kniha » Ptačí srdce
má v knihovně 2
hodnotilo: 7
60%
Ptačí srdce

Clive Woodall

Ptačí srdce

Kategorie: fantasy

originální název: One for Sorrow, Two for Joy

vydání: Albatros (web) 2005


Komentáře:
The_Star_Rover  | *** 04.10.2010 23:27

Fantasy kniha o ptačí říši s variací na 2.světovou válku… Četl jsem ji hned jak vyšla a tenkrát se mi celkem líbila.. Nevím jak by se mi líbila teď když už jsem starší.. Svou jednoduchou zápletkou je určena spíše mladším čtenářům, starší by s ní nemuseli být spokojeni. Napsaná je ovšem hezky a není pouhou variací na 2.světovou…

trudoš  | **1/2 24.09.2017 23:19

Příhody z ptačího prostředí vytvářel původně Clive Woodall pro své malé ratolesti a právě o tuhle večerníčkovou atmosféru vyprávění nepřišlo ani po svém knižním vydání. Se kterým se mimo jiné autor nejdříve rozhodl vyrukovat na vlastní pěst, než si jej povšimlo renomované nakladatelství a nabídlo mu víc než vstřícnou smlouvu.
Problém románu spočívá především v jednoduchosti zápletky. Autorova obrazotvornost je náramná, jenže stylistika je řemeslně v plenkách a dějová linka se ničím nevymyká standardům literatury pro děti. Což je náramná škoda, protože potenciál byl ohromný. Variace na nacistické šílenství 2. světové války, okořeněné netradičním prostředím a brutalitou přírodních zákonů, to prostě přímo křičí po spektakulárním dobrodružství. Zlí jazykové by mohly argumentovat, že antropomorfní hrdinové nic komplikovanějšího nabídnout ani nemohli, ovšem kdo četl legendární Dalekou cestu za domovem, ví svoje. A tak pro mě Ptačí srdce bylo nakonec spíš zklamáním, než čtenářským zážitkem.



WebArchiv - archiv českého webu