kniha » Křižovatka soumraku 2
chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 31
hodnotilo: 19
79%
Křižovatka soumraku 2

Robert Jordan

Křižovatka soumraku 2

série: Kolo času
díl v sérii: 10

Kategorie: fantasy

originální název: Crossroads of Twilight
originál vyšel: 2003

vydání: Návrat -> (web) 2005

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
Ruffy  | ** 18.04.2012 18:10

Hodnotím Křižovatku soumraku 1 a 2 dohromady, protože v originále to vyšlo jako jedna knížka.

Pokud bych měl zvolit nejhorší knížku z Kola času, byla by to tato (zatím). Je ztělesněním toho, co je na této sérii a Jordanovi špatné. Konkrétně:

1) Přehnaně moc detailů. Nutno říct, že zbytečných detailů. Popisy oblečení a šperků mě opravdu nikdy netankovaly. Popisy jsou na několik stránek a jsou pro děj zcela nepodstatné. Často jsou vloženy na ta nejnevhodnější místa. Za Perrinem třeba přijde jeho služebník a řekne mu, že mu chce sdělit něco důležitého. Člověk je napjatý, co to bude. Ale musí si na to nějakých šest stránek počkat, než hrdina projde celým táborem a Jordan popíše, co všechno cestou viděl. Teprve po té se dočkáme onoho důležitého sdělení.

2) Nic se neděje. Už někdy od třetího dílů jsem měl občas pocit, že se děj šine kupředu příliš pomalu. Namísto aby se přeskočilo pár týdnů v čase k nějaké důležité události, bude se raději Jordan plácat v nezáživných kapitolách, které popisují všední život našich hrdinů. A zatímco z minulých knih si pamatuji nějaké ty důležité zvraty a události, z téhle knihy si nepamatuju vůbec nic – protože tam žádná taková událost nebyla. Příběh každé postavy pro tuhle knížku by se dal shrnout stručně do jedné věty – příklad (SPOILER): „Mat a jeho přátelé putují spolu s Valanem Lucou a jeho cirkusem, přičemž Mat se sbližuje s Tuon.“ Nebo „Elayne si upevňuje svoji pozici v Caemlynu a připravuje se na střet se svojí protivnicí.“ A když už jsem v tom, tak to shrnu všechno: „Egwene obléhá Tar Valon a vůbec nic se neděje. Rand si válí šunky v Illianu a pověří Logaina a Bashera, aby uzavřeli alianci se Seanchan.“ Toť vše. Víc se toho neděje. Nekecám. (KONEC SPOILERU)

3) Příběh se věnuje nevhodným postavám. Daleko raději bych si přečetl o tom, jak Logain a Bashere jednají se Suroth, nebo třeba o Černé věži a Mazrimu Taimovi, ať už dělá cokoliv. To, že čtyři hlavní postavy pokračují v tom co dělaly v minulé knížce a vlastně se vůbec nic moc nezměnilo mě opravdu nezajímá. Když už se něco zajímavého děje, je to někde na pozadí a dozvídáme se o tom prostřednictvím postav, které u toho vůbec nebyly. To je špatné.

Ze začátku jsem přeskakoval odstavce, pak celé stránky. Jenom jsem to rychle prolétl očima. Jsem si jistý, že mi stejně nic důležitého neuteklo.

Možná téhle knize křivdím a není zas o tolik horší než ty předchozí, ale po událostech předchozího dílů jsem čekal něco víc. Čekal jsem hotovu explozi událostí. Vždyť to co Rand udělal na konci minulého dílu změnilo celý svět!! Věci se měly dát do pohybu ohromným tempem…a ono prd. Místo toho Jordan šlápl na brzdu a napsal zcela zbytečnou knihu. Fuj.

Fun fact: Knížka má na Amazonu hodnocení dvě hvězdičky z pěti. Přitom na Amazonu bývají knihy často nechutně nadhodnocené. Takže když už má nějaká kníža na Amazonu tak nízké hodnocení, o něčem to svědčí…



WebArchiv - archiv českého webu