kniha » Satanovo srdce
chce si přečíst 1 | má v knihovně 36
hodnotilo: 17
83%
Koupit knihu:
Minotaur
Satanovo srdce

Carmen Carter

Satanovo srdce

série: Star Trek - Nová generace
díl v sérii:
kniha patří do světa: Star Trek

Kategorie: sci-fi

originální název: The Devil's Heart
originál vyšel: 1993

vydání: X-Egem 1995


Komentáře:
BorgDog  | *** 21.04.2012 14:08

Název knihy pro X-Egem klasicky zavádějící – Satan je mytologická postava ze Země, zatímco zde jde o zlo v obecnějším měřítku, konkrétně o mocný artefakt fungující do značné míry podobně jako Jeden prsten. Kniha sleduje závod o něj a dění poté, co se dostává do rukou kapitána Picarda, stejně jako útržky z jeho temné historie.

Pán prstenů je skutečně tím prvním, co člověka při čtení napadne, a až do konce se toho pocitu nezbavíte. Zda to chápat jako klad či zápor je otázka, ale u mě to knize body nepřidalo. Mnohem horší je ovšem roztříštěnost děje. Autorka se snaží zmapovat v krátkých kapitolách většinu historie kamene i toho, jak „putoval“ mezi svým vlastníky, a co jim přinesl (většinou nic pěkného), jenže těchto kapitol je vzhledem k rozsahu knihy moc. Výsledkem je množství postav, které prostě „projdou a zmizí,“ aniž by o nich bylo cokoliv bližšího řečeno, a aniž by měl čtenář šanci si k nim vybudovat nějaký vztah. Navíc autorka prostě neumí tyto krátké epizody psát tak, aby tvořily „samostatné příběhy“ nebo měly nějakou atmosféru. Jako bychom četli souhrn knižní série nebo útržky nějaké encyklopedie. Není to zábavné ani zajímavé – ve skutečnosti už asi třetí jsem měl chuť přeskočit – a klišovitý konec to celé jen podtrhne. Rutinní řemeslo bez nápadu i bez snahy, čitelná, avšak zbytečná kniha…

Snad jediná pasáž, která mě bavila a za kterou přidávám hvězdu navíc, je Picardův závod na Akademii – a hlavně fakt, že zůstal nevysvětlen.



WebArchiv - archiv českého webu