kniha » Alenka z planety Země
v Top10 3 | chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 58
hodnotilo: 50
90%
Alenka z planety Země Více vydání = více obálek.

Kir Bulyčov

Alenka z planety Země

série: Alenka z planety Země
díl v sérii:

Tento svazek obsahuje díla vydaná samostatně: Děvčátko, kterému se nestane nic zlého, Alenčino putování

Kategorie: sci-fi - pro děti a mládež

originální název: Девочка с Земли= Děvočka s Zemli: Fantast. povjesti i rasskazy
originál vyšel: 1974

vydání: Svoboda 1985; Triton (web) 2006

odkazy: 2x [recenze]


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [17] barbar (editor) 22.05.2021 09:52  

@trudoš[16]: Tak nejsou to ti Tři kapitáni z Bulyčova. Ale samozřejmě se na díle podepsalo, že jsem jména svých tří hrdinů vymyslel asi v osmi letech. :) Bulyčovův třetí kapitán je rasou Fixan a má díky tomu tři nohy. Když jsem téma asi v pětatřiceti oprašoval, usoudil jsem nicméně, že Filip Fix bude taky Pozemšťan a bude mít nohy dvě. Protože se třemi jsem si ho neuměl představit jinak než jako totálně komickou figurku. :)

 [16] trudoš (editor) 22.05.2021 06:58  

@barbar[15]: Legrační je, že já tu poctu zpětně pochopil až v okamžiku, kdy jsem četl Alenku a pořád si říkal, odkud já ten motiv Tří kapitánů znám… Najednou se mi dobrodružství Arnošta Kodexe, Petra Askorty a Filipa Fixe vybarvilo v úplně novém světle a jsem docela zvědav, jak se to projeví při čtení druhého dílu.

 [15] barbar (editor) 17.05.2021 11:28  

@trudoš# Když jsem začal kdysi (před 14. lety?) psát své Tři kapitány, vzal jsem si název jako poklonu Bulyčovovi, který mne jako dětského čtenáře Alisou nesmírně ovlivnil. Bral jsem to zároveň jako narážku na Tři mušketýry, které s Bulyčovem očividně oba shodně milujeme. Dokonce jsem si troufl i na cameo samotné Alisy. Před pár lety mi kamarádka vypůjčila celou tu knižní řadu, já ji znovu přelouskal a musel smeknout, jak skvělý je Bulyčov autor, jak umí psát a poutavě vyprávět příběhy. Jak píšu čtyřku Kapitánů a jsem právě u astrobiologů, vidím, jak sám na něco podobného jako tvůrce nemám a někdy si říkám, že jsem se měl raději obejít bez Alisy/Alenky, ale stalo se. Chtěl jsem ve své knize svůj dětský vzor (první Alisu převyprávěnou panem Weigelem jsme si četli z Ohníčku společně někdy ve druhé nebo třetí třídě). Doufám, že ḱdyby to Bulyčov věděl (vím, že už je na pravdě Boží), že by přijal mou poklonu a nebyl na mne naštvaný.

A snad to někdy dopíšu, aby se příběh uzavřel a Alisa se mohla vrátit zpět do Kirylova vesmíru.

 [14] Neja 12.11.2012 21:54  

@Elinor[8]: Tak se třemi mušketýry včetně věku prvního přečtení a následným fanděním některým záporákům jsem na tom úplně stejně. A já si pořád říkala, jestli těm dvěma frantíkům nějak nekřivdím :)

 [13] Elinor 12.11.2012 17:18  

@barbar[9]: ad. pošta, ať to tu nezaspamujeme

 [12] Lucc 12.11.2012 14:34  

@Dilvermoon[5]: Tak nevím. Můj tříletý syn má z filmu Auta nejoblíbenějšího „Zelenáče“, který je veskrze záporná a nesympatická postava, i když nakonec vyhraje. Ne že by Blesk, King, Burák nebo Sally nebyli oblíbení, ale Zelenáč byl prostě nejrychlejší, moc moc rychlý a hotovo.

 [11] Dilvermoon (editor) 12.11.2012 13:07  

@FerryH[10]: Neználek byl docela normální, žádný vyložený pionýr. Tedy v relacích pozemské společnosti. Na Měsíci už vynikl. Ve srovnání s Lumpinem, Juksem nebo Scouperfieldem… :-)

 [10] FerryH 12.11.2012 12:18  

@Dilvermoon[5]: hmm, ja si teda vzpominam, ze jako asi 10–11ti letej, kdyz sem cetl Neznalka ve Slunecnim meste, tak mi byli vyslovene sympaticti ti paskove – promeneni oslici a mezek, kteri meli byt hlavni zaporaci … :O) tak nevim… A ona i hlavni postava Neznalek neni nejak moc super kladna, ne? presto ale super-sympaticka… kdezto Vseznalek a dalsi Sprti jsou vyslovene nesympaticti previti… :))

 [9] barbar (editor) 12.11.2012 11:53  

@Elinor[8]: Já mám dodnes Athose za největšího sympaťáka.

 [8] Elinor 12.11.2012 01:03  

@Dilvermoon[5]: co bereš jako ranné dětství? Já dobu, kdy si dítě není schopno číst samo… to bych potom souhlasila. Protože třeba Tři mušketýry jsem četla cca v deseti a od chvíle, co jsem se dočetla, jak probíhala d´Artagnanova milostná pletka s vydáváním se za hraběte de Vardas, jak to vlastně bylo s Mylady a jak Athosovi „krachlo manželství“ u mě byl hrabě de la Fere hajzl největší a d´Artagnan nedopadal o moc lépe… xD

@barbar[6]: vidíš, mně někdy bývají ti záporáci i bližší (pokud nedělají pár věcí – stejných pár věcí, jakými u mě ztrácí sympatie kladné postavy, viz zážitky s Třemi mušketýry), možná proto tvrdím, že žádné nevedu.

 [7] Dilvermoon (editor) 10.11.2012 11:57  

@barbar[6]: Určitě. Černobílost postav už v dospělosti taky nemusím, protože tak to v životě prostě nechodí. I ten největší darebák má svůj vnitřní vývoj a motivaci, kterou není od věci poznat (teda kromě úplných psychopatů).

Ale abych nebyl zcela mimo téma-doktor Verchovcev je ta zajímavá postava v Alise.

Ona utopie jako celek má jeden vážný a podstatný nedostatek. Nemůže fungovat (ale leckdo to ještě nepochopil). Jinak ty utopické světy, jak jsou občas vylíčené, nejsou nijak zavrženíhodné. Ale jsou to prostě jen pohádky. :-)

 [6] barbar (editor) 10.11.2012 11:16  

@Dilvermoon[5]: Já mám s tímhle problém i zcela v dospělosti – respektive, pokud jsou padouši vykresleni jako trapní hlupáci v černých barvách (a vůbec není tedy jasné, jak se třeba dotyčný vzteklý pitomec mohl stát generálem, když celou knihu dělá botu za botou), zatímco klaďasové jsou sbírka romantických individualit bez jediné chybičky, asi taky začínám fandit záporákům, ale hlavně nesnáším tvůrce toho všeho. Silný a kvalitní záporák, který má ve věcech sám jasno, je podmínkou dobrého akčního textu. (Samozřejmě to lze různě obejít, třeba tolkienovským universálním Zlem).

Ale Timura a jeho partu jsem bral taky vážně a proti Alise jsem v těchto bodech žádné výhrady neměl. Pokud si matně vzpomínám, ta dvojice, proti které v jedničce stojí, je celkem malebná. A Rusové mají navíc často „budovatelské“ věci, kde záporáci nejsou to hlavní, hrdina se spíš snaží prospět celku, objevit a pochopit svět, což se mi samo o sobě líbí, jakkoli je za tím slyšet komunistická polnice (a víme, kam tyhle pokusy v reálu dospěly…)

Mimochodem už sedm let píšu knihu s názvem Tři kapitáni. Alisa se v ní mihne jako vedlejší postava. (Včetně astrobiologické výpravy Pegasu.)

 [5] Dilvermoon (editor) 09.11.2012 22:27  

@Elinor[4]: Měl jsem na mysli samozřejmě rané dětství. Já si tedy nepamatuji, že bych někdy fandil postavám, které byly vylíčeny jako „ti špatní“. A fakt jsem v dětství neřešil „abych se nenechal zmanipulovat“ ani jsem na to nekoukal „z dostatečné perspektivy“, jak uvádíš. V dospělosti je to samozřejmě o něčem jiném, ale v nějaký čtvrtý třídě jsem bral i Timura a jeho partu zcela vážně :-))

 [4] Elinor 09.11.2012 22:08  

@Dilvermoon[3]: …nebo v tom, že dost černobíle napsaných kladných postav je napsáno natolik podbízivě, že čtenář radši fandí druhé straně, aby se nenechal zmanipulovat. Nebo čtenáři dojde, že to není tak jednoduché, jak se autor snaží prezentovat, a že když se na to koukne z dostatečné perspektivy a zamyslí se nad tím, tak záporák je vlastně fajn postava a minimálně to myslí dobře. Tolik lehká OT odbočka, ale ty jsi začal. :) ;)

 [3] Dilvermoon (editor) 09.11.2012 12:06  

@barbar[2]: Taky tak. Malákovy ilustrace jsem měl jako dítě moc rád (a vlastně i teď se mi líbí) právě kvůli té popisnosti. A Alence (vlastně Alise, protože jsem to četl v Ohníčku na pokračování) jsem pochopitelně fandil, jak jinak. :-)
V téhle souvislosti mě udivují občasné něčí názory, že v dětství v dětských knížkách fandil záporným postavám. To přece není normální. Pak se nelze divit tomu, že podvodníci všeho druhu jsou dneska „frajeři“, protože v tom umí chodit a vypadá to tu, jak to vypadá (no, trochu jsem se rozohnil mimo téma, ale co se dá dělat).

 [2] barbar (editor) 09.11.2012 11:14  

@Tua: Malák se mi v Alence vždycky hrozně líbil. Ty obrázky v novém vydání zato ne.

Hele, uvědomuješ si, že je to sice fantastika, ale zároveň pohádka, a že v té se určitá bezproblémovost hlavních hrdinů – nemluvě o černobílosti – očekává?

 [1] Madam Brbla 14.10.2008 08:43  

Fantastická knížka pro děti potrefené vesmírmým dobrodružstvím:-). Pro dospělého čtenářa už ji doporučit bohužel nelze, ale doufám, že ji taky jednou budu číst svému dítěti:-).

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu