kniha » Jedy
má v knihovně 4
hodnotilo: 1
80%
Jedy

Jaroslav Maria

Jedy

Román velkých srdcí

Kategorie: sci-fi

vydání: Sfinx 1932

odkazy: 1x [e-book]


Informace / Anotace ke knize: Jedy - Román velkých srdcí

Profesor Kment, vynalezne kompozitní plyn pronikající každou látkou, každým spojem, tedy i spoji v maskách, nádržích. Hrdinové knihy uvažují o morálních důsledcích smrtícího vynálezu, který by měl chce zabránit další světové válce. Profesor marně hledá pokusnou osobu, na které by účinek plynu prakticky vyzkoušel. Tak musí učinit hrůzné rozhodnutí.

Kniha je plná etických úvah, zda a na kom je možné plyn vyzkoušet. Autor probírá všechny možnosti kolem vynálezu a jeho použití, každý člen rodiny má na to jiný názor. Kniha je až filosofická a zabývá se i etikou smrticího vynálezu. Do toho jsou tam ještě úvahy o vesmíru. V knize se řeší základní otázka, zda má právo vynálezce požadovat ve jménu vlasti v době míru po někom z rodiny něco, co by mohlo způsobit smrt vynálezci i členu rodiny?

A i věta jakoby z dnešní doby: „Všude vraždy, lehkomyslné zacházení se životem, nechuť míti dítě.“

V knize se mluví o zaopatření dětí profesora Kmenta. Jeho dcery v 19 letech nechodily do školy, nepracovaly, nanejvýše vyšívaly ubrusy. Mladší synové studovali střední školu. Rodina měla kuchařku a služebnou, celkem ve vile žilo 8 lidí a ty všechny bylo potřeba živit z příjmu profesora Kmenta. Proto se v knize řeší zaopatření rodiny, věno pro dcery, pro případě možného úmrtí živitele rodiny.

 zobrazit spoiler - obsah / děj knihy 

Externí odkazy:

[e-book] Digitalizace knihy v NKP



WebArchiv - archiv českého webu