kniha » Denní hlídka
v Top10 13 | chce si přečíst 16 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 198
hodnotilo: 316
89%
Denní hlídka Více vydání = více obálek.

Sergej Lukjaněnko
Vladimir Vasiljev

Denní hlídka

série: Hlídka
díl v sérii: 2

Kategorie: fantasy - urban fantasy - detektivní

originální název: Дневной Дозор ▫ Dněvnoj dozor
jiný (obecně známý) název: The Day Watch
originál vyšel: 2000

vydání: Triton (web), Argo (web) 2005; Argo (web), Triton (web) 2016

odkazy: 6x [recenze]


Komentáře:
makakuk  | **** 07.08.2006 20:58

Vcelku slušné, ale 100 % se mi zdá nadhodnoceno. Dva zdánlivě nesouvisející příběhy se ve třetím propojují, (skoro) vše se vysvětlí, ale ne zcela uzavře – pokračování v další knize :-). Nejzajímavější (a nejlepší) mi přišel druhý příběh se „zrcadlem“.

PS: Zaujaly mě „reálie“ z Česka, zejména to, že místním zvykem je nepřiťukávat si pivem!!!

firen  | ***** 30.11.2007 20:15

Denní hlídka super počteníčko. Děj pokračuje, jsou tu další tři příběhy, tentokrát točící se hlavně kolem temných. Děj skončí jako obvykle patem dvou velitelů moskevských hlídek. Nebot je znám jisty fakt, že Anton i když nepatří k nejsilnějším a se Zavulonem se nemůže měřít i tak je ochoten proti němu jít. Ale zároveń je schopen se postavit svému šefu Geserovi.

Speedemon  | **** 16.06.2008 11:04

Kniha je koncipována jako předchozí díl. Tři příběhy na první pohled nenavazující v sobě skrývají nespočet intrik, které normální smrtelník nemůže pochopit. Oproti Noční hlídce tu vše nesledujeme jen z pohledu Antona. V první „povídce“ vše sledujeme pohledem vědmy Alice, která přišla o svoje síly a nyní je na zotavující se dovolené. Příběh plný smýšlení strany Tmy a Temných je spíše jen na rozjezd. Ve druhém se dostává ke slovu čistá akce a podle mě je to to nejlepší, co kniha nabízí. Ve třetí se protnou obě strany u soudního procesu v srdci Evropy (chápej ČR). Stejně jako makakuk však nechápu, kde byl Lukjaněnko na tom, že češi si neťukají s pivem!

papuja  | **** 23.12.2009 12:38

Tento druhý díl mě bavil podobně jako první. Nijak mě nepřekvapil, dobře napsané pokračující intriky mezi temnou a světlou stranou. Jen mi trochu vadí podobná věc jako u prvního dílu: „Že svým způsobem Geser a Zavulon mají skoro vše naprogramované a o všem vzájemně jako by vědí dopředu. Jako by se mi potom ztrácel moment překvapení. Ale asi to budou jen a jen moje pocity.“

epco55  | ***1/2 26.03.2012 08:07

Na knihe je cítiť že ju Lukjanenko nepísal sám. Mám dokonca pocit že si napísal iba jej vyvrcholenie, čiže tretiu časť. Prvé dve sú totižto skoro úplne zbavené úvah o podstate dobra a zla a filozofickej roviny tak ako to sme ju poznali z knihy prvej. V prvom pláne som to príjmal pozitívne a páčilo sa mi že postavy nefilozofujú dve stránky nad každým prdom. Ale pri spätnom pohľade mám skôr dojem že vylúčením tohoto aspektu sa do niektorých osudov vniesla skratka, či skôr skratové chovanie. Celkovo kniha nadpriemer aj keď čakal som väčší posun oproti jednotke.

Methat  | ****1/2 21.06.2017 18:25

Dostal som to, čo som od knihy očakával. Síce prvá poviedka bola kvalitatívne horšia a bola akoby vytrhnutá z upírych denníkov (alebo Tvajlajtu) pre -násťročných, druhá bola po všetkých stránkach dokonalá. Akčná jazda ako sa patrí, kedy neviete, čo od hlavnej postavy očakávať. Čitateľ už z predchádzajúcej knihy vie, ako funguje svet a šero, pozná postavy a jednotlivé strany, a tak si túto jazdu môže užiť bez zbytočných filozofovaní a vysvetľovaní. Kráľovsky som sa bavil.

Tretia časť bola skôr uzatvárajúca a neutrálna. Som zvedavý na poslednú tretiu knihu z trilógie.



WebArchiv - archiv českého webu