kniha » Čtyři roční doby
v Top10 2 | chce si přečíst 6 | chce mít v knihovně 5 | má v knihovně 50
hodnotilo: 68
90%
Čtyři roční doby Více vydání = více obálek.

Stephen King

Čtyři roční doby

Tento svazek obsahuje díla vydaná samostatně:

Kategorie: horor - povídková sbírka

originální název: Different Seasons
originál vyšel: 08/1982

vydání: Beta (web) 2003; Beta (web) 2014; Beta (web) 2021

odkazy: 3x [recenze], 1x [info]


Komentáře:
The_Star_Rover  | ***** 20.09.2010 23:46

Kniha obsahuje 4 povídky, všechny jsou naprosto perfektní… Nadaný žák, Tělo, RH a vykoupení z věznice Shawshank a Dýchací metoda… Jedna povídka lepší než druhá… Tahle kniha opravdu nemá chybu..

louza  | ***** 16.12.2013 10:36

I přes slabší Tělo jde o vynikající sbírku čtyř novel, která se právem řadí k tomu nejlepšímu co King za svoji kariéru napsal. Prvních tři novely obsahují vzájemné reference, což je milý sladký bonbónek pozornému čtenáři. Škoda je nevyužití rámcového potenciálu Dýchací metody, která by klidně mohla mít vlastní sbírku. To že příběh Rity globálně vévodí i stříbrnému plátnu je více než zadostiučinění za plejádu paskřivců a televizních nedodělků, kterými je King ze strany producentů vizuální zábavy lynčován.

jirikk  | ***** 29.05.2014 11:14

S částí této excelentní sbírky jsme se mohli setkat už kdysi dávno, bylo to myslím vůbec první tuzemské seznámení s Kingem. Pokud se pamatuju dobře, tak většinu pozornosti na sebe tenkrát strhl Nadaný žák, mně se ale o fous víc líbilo Tělo. Tenhle dojem se mi potvrdil i teď po mnoha letech, kdy se mi konečně dostaly kompletní Čtyři roční doby do ruky. Novela se zabývá magickým obdobím konce dětství, klukovským přátelstvím a neúprosnou sílou času, což jsou témata, kterými se King zaobírá častěji a mj. s nimi napěchoval i svůj nejlepší román vůbec. Asi nikde jinde se mu ale nepodařilo tak přesně vyvážit nostalgii s lehkým cynismem jako v tomto kouzelném příběhu, který se obejde bez jakýchkoli horových prvků a přesto drží napětí od první do poslední řádky.

Na druhé místo v pomyslném žebříčku bych umístil Nadaného žáka, tady myslím King v jistém smyslu překročil svůj stín. Odolal pokušení více přiblížit nebo rozpitvat zlo v hlavním hrdinovi, zůstáva v roli chladného a vzdáleného pozorovatele krutého příběhu. Skvělá záležitost.

Dalším kouskem, přeci jen možná o chlup slabším než oba předchozí, je slavný Shawshank. K nám dorazilo nejprve filmové zpracování, což výjimečně nebylo na škodu, film je opravdu podařený a možná o něco předstihne i předlohu. Vězeňská balada o naději by možná snesla o něco více syrovosti, příběh jako by byl až příliš podřízen záměru ukázat sílu lidské nezdolnosti a ve druhé části trochu ztrácí na působivosti.

Podslední povídka (ovšem rozhodně nikoliv jen do počtu) Dýchací metoda je ze všech čtyř tou nejobtížněji uchopitelnou. Příběh uprostřed příběhu sám o sobě není příliš zajímavý, je ale ozvláštněn archaickým stylem, který představuje (včetně detailů jako pomlčkované části letopočtu) poctu starým vypravěčským mistrům. Jde o úvahu nad spisovatelským údělem, nad touhou a nutností vyprávět. V roli tajemného komorníka Stevense na nás pomrkává mistr sám.

Čtyři roční doby patří mezi vůbec nejlepší tituly v obsáhlé bibliografii Stephena Kinga, což je možná vzhledem k žánrovému zařazení tohoto autora trošku paradoxní. V knize se totiž, až na trochu tajemna v závěru, neobjevují žádné fantastické prvky a minimálně v případě Těla a Vykoupení nelze mluvit ani o strašidelné literatuře – myslím, že právě to je důkazem opravdovosti Kingova talentu, kterého by byla škoda cpát jen do jedné škatulky.

KeB  | ****1/2 28.09.2014 20:02

Velmi povedená sbírka:

Shawshank, je v pohodě, ale film je podle mne lepší.

Nadaný žák – je vrcholem sbírky, atmosférické, hutné a skvěle napsané

Tělo – je sice pěkně napsané, ale není to ani horor ani scifi ani fantasy je to jen dobrodružka o pár klucích. Napsané je to pěkně, ale ani by to tady nemělo být.

Dýchací metoda – je pěkné zakončení sbírky.

Celkově se jedná o velmi dobrou sbírku a pěkný kousek od pana Kinga.

Strýček Biolit  | ****1/2 17.04.2015 22:21

Sbírka čtyř novel, z nichž hororová v pravém slova smyslu je možná tak jedna…ale to nevadí, neb z každé předložené práce je znát, že je tak trochu „cáklá“ a že rozhodně nepatří do středního proudu, abych tak řekl; tudíž ani hard core fanoušek fantastiky nebude zklamán.

Osobně jsem nad míru spokojen, neboť na Kingových knihách mě nejvíce baví pasáže, kdy je horor upozadeň. Nu, v této knize jsem to užil vrchovatě!

trudoš  | ***** 30.05.2016 23:44

Čtyři roční doby představují sbírku čtyř textů, z nichž pouze ten poslední má něco společného s hororovou fantastikou. Tedy ne že by díky tomu kniha nějak ztratila na síle, spíše naopak. Tam kde Stephen King nedokáže vystrašit, rozebere dokonalou stylistikou.
Určit, který z příběhů je nejlepší, je pro mě nemožný úkol. Takže to vezmu z druhé strany a bez dlouhého přemýšlení přiznám, že závěrečná Dýchací metoda je snad jediná, bez které bych se obešel. Pak už je tu jedna z nejsilnějších literárních sestav, jaká se kdy v nějaké knize sešla: Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank, Nadaný žák a Tělo. I když novely propojují drobné společné motivy, rozdílnější historky byste pohledali. Jedna z vězeňského prostředí o naději, kterou nemůžete nikomu vzít, druhá připomíná zvrácenou parafrázi amerického snu a třetí vzpomíná na časy mládí, které byly a už se nikdy nevrátí. Celek tvoří nezapomenutelný dezert, o kterém mohu s čistým svědomím říci, že patří mezi autorova nejsilnější díla.



WebArchiv - archiv českého webu