kniha » Digitální pevnost
v Top10 1 | chce si přečíst 5 | má v knihovně 55
hodnotilo: 74
68%
Digitální pevnost Více vydání = více obálek.

Dan Brown

Digitální pevnost

Kniha vyšla i pod názvem:
Digitálna pevnosť
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi

originální název: Digital Fortress
originál vyšel: 1998

vydání: Metafora (web) 2005; Slovart (CZ) 2005; Argo (web) 2009; Slovart (CZ) 2013; Ikar (SK) (web) 2015

odkazy: 2x [recenze], 1x [ukázka], 1x [info]


Komentáře:
Majkl  | **** 30.11.2007 17:53

Táto kniha ma asi najviac bavila zo štyroch Brownových kníh. Prostredie počítačov, rýchly dej, konečné lúštenie kódu. Celá kniha ma bavila od začiatku po koniec, študentom IT odporúčam.

trudoš  | **** 28.01.2016 00:09

Úřad národní bezpečnosti, jenž monitoruje veškerou elektronickou komunikaci, narazil na problém. Zajistil šifru, kterou nedokáže rozlousknout. To je udivující, a vzhledem k tomu, že v dešifrování má před ostatními náskok přibližně padesát let, i trapné. A aby toho nebylo málo, otec geniálního algoritmu se chystá své dítě vypravit do světa, což by pro NSA znamenal nekompromisní návrat do středověku…
Digitální pevnost je literární prvotinou autora, kterého dnes zná celý svět především díky bestselleru Da Vinciho kód. Podobně jako v pozdějších románech, i zde staví především na rychlém ději a obšírnější znalosti prostředí, ve kterém se hrdinové pohybují. Přitom už v tomto debutu je znát zřetelně vyšlapaná literární cestička, po které se Dan Brown později tak úspěšně vydal – schematická zápletka, postavy jak vystřižené ze seriálu Dallas a akce bez sebemenšího odpočinku. Libujete-li si v nenáročných thrillerech, rozhodně vás kniha nezklame. Bylo by však chybou čekat od ní něco víc.

avatar2  | ***1/2 10.12.2016 17:42

Kniha už dnešnímu čtenáři (zejména tomu, který se vyzná v IT) může připadat trochu naivní, ale Brown je zdatný spisovatel a příběh servíruje čtivě a napínavě. Čtenář sice lecos odhalí už dlouho před koncem, ale přesto čte až do konce s chutí. Plusem je to, že autor čtenáře nutí trochu se zamyslet nad svobodou soukromí na internetu.



WebArchiv - archiv českého webu