kniha » Pustiny
v Top10 1 | chce si přečíst 9 | chce mít v knihovně 5 | má v knihovně 112
hodnotilo: 162
87%
Pustiny Více vydání = více obálek.

Stephen King

Pustiny

Kniha vyšla i pod názvem:
Pustatiny
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Temná věž
díl v sérii: 3

Kategorie: fantasy - sci-fi

originální název: The Waste Lands
originál vyšel: 08/1991

vydání: Beta (web) 2000; Beta (web) 2011; Ikar (SK) (web) 2018; Beta (web) 2020

odkazy: 4x [recenze]


Komentáře:
avatar2  | ***** 09.04.2007 09:35

Skvělé pokračovnání série Temná věž. Pistolník dál putuje svým postapokalyptickým světem, my se dozvídáme víc o něm, jeho společnících a připojí se k nim za dramatických okolností i chlapec Jake, kterého už Roland jednou musel nechat zemřít. Z krajiny kterou putují je jasné, že se jedná o pozůstatky mocné civilizace, která padla, když se svět hnul. Poprvé se setkáme i s Bezvěkým cizincem, který slibuje dost napětí do příštích dílů. Abych to zkrátil – Temná věž mne opravdu dost chytla, a kritiku tu ode mne nemůžete čekat.

Mr.Filch  | *** 21.03.2009 10:53

Temná věž je pěkná série, ale Pustiny mi zatím přišly nejslabší, těch „psychedelických“ představ už na mě bylo trochu moc.

papuja  | ***** 29.10.2009 07:24

Výborné třetí pokračování Temné věže. Vypadá to, že mě tento Kingův svět chytnul opravdu za srdce a skvěle se jsem se u toho bavil. Tento díl je zase trochu něco jiného než předchozí. Je v něm: pár šokujících překvapení, skvěle popsán postkatastrofický svět i se svým šíleným obyvatelstvem, drsný přechod již padlého Jake k Rolandovi atd. Kniha končí tak, že Vám nezbývá nic jiného než otevřít hned další díl a pokračovat dál:o)

louza  | ***1/2 18.11.2009 14:30

Velmi nadějný začátek knihy se přehoupne do řešení paradoxu, který mě osobně nudil k uzoufání. Naštěstí autor zhruba v polovině knihy dramaticky šplape na plyn. Konečně zkompletuje úderku hlavních hrdinů (a jako bonus přidá ještě jednoho polovičního roztomiláka) s nimiž se pustí do dalšího průzkumu středosvěta. Druhou půlku knihy už jsem tedy zase četl jedním dechem.

SiriusChico  | ***1/2 30.01.2011 20:02

Bohužel po prvních dvou dílech přichází trochu zklamání. Zatímco v prvním díle vás atmosféra ubíjela už od první stránky a ve druhém díle na vás alespon pokukovala v Pustinách se snad až na skvělý konec vytratila. Nechápejte mě špatně pořád je to skvělá kniha, ale protože jsem první díly tři díly četl po sobě mám ještě v živé paměti horký dech pouště a honbu Pistolníka za mužem v černém. V pustinách vynikne snad jenom Město. Btw. Většina hádanek je přeložena doopravdy hrozně. Vždyť čeština má spoustu skvělých vlastních a knížce by to vůbec neublížilo, právě naopak.

Madam Brbla  | **** 30.08.2011 09:49

20 let poté, co Stephen King dopsal tuto knihu, jsem ji já dočetla:-). Byla jsem zvědavá, kam mě autorova fantazie zavede, jak se bude vyvíjet příběh Rolanda z Gileadu a jeho následovníků z našeho světa. Kromě putování podivným, znepokojivým krajem Pistolníka opět zavítáme do New Yorku, odkud se k družině snaží připojit čtvrtý společník. Možná je dětský hrdina v Kingově podání až příliš podobný dospělému, to mi však nijak nebránilo v emotivním prožívání jeho strastiplné cesty. Dobrodružství a napětí se mísí s poněkud psychedelickými vjemy, mytologie Temné věže a okolních světů se prohlubuje, zaostřuje, objevují se odpovědi a nepřichází tolik nových otázek. V poslední třetině se děj rozbíhá šíleným tempem; těch 150 stran jsem dala na jediný zátah, neschopná se odtrhnout a věnovat se povinnostem, dokud vše neuzavřel Kingův doslov. Pár negativ by se na knize samozřejmě našlo: místy by neuškodilo zestručnění a již zmíněný překlad hádanek je jaksi neobratný, přesto jsem si „Pustiny“ skvěle užila. Neloučím se s touhle sérií nadlouho, nejpozději v zimě se hodlám podívat, jaké překážky pro hrdiny nachystá „Čaroděj a sklo“. A mimochodem – už nechci psa ani kočku, chci brumláka (pro nezasvěcené: cosi mezi jezevčíkem, lemurem a papouškem:-))! 84%

vokis  | ***** 22.11.2012 20:17

Výborné pokračování tentokrát bez hluchých míst. Scény, které se točily kolem dřevěného klíče a Blaina mě nesmírně bavily. Jediné mírné mínus je vysloveně otevřený konec, ale vzhledem k tomu,ž e jsou všechny díly již dopsány a čtu celou sérii v kuse tak to zas tolik nevadí :)

Strider  | *** 15.04.2017 14:07

Po vynikajúcom druhom diely sú Pustiny rozhodne sklamaním. Dej sa kompletne presunul do Stredosveta a žáner sa opäť zmenil – tentokrát na fantasy verziu postapokalitického survivalu. Rolandova skupina sa za veľmi dramatických okolností doplní o posledného člena (ak nerátame rozkošného brumláka) a záveru v rozkladajúcom sa veľkomeste nechýba tempo ani gradácia, ale mimo týchto pasáží moja pozornosť značne upadala. Podaktoré prvky mi viac (Mašinka Šš-šš) či menej (robotický medveď) nesadli, na iných miestach bol dej príliš rozťahaný. Aj preto je výsledný dojem nakoniec len ľahko nadpriemerný. 6+/10



WebArchiv - archiv českého webu