kniha » Utrpení knížete Sternenhocha
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 8
hodnotilo: 16
80%
Utrpení knížete Sternenhocha Více vydání = více obálek.

Ladislav Klíma

Utrpení knížete Sternenhocha

Groteskní romanetto

Kategorie: sci-fi

vydání: Škeřík R. 1928; Res Publica 1990; Dilia (web) 1990; Paseka (web) 1990; Maťa (web) 1999; Palmknihy (web) 2004; Maťa (web) 2004; Maťa (web) 2010; Městská knihovna v Praze 2011; 1400 (web) 2021

odkazy: 1x [e-book]


Komentáře:
SiriusChico  | ***1/2 07.01.2011 18:15

Tak jsem jednoho dne jenom tak brouzdal po legii a narazil jsem zde na tuto knihu. Hned jsem si vybavil jak jsme v hodinách češtiny četli tu pasáž, kde rozbije žena (jméno už jsem zapoměl hodnotím zpětně :-) ) Sternenhocha hlavu jejich dítěte o hlavu výše jmenovaného knížete. Následně jsem našel odkaz na ebook a tak jsem to na jeden zátah přečetl… a rozhodně to není sci-fi. I na dnešní dobu je tato kniha celkem úchylná a musela v době svého vydání udělat docela velký rozruch.

Ale úchylnost téti knihy rozhodně není samoúčelná a spolu s napětím krásně dotváří dekadentní prostředí. Napětí, tajemnost a zvrhlosti postupně gradují až dosáhnou lehce předvídatelného konce. Prostě doporučuju a nedivím proč tahle kniha přežila zkoušku věkem.

akustik  | **** 19.03.2011 20:50

Kniha ve mně po přečtení zanechala vynikající dojem, a to kvůli své netradičnosti hlavních hrdinů a jejich vývoje, který je místy až úsměvný, někdy zase hrozivý. Nicméně zcela upřímně říkám, že filosofie Ladislava Klímy se mi odkryla po prvním přečtení jen nepatrně. Nejde zde totiž jen o úchylný (hezčeji řečeno netradiční) příběh, ale také o celoživotní filosofii autora, kterou je kniha protkaná skrz na skrz. Od knihy jsem toho moc nečekal (měl jsem jisté předsudky ohledně tohoto autora), ale nakonec opravdu velké překvapení.

hivar  | **** 26.04.2013 14:07

Zaujímavé dielo, hlavne z pohľadu, kedy bolo napísané (1928). Písané je formou denníka, kde v zhruba prvej polovici je hlavná postava, knieža Sternenhoch, duševne zdravá. Dielo je dosť temné, nechýba krv ani krutosť, miestami situácie hraničia s nechutnosťou :). Nato, že to nie je poviedka výhradne dlhá mi prišlo autorovo opakovanie v niektorých situáciach a dialógoch trochu zbytočné. Autorov archaický štýl písania mi veľmi sedel (miestami mi to pripomínalo preklady Poa a Lovercrafta). Odporúčam pre čitateľov, ktorý majú radi bizarné diela, krv, halucinácie, násilie a lásku. Ešte dodám, že niektoré morbiné situácie sú celkom úsmevne a celkovo knihe nechýba humor.

avatar2  | *** 11.12.2018 21:16

Věru zvláštní kniha. Úvod je popisem značně nešťastného vztahu slabošského knížete a nepřístupné manželky, hlavní část popisem jedné tragédie a výčitek svědomí, závěr je pak těžce halucinogenní. Rozhodně nejde o klasickou fantastiku, ale kniha se čte překvapivě dobře na to, jak letitá již je.



WebArchiv - archiv českého webu