kniha » Noční hlídka
v Top10 33 | chce si přečíst 28 | chce mít v knihovně 9 | má v knihovně 244
hodnotilo: 386
90%
Noční hlídka Více vydání = více obálek.

Sergej Lukjaněnko

Noční hlídka

série: Hlídka
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - urban fantasy - detektivní - podle filmu/zfilmováno

originální název: Ночной Дозор ▫ Nočnoj dozor
jiný (obecně známý) název: The Night Watch
originál vyšel: 1998

vydání: Triton (web), Argo (web) 2005; Argo (web), Triton (web) 2016

odkazy: 7x [recenze], 1x [film]


Komentáře:
shpina  | **** 05.01.2007 14:34

Po shlédnutí filmu jsem se trochu bál, ale nakonec jsem koupi nelitoval. Jen toho filozofování kdyby tolik nebylo.

Speedemon  | **** 03.10.2007 19:51

Tak se mi konečně dostalo do rukou toto všemi opěvované dílo. Boj mezi Světlem a Temnotou je minulostí a je nastolena rovnováha. To ovšem neznamená, že se jedna či druhá strana nesnaží změnit poměry sil. Kniha se skládá ze tří příběhu a hlavním hrdinou je hlídkař Anton. Popisuje filozofii strany Světlých a sem tam nás vnese i do psychologie Temné strany. Osobně se mi líbily mistrně zvládnuté psychické stavy Antona (ještě aby ne, když Lukjaněnko je vystudovaný psycholog). A navíc se mnohdy stává, že Světlá strana je větší svinstvo než „záporáci“. Někdy těžko stravitelné, v drtivé většině však úžasné a proto 4*

firen  | ***** 30.11.2007 20:10

První díl této dokonalé fantasy. Pěkná kniha popisující spor světla s tmou. Děj vede k závěru že mezi temnými a světlými neni rozdíl snad jen v názvu. Nejlepší na celé knize jsou snad dedukce hlavní postavy Antona. Ale odhadnout dva mágy patřící k světové elitě neni snadné. Dost mě mrzelo, že Anton nepřešel k Temným. Asi mi to neni moc dobré ale po přečtení dvou prvních příběhů jsem začal silně sympatizovat s temnými.

Boo  | ***** 06.02.2008 12:47

jednoznacne klasa, hltal som tu knihu do posledneho slova…Anton je postava, s ktorou sa neda NEstotoznit, je jednoducho jednym z nas, akurat ze dedukuje ako Holmes…a vseobecne uvahy o rozdielnosti Tmy a Svetla, ktora nie je zdaleka tak velka, ako sa zda, neuveritelne napomahaju deju samotnemu, kedy prave Antonovo vahanie nas v urcitych castiach knihy drzi pri nej…

papuja  | **** 26.11.2009 11:25

Dlouho jsem přemýšlel jak toto dílko ohodnotím. Určité pasáže a myšlenky jsou úžasné. Pohled na svět očima mocností dobra a zla je úchvatný. A jen představa, že by to tak opravdu mohlo být a my o tom vůbec nemáme tušení, mi způsobuje jemné mrazení v zádech.:o). V knize je výborně popsáno jak vlastně „Dobro“ může nápáchat velké zlo a naopak. S hlavním hrdinou jsem se sžil pomalu okamžitě.
Tak proč to moje váhání s hodnocením? I když se mi to celé moc líbilo, přece jen mi v tom příběhu něco nesedlo. Prostě mi hodně vadilo, že skoro celá dějová linie hlavního hrdiny Antona je předem naprogramována a předurčena jeho vedoucím Geserem. Proto dávám o jednu hvězdu méně, protože mi to trochu zkazilo pocit z celého jinak skvělého příběhu.

SiriusChico  | ***** 17.05.2010 02:22

Světlo a Tma bojují o lidské životy v ulicích Mosky… To zní celkem jednoduše, že? Ale co když Světlo není tak dobré a Tma není tak špatná a co když Světlo a Tma vůbec nebojují, ale uzavřeli příměří? No Lukjaněnko mě touto premisou celkem slušně uzemnil. A i když má tento román povídkový charakter, pár zvratů je příliš křečovitých a ne až tak dobrý film mi pár zvratů vyžvanil, je tohleto...... jak to říct… masterpiece. A to je prostě fakt :-)

Martyrius  | ****1/2 23.08.2011 13:07

Dokonalé, Lukjaněnko umí psát a dokazuje, že i „Ruská“ nová vlna má co říct. Sakryš, vždyť je vlastně jejím představitelem. Městská fantasy jako styl mě vždy zajímal (už od dob, co jsem četl Shadowrun) a když se k tomu přidá takovéto exotiské prostředí plné utajených věcí (čarodějové schovaní v anonymitě velkoměsta, jak prosté), je to ještě lepší.

Lucc  | **** 12.01.2012 15:22

Po dvou třetinách knihy jsem byl rozhodnut dát 6 hvězd. Autor popisuje sice originální a zajímavý svět Rovnováhy a Hlídek, které ji stráží, navíc v prostředí Moskvy, hapruje ale jeho propracovanost. Pravidla světa jakoby nefungovala pořád a pro všechny. Kdy se to Lukjaněnkovi hodí, tehdy je poruší nebo alespoň přiohne, typicky při konání dobra nebo zla členy Hlídky. Atmosféra a čtivost lehký nadprůměr, docela mi vadilo málo popisů postav. Ani po těch dvou třetinách jsem prostě netušil, jak mnohé postavy vypadají, což se bohužel až do konce nenapravilo. Co mne ale přimělo jít s hodnocením nahoru, byla poslední část, která mi svým bojem osamělého hrdiny proti osudu a za lásku neskutečně připomněla Zaklínače. V této části jakoby se i autor vypsal. Dialogy jsou velmi dobré, mnohovýznamové. Postavy získají na hloubce (Semjon, Světlana, šéf, Anton). Beznaděj z role pouhé figurky na cizí šachovnici vrcholí. Závěr také není špatný, i když má rysy DEM. Celkově bych hodnotil tak 85%, ale musím ubrat za odbytou redakci a hůře čitelnou sazbu. Ani překlad mne zcela nepřesvědčil. Naproti tomu obálka a vazba jsou slušné.

Závěrem pár slov k filmu. Ten jsem, na rozdíl od knihy, viděl hned jako novinku a považuji ho za první opravdu světový (fantasy) film z bývalého socialistického bloku. Jaké je však mé překvapení nyní, kdy vím, že děj popisuje vlastně jen první třetinu knihy.

epco55  | ***1/2 07.03.2012 11:23

Pod vplyvom filmu som siahol aj na knihu. Čakal akčnú smršť, či vizuálne šialenstvo v literárnej podobe, dostalo sa mi však čosi iné. Často krát pomaly plynúca kniha, plná rozjímania hlavného hrdinu o podstate dobra a zla. Výborne napísané, dobre sa to číta. Len mi nejde do hlavy kde sa to v tom Antonovi berie, ten pocit že práve okolo neho sa to všetko točí a všetko musí vyriešiť on. V niektorých momentoch by som prijal aby bol autor viac priamy a menej náznakový. Ale to už problém mňa ako čitateľa.

Cadak  | ***** 29.06.2015 21:04

Noční hlídku jsem si jako první díl série, opravdu zamiloval. Vzpomínám si na ten propršený podzimní den, kdy jsem se hltal každou stránku, bezpečně ukrytý v teple domova. Moskva se tak zdála mnohem atmosféričtější a já se jen tak nechal pohltit, vyprávěním pana Lukjaněnka.

Autor sice jednodušše manipuluje se čtenářem, a docela průhledně.....ale ta kniha prostě splnila, to co jsem si mohl přát… zkrátka mě pohltila.

100%

Methat  | **** 27.05.2017 15:09

Noční hlídka je o boji dobra a zla, no predovšetkým o rovnováhe. Psychológ Lukjaněnko sa zamýšľa prostredníctvom hlavného aktéra Antona o večnej otázke dobrých vs zlých skutkov a ich vplyv na svet a ľudí okolo. Celá kniha je rozdelená na 3 väčšie poviedky s prológom. Prvé dve sú viac akčné a až v poslednej sa viac filozofuje. Celkovo z knihy nie som až tak nadšený ako iní komentujúci. Som zvedavý na pokračovanie…

Clarice  | *** 21.06.2020 22:36

Zajímavý námět. Líbilo se mi různé šmejdění v šeru a schopnost přecházet z jedné vrstvy do další. Popis souboje na střeše z pohledu ze šera byl super :). A vůbec celá idea rovnováhy je před čtenáře hezky rozprostřena. Začátek a první půlka byli lepší, než poté zbytek knihy. Další díly zkusím, pokud splaším audio.



WebArchiv - archiv českého webu