kniha » Nemesis
v Top10 1 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 64
hodnotilo: 55
71%
Nemesis

Isaac Asimov

Nemesis

Kategorie: sci-fi

originální název: Nemesis˙
originál vyšel: 10/1989

vydání: Laser 1994

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
Phoenix  | **** 25.10.2011 17:39

Příběh, který nepatří nikam, nijak nesouvisí s Romány o robotech, Nadací či Galaktickou říší, přesto věrným čtenářům Asimova bude připadat důvěrně známý. Nacházíme se v době, kdy lidstvo zřizuje kolonie ve Sluneční soustavě a získává první zkušenosti s mezihvězdnými lety. Po nějakém čase se nám příběh rozpadne na dvě poloviny, kdy sledujeme osudy jedné kolonie, která se vydala ke hvězdám, a Zemi, která touží letět za nimi. A vše se točí kolem Nemesis, která svým jménem napovídá, že bude dělat problémy. Začátek knihy rádoby slibuje, že se příběh bude odvíjet několik staletí až tisíciletí, ale nakonec se vše stihle vyřešit během jedné generace, což je trochu škoda, protože na to, jak byl román rozjetý, najednou na konci šlápl na brzdu, Asimov zvolil nejjednodušší možný způsob řešení problému, který tak nějak vyplynul sám z děje. Sice v jednoduchosti je krása, ale tak nějak jsem čekala pro tak zapeklitý problém, zapeklité řešení.

Dilvermoon  | ***** 21.02.2022 18:42

Asimov v krátké předmluvě uvádí, že kniha není součástí série Nadace, ani cyklu o robotech a je to zcela samostatná kniha. Sice se v textu najdou zmínky o tom, že možná někdy nějaká galaktická říše vznikne, ale to jsou detaily. Ovšem je tu něco opravdu velmi povědomého (takže určitému zasazení do svého díla Asimov neodolal; a je to dobře):

„Kdo bude schopen pochopit smysl galaktického bytí, když nikdo nepochopil smysl bytí jediného světa? Kdo se naučí rozumět trendům a předpovídat budoucnost v Galaxii hemžící se lidmi?“

Děj se odehrává v relativně blízké budoucnosti (cca + 200 let), kdy se lidstvo ještě nevyhrabalo ze Sluneční soustavy, ale pracuje se na tom. Na pozadí ryzí science fiction s promyšlenými (a pečlivě čtenáři sdělovanými) detaily o nebeské mechanice, astrofyzice a také spekulacích o různých pohonech, bez nichž lidstvo Galaxii prostě neosídlí, se odehrává i příběh jedné rodiny, rozdělené časem i prostorem. Asimov je známý tím, že rád ukazuje své znalosti a logické postupy a i zde se mu to podařilo a je znát, že si dal záležet.



WebArchiv - archiv českého webu