kniha » Pistole míru
má v knihovně 52
hodnotilo: 34
72%
Pistole míru Více vydání = více obálek.

J. M. Troska

Pistole míru

Kniha vyšla i pod názvem:
Paprsky života a smrti
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Farin a Holan
díl v sérii: 2

Tato kniha je částí i jiných knih: Kapitán Nemo, Podivuhodné príbehy

Kategorie: sci-fi - pro děti a mládež

vydání: Melantrich 1937; Toužimský-Moravec 1941; Alternativa (web) 1991; Toužimský-Moravec 2005


Komentáře:
avatar2  | *** 22.08.2007 19:02

Naivní román, který dějově předchází Troskovy trilogie Kapitán Nemo a Zápas s nebem. Příběh o tom, jak chudý vynálezce Farin vymyslel všemocné paprsky smrti a snažil se jejich pomocí změnit svět v lepší místo. Román mohl z dobrého námětu vytěžit mnoho, bohužel však zůstalo u sladkobolné zápletky o nešťastné lásce a zázracích příšerně mirkodušínského vynálezce Farina. Jinak vid9me klišé znám8 z jiných Troskových románů – fascinaci vědou a obavy ze zneužití vynálezů. Kniha je celkově slabší než jiné Troskovy romány.

Nelson  | ***1/2 13.08.2015 12:56

Arnošt Farin, na začátku knihy velmi bystrý, ale tělesně neduživý chlapec. Je také velmi nadaný vědec a vynálezce. Ve svém bádání se zaměřil na paprsky, které by se daly nazvat paprsky života a smrti. Do jeho života ale vstupuje láska k sestře jeho bývalého spolužáka. Po její negativní odpovědi k jeho vyznání Farin mizí z rodného města a inkognito se vydává do světa. Zdokonaluje své paprsky a v různých prostředích zkouší jak paprsky života i smrti. Dostává se k velkému bohatství, mění i svou podobu, z ledu vysvobodí prehistorické zvíře atd. U toho prehistorického zvířete mě docela pobavilo, jak ho vysvobodí z ledu, milý ptáček mu uletí a terorizuje celý kraj. Farina to moc nevzrušuje, ale nakonec ho po delší době dopadne a zlikviduje. A celou knihu prostupuje milostná linie, která připomíná spíše červenou knihovnu. Zvláštní byla epizoda před koncem knihy, kdy se v USA utkává s tajemným spiknutím. Moc mi do celého konceptu knihy nezapadalo. Ale jestli se nepletu, zrovna do tohoto díla vstupovala politika (nebo spíše dějinné události), existovaly různé verze toho, proč do Měsíce vypálí nápis PAX.

Sherudan  | ** 21.09.2021 20:45

Měl-li bych knihu hodnotit jako seriozní literaturu, bylo by asi hodnocení ještě nižší. Těch 20% navíc je za kontext doby, ve které vznikla.



WebArchiv - archiv českého webu