kniha » Výprava do pekel
chce si přečíst 2 | má v knihovně 52
hodnotilo: 24
77%
Výprava do pekel

S. Jaroslavcev

Výprava do pekel

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka - humorná - space opera - pro děti a mládež

originální název: Экспедиция в преисподнюю ▫ Ekspedicija v preispodňuju
originál vyšel: 1984

vydání: Lidové nakladatelství 1988


Komentáře:
Tua  | nehodnoceno 31.07.2012 00:29

Zatím asi nejslabší kniha jakou jsem od tvůrčího dua A+B četl. Nebýt toho, že Jaroslavcev je pouze jejich pseudonym, mohl bych si myslet, že se je zmíněný pán snaží napodobovat a to dost neobratně a povrchně. Chybí mi zde mnohoznačnost a nápaditost na kterou jsem si v jejich dílech zvykl. Namísto ní dostávám pouze hromadu nadšených hurá-postulátů a černobílého vyprávění. Přitom vím, že téma vzdálené budoucnosti dokáží zpracovat velice dobře – to prokázali v geniálním světě Poledne. Tak proč je Výprava taková nemastná neslaná, rozplizlá a jakoby šitá horkou jehlou? Jde snad o knížku určenou mladšímu publiku? Nevěřím, že by bratři své dětské čtenáře natolik podcenili. Výprava mě zkrátka zklamala. Napsal-li by jí kdokoliv jiný, mávnu nad tím rukou, ale od Strugackých jsem čekal víc a to i vzhledem k Planetě nachových mračen, vůči které jsem už dříve vyslovil velmi podobné výhrady. Samozřejmě, že kniha obsahuje spoustu žertíků prostřednictvím nichž si utahují z tradičních sci-fi klišé a myslím že některé motivy byly do příběhu zapracovány čistě z recese, ale i v tomto směru, porovnám-li například s báječnou Pohádkou o trojce, mě Výprava neuspokojila. Jedním slovem slabota.

tomts  | ***** 31.07.2012 20:15

Lidové nakladatelství vydalo koncem osmdesátých let dobrodružnou dětskou knihu, odkazující hned na několik knih dalších v humorné parodii. To, že se za pseudonymem Jaroslavcev skrývají bratři Strugačtí není pro děj knihy podstatné – jedná se o zřetelnou odlehčující odbočku od jejich „vážného“ díla, které je napsáno s milou hravostí, stejně jako známější „Pondělí začíná v sobotu“. Specifický humor parodií získává stejné množství příznivců jako odpůrců a nejinak tomu je i u této knihy. Mě tento druh humoru sedl, podobně jako Laginův Džin Chottabyč nebo Loftingův Málodělal.

Neferit  | ***** 26.03.2014 11:56

Chvílemi se to trochu táhlo, ale jakmile se to rozběhlo, tak jsem četla jedním dechem. Přiznávám, na tuhle knihu koukám tak trochu rodičovskou optikou (tzn. optikou svých drahých rodičů), kteří o této knize pěli hotové ódy, ale i když už jsem tuhle knihu četla několikrát, pořád se u ní dobře bavím, a občas se dokonce přistihnu u toho, jak si notuji písničku o Jaturkenžen­sirchivovi.

Pátrač  | ***** 29.05.2014 21:41

Jsem názoru, že hledat v této milé kosmické pohádce nějaký hlubší význam je naprostá hloupost. Nádherné vykreslení všech záporných záporáků (můj oblíbenec byl Kudlan Panda, s Pihovatou Skolopendrou v těsném závěsu), proti kterým stojí skupina hrdinů bez bázně a hany s dějem, který skáče několika časovými rovinami, propojených různými dějovými liniemi, jsou i pro mě, starého vola, relaxací a něčím, k čemu se vracím i několikrát za rok, i kvůli té holčičce na Venuši, co jí maminka naplácala za to, že si sestrojila robota na psaní slohových úloh. Je to krásný důkaz toho, že i v daleké budoucnosti může padnout kosa na kámen :D Milým a příjemně plynoucím dějem mi to strašně připomíná druhou moji oblíbenou knihu – pohádku – Alenku z planety Země od pana Bulyčova.

A že to neodpovídá obvyklé tvorbě bratrů Strugackých? To není pravda – podobných taškařic sepsali několik (jako třeba novelu Les), a určitě by se našly i další.



WebArchiv - archiv českého webu