kniha » Útok ze tmy
v Top10 1 | chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 7 | má v knihovně 57
hodnotilo: 65
84%
Útok ze tmy Více vydání = více obálek.

Joe Dever

Útok ze tmy

série: Lone Wolf
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - gamebook

originální název: Flight from the Dark
originál vyšel: 1984

vydání: AFSF 1993; Mytago (web) 2011; Mytago (web) 2021; Mytago (web) 2023; Mytago (web) 2023

odkazy: 1x [web], 3x [recenze]


Komentáře:
Robin  | ***** 14.10.2006 10:33

První gamebook o Lone Wolfovi. On jako jediný přežil útok na klášter řádu a nyní musí zprávu o jeho zničení doručit králi.

Majkl  | nehodnoceno 04.10.2008 18:58

Doteraz som nehral, nečítal žiaden gamebook, ale zaujalo ma to a tak som tento vyskúšal. Systém hry pripomína počítačové rpg, je to vlastne o rozhodovaní, boji a behaniu po stránkach knihy. Celkom ma to bavilo, až pokým ma nezabili :). Nemal som chuť začínať odznova, chýbala mi tu možnosť save a load game :). Mierne nechápem, čo na tom hráči či čitatelia vidia, no jedno je isté – mňa to nechytilo. Keďže som pre toto nemal pochopenie, a ide o osobitú knihu, tentoraz nehodnotím (aj preto, že som to nedohral :)).

Paya  | ***** 03.08.2011 07:54

Myslim, ze utok ze tmy a vubec cela serie Lone Wolfa byla hodne povedena. Asi nejlepsi game book co jsem cetl. Je to uz pekna doba co jsem to cetl, takze nebudu konkretni, nicmene pocity pretrvavaji.

Methat  | ***1/2 28.05.2013 14:05

Prvý gamebook, čo som kedy čítal. Prvý diel je malá útla knižôčka, ktorá začína obriu sériu Osamelého Vlka, ktorého môžete sami viesť na jeho ceste za pomstou. Kniha ma trochu sklamala (preto aj také relatívne „nízke“ hodnotenie), pretože som ju prečítal skoro za jeden deň (s prestávkou za 2). Ak ste starí RPG harcovníci a prešli ste zopár starých RPG typu Baldur´s Gate, Planescape Torment, Fallout, prečítanie tejto knihy do zdarného konca vám nebude robiť najmenší problém. Kniha veľmi rýchlo plynie a naozaj som sa čudoval, ako sa autorovi podarilo zapísať toľko ciest do tak útlej knihy.

K obsahovej stránke – na prvých stranách nájdete krásnu mapu a inventár, kde si môžete zapisovať predmety, ktoré máte práve u seba (zapisovanie som riešil do mobilu, takže mi to prišlo ako také futuristické fantasy dobrodružstvo). Na ďalších pár stranách si vyberiete disciplíny (prišlo mi dosť jednoduché, že už od začiatku máte až 5 disciplín z 10tich), ktoré si myslíte, že budete najviac potrebovať (ja som si vybral Lov, 6. zmysl, Léčitelství, Boj se zbraní a útok duševní silou) a následne si musíte náhodne vybrať zbraň (bojová húl to istila). Rýchle pravidlá, ako knihu hrať, sú popísané veľmi dobre a následné súboje s nepriateľmi sa odohrávali veľmi rýchlo aj vďaka tabuľke náhodných čísel. Zomrel som asi 4–5×, ničmenej som mal uloženú pozíciu v mieste, kde to bolo bezpečné (uložená pozícia = lístoček na MHD), takže som mohol pohotovo zmeniť smer jazdy. S knihou som spokojný, len mi prišla krátka a jednoduchá. Ďalšie diely kupovať asi nebudem, možno ich kúpim ako odreagovanie pred hlavným jedlom (a tým je teraz pre mňa Malazská Kniha Padlých)…

Najviac sa mi na knihe nepáčili dialógy a emócie postáv, ktoré neboli presvedčivé a pôsobili dosť strojovo. V rýchlosti, akou knihu prejdete, sa ani nestihnete stotožniť s hlavným hrdinom a nie to ešte s vedľajšími postavami, ktoré tu ani žiadne nie sú (sakra, tá princezna bola kočka, škoda, že tu nebola možnosť: „vziať princeznú za ruku a bežať s ňou preč, otoč na 551“)…

Cadak  | **** 16.03.2015 11:56

(Komentář k původní verzi)

První díl o Lone Wolfovi nabízí svižný, emotivní ale krátký příběh. Jako úvod k této hře, je však dostačující. Nazačátek je tento díl docela obtížný (pokudto hrajete přesně podle pravidel) ale i tak se dá dokončit. Brzy zjistíte, že možnost vybrat si pět disciplín je dost, ale v dobrodružství byste využili všechny.

To co mi trochu nesedělo, je fakt že ve hře si často můžete vybrat ne-atraktivně vypadající možnost, která vás bezproblému hodí z bodu A až do bodu F. Nebo si zvolit jinou, která si zvolíte kvůli pochybám, přitom je složitější a mezi bodem A-F musíte překonat i B-C-D-E.

Na úvod pěkné dobrodružství, které jen umocní chuť v pokračování příběhu.

85%

(později komentář ke změněné verzi)



WebArchiv - archiv českého webu