kniha » První lidé na Měsíci
chce si přečíst 2 | má v knihovně 69
hodnotilo: 23
72%
První lidé na Měsíci Více vydání = více obálek.

H. G. Wells

První lidé na Měsíci

Kniha vyšla i pod názvem:
Prví ľudia na Mesiaci
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi - podle filmu/zfilmováno

originální název: The First Men in the Moon
originál vyšel: 1901

vydání: Otto 1908; Štorch-Marien 1927; Matica slovenská (web) 1931; Matica slovenská (web) 1943; Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry 1959; SNKLU 1964

odkazy: 1x [recenze], 2x [film]


Komentáře:
Phoenix  | **** 09.08.2012 21:42

Tato kniha je z velké části popisná. Dialogů je tu pomálu a autor se snaží čtenářovu pozornost zachytit a udržet především líčením podrobností a detailů. Využívá k tomu první osobu, takže dobrodružství na měsíci prožíváme z pohledu hlavního hrdiny. Není tu žádná velká akce, jedná se čistě o výzkumnou misi, která skončí mnohem originálněji než všichni se vrátili domů a žili šťastně až do smrti. A ani tady si Wells neodpustí kritiku tehdejší (ale ono to platí i dnes) společnosti, i když většinu času strávíme na měsíci s jeho obyvateli.

Gaarq  | **** 18.12.2020 10:49

knihu docela určitě dostihl čas a je z tohoto pohledu starodávná, ani ne stará. ale bráno relativně, wells byl podstatně odvážnější technický vizionář než verne – antigravitace! některé věci má stejně z dnešního pohledu komické – vesmírní cestovatelé v pončech, flanelových kalhotách a tak. nicméně některé věci řeší technicky lépe než verne (jasně, je tu rozdíl 30 let) – např. podporu života. samotný příběh je nezajímavý a tuctový scénář – šílený a nepraktický vědec, geniální vynález, nějaká lokální katastrofa, úžasná cesta do neznáma. inu, každá doba má své. asi bych hodnotil je třemi astrami, ale ta čtvrtá je za autorovou odvahu.



WebArchiv - archiv českého webu