kniha » Čas pro včerejšek
chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 22
hodnotilo: 13
75%
Čas pro včerejšek

Ann Carol Crispin

Čas pro včerejšek

série: Star Trek
díl v sérii: 6
kniha patří do světa: Star Trek

Kategorie: sci-fi

originální název: Time for Yesterday
originál vyšel: 1988

vydání: Albert (web) 1996


Komentáře:
BorgDog  | **** 21.04.2012 14:59

Na úvod stručný souhrn:

Technické provedení – katastrofa. I trhací kalendář je důkladnější, polovina stránek dá knize sbohem po prvním prolistování.

Redakční práce – nulová. Překlepy prakticky na každé stránce, vyložené hrubky nevyjímaje.

Obálka – hnusná. Člověk se neubrání podezření, že si někdo něčeho šlehnul.

Překlad – otřesný. Jeden ze dvou nejhorších, co jsem v ST viděl (předčí ho asi jen „Konečný odraz“) a jeden z možná pěti nejhorších vůbec. Korunu mu dávají s odpuštěním debilní poznámky překladatele pod čarou, které místy shazují samotný děj knihy. Už jen fakt, že tohle prošlo přes redakci je zcela nepochopitelný.

No, a když máme za sebou tohle, zbývá samotný příběh. „Čas pro včerejšek“ je vlastně přímým pokračováním knihy „Syn včerejška.“ Bez spoilerů lze říct jen tolik, že jde opět o Spockova poněkud nechtěného syna, cestu do minulosti a dilemata s ní související, ještě podtržená hrozbou katastrofy vpravdě kosmických rozměrů. Po většinu času byl můj dojem velmi pozitivní – navzdory délce kniha odsýpá, postavy jsou uvěřitelné stejně jako emoce, a není problém pochopit, o co jde. Vše ještě vylepšují dobře nastudované reálie středověkého světa. Závěr ovšem nevyšel. Ve chvíli, kdy se na scéně zjeví jisté entity, znovu jsem si uvědomil, jak otravné všechny ty božské superbytosti v ST už jsou, a předchozí atmosféra šla rázem k čertu – zbyla leda pachuť dortu pejska a kočičky. Pokud ale vytrhnete posledních asi 10 stran (není to problém – nejspíš vypadnou samy), je kniha opravdu dobrá.

Hodnocení za román: 80%

Hodnocení za české vydání: brak!

Phoenix  | **** 06.09.2013 17:29

Přímé pokračování Syna včerejška hodnotím o hvězdičku lépe, protože už se to mnohem více blížilo mým představám, jak by se asi zachoval Spock tváří v tvář svému synovi. Román je o dost rozsáhlejší, což autorce dává možnost víc rozvést své myšlenky. Příběh je poměrně jasný, je tu problém, který potřebuje co nejrychleji vyřešit a v pozadí se pomalu proplétají podzápletky. Obecně nemám moc v lásce, když se autoři sci-fi snaží zakomponovat do sebe budoucnost s dávnou minulostí. Tady to až tak rušivé nebylo, i když od ST prostě očekávám, že se bude bojovat lasery a ne meči (nebo alespoň bat'lethy).



WebArchiv - archiv českého webu