kniha » Galilea
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 27 | antikvariát
hodnotilo: 18
74%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Galilea

Clive Barker

Galilea

Kategorie: fantasy

originální název: Galilee
originál vyšel: 1998

vydání: Classic 2005

odkazy: 7x [recenze]


Komentáře:
Mat21  | brak 01.05.2009 16:39

Dočetl jsem na stranu 170, pokračovat dál jsem už neměl sílu. Nevěřím, že se pod něco takového mohl Clive Barker vůbec podepsat, natož aby něco tak strašného napsal. Je to jen snůška osudů nicneříkajících postav vzájemně propletených v jednu dynastii.

BoredSeal  | *** 13.07.2009 21:23

Galilea je tak trochu Barkerův ústup z pozic chlápka ráchajícího se v krvavých delikatesách. Příběh komplikované historie božského rodu Barbarossů a miliardářské americké dynastie Gearyů je klasická Barkerova fantasy v současnosti, kam Barker přimyslel magická místa nebo domy se zvláštní aurou a historií, ve kterých v ústraní dožívá božstvo. Podle autora tohle má být romantická novela, což znamená, že si Barker klasicky užívá scény sexu a erotiky a neomezuje se tradičně na žádný druh sexuálních požitků, labužnických popisů a perverzních úchylek, kterým tedy holdují spíše ty záporné postavy. :) To že Barkerova fantazie a odvázanost nezná mezí, tenhle román potvrzuje, přesto bych ho ale označil za umírněný. Složitá psychologie postav je tu tradičně přítomna. Celkem obyčejný závěr bez vypjatého finále a jakoby příslibu pokračování mě docela zklamal (zvlášť když vím, že Barker má u fanoušků dluh dokončení sérií Knih umění, Abaratu a pokračování Cabala). Kniha se dala přežít, i když to už není v žádném případě horor. Ty tři hvězdičky chápejte spíš v kontextu k celkovému dílu Barkera.

louza  | ***** 02.03.2015 13:14

Kontroverzní Galilea se ukazuje jako jedna z nejzajímavějších knih mistra Barkera i přes to, že hlavní dějová linka jde až na hranici fádnosti. Premisou je rodový propletenec dvou mocných rodin z nichž jedna není tak úplně lidská. Autor se k úkolu postavil zajímavým stylem. Většinu knihy se doslova brodí ve vztahovém patosu i dějové omáčce a podstatné věci jen naznačuje. Přesto je to právě vypravěčský um, kterým čtenáře přiková k rozvláčnému textu, kde popisuje dávné příčiny vedoucí k důsledkům, které jsou čtenáři přednášeny z první ruky, ale které chápe až s postupujícím dějem. Občas si při tom vypomáhá vyprávěním ze starobylého deníku a sem tam hlavní linii proplete s pěknými krátkými příběhy, které s ní úplně nesouvisí, ale knihu příjemně oživí. Postavy v Barkerových rukou jsou živé a téměř všechny jím uchopené nitky a zmíněné detaily nakonec splete do jediného příběhu o lásce, nesmrtelnosti a touze po bohatství a moci. Forma tu možná trochu převažuje nad obsahem, ale precizní promyšlenost všech dějových zákrut, fascinujícího pozadí a potenciál obou rodových linií, chytré háčkování čtenáře a dokonalé vypravěčské řemeslo vytahuje toto na Barkera netypicky civilní dílo vysoko nad průměr obdobné žánrové produkce.

trudoš  | ****1/2 19.03.2017 23:51

Dva rody, každý jinak mocný. Dva nešťastní lidé uprostřed sváru přesahující staletí. Láska a nenávist mohou znovu vyprávět tolik známý příběh…
Asi to nejzákladnější, co byste měli před otevřením románu Galilea vědět je, že nejde o klasický horor. Základní motivy by tu sice byly, ale děs a hrůza? To moc ne. Jak tahle rodinná sága pomalu začne, tak stejně pokračuje i končí. Nápadů je tu spousta, Clive Barker je ovšem nijak zásadně nerozvádí. Naznačuje hořké konce, slibuje krvavé konflikty a ponechává čtenáře v neustálé nejistotě o dalším vývoji, který je však poměrně očekávatelný. Jenže čeho nedosahuje zápletka, bohatě vynahrazuje autorův literární um. Jeho ambiciózní pokus o velké dílo v mém případě rozhodně nevyšel naprázdno, protože tahle barokní snůška pitoresknosti, imaginace a perverzity má tak fantastický přesah, že jsem se od ní jednoduše nedokázal odtrhnout. A není to kvůli napínavosti textu, jako spíše pro dravou lehkost, se kterou nenápadně plyne. Naprosto famózní zážitek.



WebArchiv - archiv českého webu