kniha » Čaroděj a sklo
v Top10 7 | chce si přečíst 9 | chce mít v knihovně 5 | má v knihovně 111
hodnotilo: 157
87%
Čaroděj a sklo Více vydání = více obálek.

Stephen King

Čaroděj a sklo

Kniha vyšla i pod názvem:
Čarodejník a sklo
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Temná věž
díl v sérii: 4

Kategorie: fantasy - sci-fi

originální název: Wizard and Glass
originál vyšel: 04/11/1997

vydání: Beta (web) 2001; Beta (web) 2008; Ikar (SK) (web) 2018; Beta (web) 2020

odkazy: 4x [recenze], 1x [seriál]


Komentáře:
avatar2  | ***** 24.04.2007 17:53

Vynikající pokračování Temné věže, které se trochu liší od ostatních tím, že převážnou část knihy tvoří mamutí flashback do dnů Rolandova mládí a popis jeho prvních pistolnických (a milostných) zážitků. I přes značný rozsah je to strhující čtení, které přivádí na scénu dalšího z Rolandových mocných soupeřů – čarodějku Rheu, zatímco jiný soupeř z předchozího dílu definitivně odpadne. Víc prozrazovat nebudu, kdo tuto sérii mine, udělá velkou chybu.

Mr.Filch  | **1/2 06.04.2009 09:25

Ten flashback do Rolandova života je až příliš rozsáhlý. Ostatní děj začíná nabývat značné zmatenosti – celé mi to připadalo, jako by to King napsal pod vlivem LSD. Pro mě zatím nejslabší díl série.

Const.ex  | ***1/2 30.08.2009 19:00

Westernová Větrná hůrka natažená do obludných rozměrů.. ale nejvíc mě mrzí, že první věc, která mě napadla po dočtení, bylo: tak už to mám konečně za sebou!! Ubrat tak 200 stran.. a s pár momenty si dát víc záležet, tak by to bylo „krásné“

papuja  | ***** 09.11.2009 15:03

Výborné pokračování Pustin které jsem si opravdu vychutnal. Rád jsem si přečetl o Rolandově minulosti (i když prozatím jen krátký časový úsek) a bral jsem to jako příjemnou oddechovku. Vyborně napsaný díl, který Vás i přes svoji trochu zbytečnou délku chytne a nepustí. Váhal jsem docela dlouho jestli mám dát 90% nebo 100%. Protože jak tady zaznělo, měl jsem také trochu pocit „konečně dočteno“. Ale s odstupem zjišťuji, že mi tento díl sedl, kromě té mírné roztahanosti mu nemám po dějové stránce co vytknout. Takže plný počet.

louza  | ***1/2 24.03.2010 15:14

Celkem slušná kniha o ničem. Autor píše a píše. Děj se vleče jak postřelený mezek. O temné věži se dozvídáme opět minimum, krásně shrnutelné do objemu středně dlouhé povídky a i ten mamutí kus vyprávění z Rolandova dětství se zdá být pro hlavní linii ságy relativně nepodstatný. Jediné co Kingovi zachraňuje kůži je jeho ďábelská schopnost sebetriviálnějším vyprávěním čtenáře doslova ukovat ke knize a okovy uvolnit až s posledním přečteným slovem. Už pro ten dech beroucí akční konec stojí za to vytrvat. Kniha kromě úvodu a konce stojí dobře i jako samostatný příběh, takže pokud chce čtenář čtivý western z pera mainstreamového autora, je Čaroděj a sklo přesně to co hledá.

Pepa 62  | *** 18.03.2011 19:21

Pokud si chce člověk udělat obrázek o tom, co že to ta fantasy vlastně je, měl by samozřejmě přečíst spoustu knížek, ale hlavně hned několik těch zásadních, těch které pomohly žánr definovat, ty které nějakým způsobem posunuly hranice.Mezi ty zásadní patří podle mnohých i rozsáhlý příběh Temná věž.Čtvrtý díl série Čaroděj a sklo je zatím dílem rozhodně nejslabším.Oče­kávané Rolandovo poodhalení událostí, které celému příběhu předchází,a které tvoří naprosto podstatnou část knihy, se místy neuvěřitelně vleče.A poprvé se mi u Kinga, autora hned několika tisíci stránkových „špalků“ stalo, že mě nudil a hned několik desítek stránek jsem jenom prolistoval.Trochu škodolibě jsem zaznamenal, že i ve Středosvětě probíhá jakási obdoba našeho Sčítání lidu, domů a bytů s tím rozdílem, že Roland a jeho přátelé sčítají koně, bárky a rybářské sítě.Věřím, že v dalších dílech to už bude zase starý dobrý King,a že po dočtení poslední knihy budu moci potvrdit: ano, Temná věž je opravdu jednou ze zásadních knih fantasy. PS. To,co u celé série rozhodně kvituji je, že autor na začátku každé knihy na několika stránkách shrne děj předchozích dílů.Takže čtenář se i po delší odmlce snáze dostane „do obrazu“.

SiriusChico  | ***1/2 04.01.2012 17:07

Další díl Temné věže se vrací hlavně do Rolandova dětství. Kvalitativně vrací celou sérii na úroveň druhé knihy, což je po trochu nudných Pustinách jenom dobře.

KainIX  | ****1/2 01.05.2012 20:34

Musím uznat, že na téhle sérii něco je. Nebo je to možná Kingem samotným. Ať tak, či tak, k Temné věži jsem se vrátil po více než dvou letech, kdy jsem si po Pustinách říkal, že už s Rolandem neudělám ani krok. Za tu dobu jsem ale taky zjistil, že se mi King více líbí v originále, než v českém překladu. Možná mi český překlad nesedí, možná je to tím, že při čtení v AJ nepřekládám doslova a tak se vyhýbám tomu, co mi na „českém Kingovi“ nesedělo. A tak jsem zkusil tento díl anglicky a musím říct, že se mi líbil od 1. dílu nejvíce. Skoro celá kniha se odehrává v Rolandově dětství, kterýžto příběh byl mimochodem výborně zpracován jako komiks, zbytek je podivná slátanina, kterou ale King dokáže napsat tak, že čtenář stejně hltá každou další větu a odtrhne se až na konci. Tenhle díl mne opět přivedl zpět na Cestu paprsku.

Madam Brbla  | ***1/2 02.05.2012 10:09

Patřím k té skupině čtenářů, kterým nevadilo přerušení Pistolníkovy cesty za Temnou věží, aby mohli být svědky návratu do Rolandova útlého mládí – k událostem, co zformovaly jeho charakter.
První polovina tohoto fantasy westernu je seznamovací: poznáváme prostředí, jednotlivé postavy, politickou situaci a společně s mladými pistolníky odhalujeme stahující se mračna spiknutí. Více prostoru však dostává Roland a jeho první láska (naštěstí dost komplikovaná, tudíž se mi růžovku podařilo přežít bez úhony). V druhé polovině knihy události nabírají spád, přibývá prolité krve i temnoty.
Nepopírám, že místy se King nechal unést k přílišné ukecanosti a nuda kroužila kolem jako mrchožrout, ale vždy byla včas zahnána oživením děje. Více než občasná roztahanost mě drtil místní žargon, kdy autor hrubě nadužíval přitakání „baže“ a „to tedy ano“, což společně s divně maglajzovitým závěrem ve stylu „Čaroděj ze země Oz“ mělo za následek nižší hodnocení oproti původnímu záměru.
Čtenář opět nedostane zrovna mnoho odpovědí, ovšem ani otázek výrazně nepřibylo, celý díl působí tak trochu jako vata (to posoudím až po dočtení série), nicméně King je dostatečně schopným spisovatelem, aby taková literární vycpávka nebyla ztrátou času. Čtení jsem si po většinu času příjemně užívala, i když předchozí díly hodnotím o něco líp. 74%

vokis  | **** 23.12.2012 23:51

Určitě se nejedná o špatné pokračování, ale do příběhu z Rolandovi minulosti jsem se nemohl nějak začíst i když byl napsán poměrně dobře a obsahuje spoustu důležitých informaci (konečně se i dozvíme důvod Rolandovi výpravy)

Erik1131  | ** 22.07.2013 11:32

Dal jsem si dvě povídky zaklínače (můj uklidňovák) a myslím, že jsem připraven mluvit o tom, PROČ NESNÁŠÍM TUTO POSRANOU KNÍŽKU!

Nechápejte mě špatně. Jsem velký fanoušek Temné věže a Rolanda. Než jsem dostal tuto knížku, tak jsem předchozí tři díly zhltl, doslova.

Když jsem do rukou dostal Čaroděje a sklo, slintal jsem blahem. Prvních sto stránek bylo BRILANTNÍCH! Proto dávám 2 hvězdičky. Když jsem je četl, myslel jsem si, že to bude ještě lepší než Pustiny. A pak to šlo všechno do sraček…

Hlavní důvod, proč TUTO KNÍŽKU TAK NESNÁŠÍM

Susan. Delgadová.

Nenáviděl jsem ji od chvíle, co si zpívala Bezohlednou lásku, když kráčela k Rheanině chatrči.

Pak se to ještě zhoršilo, protože Roland vyprávěl z jejího úhlu pohledu. A já nesnáším, když se někdo snaží psát romantický a neumí to. Celá postava jen zbrzďovala děj, slova Pokud mě miluješ, tak mě miluj, mi zní dutě. Jako vycucnuté z prstu. A celkově je mi Susan nesympatická.

Možná si říkáte, že přece kvůli jedné postavě nemůžu dát knížce dvě hvězdičky. Mám rád i Cuthberta, Alaina a Sheemiho. A Eldred Jonas byl NEJLEPŠÍ!

Ale to není dost na to, aby zachránili celou knížku. Mejis, toto pobřežní městečko, mi byl úplně ukradený! I ten dialekt! Baže sem, baže tam. Vždyť ti obyvatelé většinou ani nevěděli říct něco rozumného!

Jsem pěkně naštvaný. Co se týče postupu k Věži, ten je nulový. A to je hlavní důvod, proč čtu tuto knížku! Kdyby King aspoň vybral to nudné a nezajímavé.

Myslím, že bych se měl soustředit raději na knížky v sérii, které mám rád. TOMUTO se příště vyhnu velkým obloukem.

Strider  | ***** 23.05.2017 10:05

Doteraz najlepšia kniha v sérii. Hneď na úvod sa dočkáme strhujúcej hádankárskej súťaže, pred ktorou blednú aj legendárne hádanky v tme z Tolkienovho Hobita. Po tomto parádnom štarte ale na väčšinu knihy Rolandovu družinu opustíme a miesto toho sledujeme zásadné udalosti z jeho mladosti. Spočiatku mi dosť prekážalo, že je to úplne iný príbeh, hoci výrazné westernové ladenie aj romantická linka mi sadli. Rolandove pohnuté osudy sa rozbiehajú pomaly ako parný valec, ktorý ale keď naberie rýchlosť, tak ho nič nezastaví. Rozuzlenie je emocionálna nálož parádne zúročujúca tie stovky strán investované do rozvoja postáv Rolandových priateľov a životnej lásky. Zakončenie knihy, už s Rolandovým súčasným ka-tet, je potom fascinujúcou parafrázou Čarodejníka z krajiny Oz. Temná veža sa stále len črtá niekde v diaľke, no jednotlivé dieliky príbehu dávajú tušiť monumentálne rozuzlenie. 9/10

ryback  | 1/2 04.06.2018 18:35

Toto je jedna z nejhorších knih snad vůbec. Vydržel jsem to do konce jen díky tomu, že nenechávám rozečtený věci a taky jsem stále doufal, že se to změní. Předchozí tři díly byly výborné, ale toto… Kdyby nebylo začátku (vlastně konce 3. dílu) asi bych dal 0.

Adhara  | ***** 25.07.2018 15:04

Najlepší diel ságy. Niektorým čitateľom sa nepáči pre svoju epizódnosť – s výnimkou začiatku a konca ide len o Rolandove spomienky, ktoré nemajú na zvyšok ságy žiadny dopad. Mne sa ale pozdávala práve jeho izolovanosť, ktorá zapríčinila fungujúcu ucelenosť. V Čarodejovi a skle zároveň King asi najviac zo všetkých svojich románov upúšťa od svojho typického Kingovského štýlu, čo mu pripisujem k dobru. Navyše sa mu v ňom podarilo vytvoriť silný, presvedčivý a vyvážený príbeh z veľmi pestrých prvkov (nielen) fantastiky, čo je pekelne ťažké.

Recenzia celej ságy: http://www.adhara.sk/?page_id=4693



WebArchiv - archiv českého webu