, pro níž „Podivuhodný příběh Petra Schlemihla“ je již dávno knihou věčně živou a nestárnoucí.

 

Externí odkazy:

[info] Česká Wikipedie
[recenze] Privátní web



WebArchiv - archiv českého webu