kniha » Harry Potter a princ dvojí krve
v Top10 19 | chce si přečíst 9 | chce mít v knihovně 6 | má v knihovně 323
Harry Potter a princ dvojí krve Více vydání = více obálek.

Joanne Kathleen Rowling

Harry Potter a princ dvojí krve

Kniha vyšla i pod názvem:
Harry Potter a Polovičný Princ
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Harry Potter
díl v sérii: 6

Tato kniha je částí i jiných knih: Poslední tři roky v Bradavicích, Sedm let v Bradavicích

Kategorie: fantasy - pro děti a mládež - audiobook - podle filmu/zfilmováno

originální název: Harry Potter and the Half-Blood Prince
originál vyšel: 2005

vydání: Albatros (web) 2005; Ikar (SK) (web) 2005; Albatros (web) 2008; Albatros (web) 2008; Albatros (web) 2013; Albatros (Albatros Media) 2018; Albatros (Albatros Media) 2022; Albatros (Albatros Media) 2022

odkazy: 10x [recenze], 1x [ukázka], 2x [film]


Komentáře:
Majkl  | ***** 20.12.2007 13:23

Rovnako kvalitný a snáď aj lepší diel ako päťka, ma zamrzel len svojou hrúbkou, keďže som čakal počet strán presahujúci tisícku. Dej je opäť sústredený na hlavného hrdinu, no je tu viac vedľajších línií, ktoré nedávajú zmysel no neskôr zapadajú do mozaiky zvanej celok. Kladom je exotickejšie prostredie, ohromne veľa informácií, a ešte viac otázok, Snape, ktorý sa konečne prejavil ako poriadny záporák (pre mňa bol väčším zlom ako Voldemort) a netrpezlivé očakávanie posledného dielu. Kto je šikovnejší ho už čítal, kto nie, ten si naňho počká.

Boo  | *** 27.01.2008 18:40

co ja viem, mna tento diel az tak nenadchol, kedze mi chybala taka typicky akcna rovina predoslych knih…vacsina toho podstatneho totiz spociva v tom, co Dombledore Harryho uci, cize v priprave NAS, citatelov, na posledny diel…ale finale sa mi pacilo, znova ta autorkina uchylka na zabijanie klucovych postav nevelmi klucovym sposobom…

Speedemon  | ***** 13.04.2008 17:49

Záporák konečně dostal lidskou tvář a není to jen temná postava na konci každého dílu. Voldemort je Hitler ovládající kouzla. Malý utlačovaný chlapec z nečisté rodiny, který věkem „zešílí“ a shromažďuje kolem sebe jen čistokrevné kouzelníky. Je to sice už trochu ohrané, ale pasáže z Voldemortovy minulosti mě bavily ze všeho nejvíc. Oporti Fénixovu řádu má kniha méně stran což beru jako klad. Není to nijak roztahané a má to spád. Identita prince dvojí krve je snad jasná hned od začátku (buď ten nebo ten :) ), ale o to zase tolik nejde. Zrada, smrt, temnota a všudypřítomná zdrcující tíseň. Jsem zvědav na závěr.

firen  | **** 31.05.2008 13:37

Ne asi se budu opakovat, pro mně nejlepší žánr. Mírumilovná pohádka měnící se v horor. Jak jsem už dodal u 5. Systematické vybijení kladných postav, Ty kladně vypadající, jež se mění v ty istě záporné. prostě skvěle vylíčena situace magického světa.

malarkey  | **** 15.07.2009 12:10

Během čtení tohoto dílu jsem měl takový vnutkavý pocit, že tenhle díl je zrovna jenom povinnost, kterou si spisovatelka před velkým grandiózním finále musí vytrpět. Celou dobu mě tahala za hodně nudnou příběhovou linii, okořeněnou klasicky kvantem vedlejších linií, jenže ta hlavní ne a ne se rozjet. Základ je patrný. Příběh prince dvojího krve, ale člověk se o něm prakticky nic nedoví, a až konec během asi 60ti stránek napoví, že to dokáže dávat smysl. Jenže konec nedokáže zvrátit celý rok Bradavic, a už jsem měl pocit, že tímhle dílem budu zklamaný, jenže opak se stal pravdou. Kupodivu jsem byl dost překvapený. Nakonec to rozhodně stálo za to, ale bylo potřeba si počkat až do konce. A velká účast Brumbála v tomhle díle byla alespoň zdárně využita.

Strider  | *** 28.02.2010 14:57

Podobne ako pri piatom diely sa aj šieste pokračovanie príbehov Harryho Pottera začína veľmi sľubne. Predstavujú sa nové postavy, zauzľuje sa zápletka a Voldemort dostáva prostredníctvom Brumbálových súkromných hodín toľko potrebnú hĺbku. A potom, zhruba v tretine, sa dej zrazu zasekne. Všetky postavy ustrnú na jednom mieste, z ktorého sa opäť vytrhnú až v závere. Čítať 300 strán o neustálych milostných trampotách Rona a Harryho a o pretrvávajúcich neúspechoch Pottera v jeho snažení, fakt nie je veľká zábava. Táto kniha vyslovene pôsobí dojmom prológu pred posledným dielom, ktorý má priniesť čitateľovi čo najviac informácii, ale inak sa (okrem jednej smrti v závere) nič dôležité nestane. V každom prípade omnoho lepšie ako päťka, no tiež to nie je žiadna veľká sláva. Dúfam, že záver série bude kvalitnejší a konečne sa prejde od slov k činom. 6+/10

vokis  | ***** 01.07.2010 23:19

Po slabší pětce jsem se bál aby zbytek série nebyl stejný, ale šestý díl mě opět nadchnul. Kouzelnický svět svírá strach a Voldemortova moc pomalu roste. V průběhu celé knihy odhalujeme tajemství lorda Voldemorta (i když horcruxy mají některé logické nesrovnalosti ale i tak mi přijdou famózní). Závěr je poměrně šokující a dává tušit kam se bude ubírat poslední díl.

BorgDog  | ***** 18.09.2010 13:16

Jedním slovem „síla.“ Vše, co se Rowlingové nepodařilo v minulém díle, napravuje v tomto, definitivním odskokem od dětské literatury počínaje a silným momentem konče – protože za finále v jeskyni by se nemusel stydět leckterý hororový román. Především je ovšem třeba vyzdvihnout perfektní obraz i pocit „světa vyrvaného z kloubů,“ permanentní dojem skluzavky od zlého k ještě horšímu, který nepůsobí nijak přitaženě – a jeho konec opravdu stojí za to, rázné rozbití nedotknutelné ikony, pochybnosti o všech a o všem včetně sebe samého – vynikající práce, která v pohodě spolkne i mírně předvídatelnou zápletku. Druhý díl na 100%.

P.S.: Překlad názvu knihy, je bohužel v češtině zavádějící. Chápu, že to byl problém, ale domnívám se, že třeba slovenský název vystihuje kontext lépe.

Tua  | nehodnoceno 01.08.2011 02:16

Takže už konečně vím, z jakého důvodu vypadaly Brumbálovi všechny fousy. Nadšení se ovšem nekoná. Okouzlení prvních dílů poněkud vyprchává.

Phoenix  | ***** 14.09.2011 18:27

V tomto díle mi trochu vadilo, jak autorka všechny vodila za nos. Celý dlouhý příběh se točil kolem odhalení identity Prince dvojí krve, které přišlo až v závěru. Pro mě by bylo asi zajímavější, kdyby jeho identita byla odhalena dřív a pak sledovat, jak s tím dotyčná dvojice naloží. To ale jen na okraj. Jinak opět se jednalo o vysoce kvalitní příběh, který navazoval na předchozí díly a samozřejmě mnoho poskytl do dalšího. Z filmu si na nic zajímavého nevzpomínám, protože to bylo, jednoduše řečeno, shrnutí knižního děje, které si každý může přečíst na wiki.

Gaarq  | **** 06.10.2011 07:50

princ dvojí krve je tak trochu výplňovým dílem, 6/7 knihy je relativně poklidných a drsná gradace nastává až v samém závěru tohoto špalku (tuším druhého nejotylejšího ze série). konečně nás autorka zbavila jejího nepovedeného komična (např. dursleyovi) a konstantně udržuje napětí a švunk. sice se často řeší pseudoproblémy (kdo je ten princ dvojí krve?) a ve vypjatých momentech jinak v tomto oboru perfektní autorce kulhá psychologie postav (harryho rozhovor z brumbálem před finální misí je děsný), ale jinak to jde, naopak v tomhle relativně pomalém díle má člověk čas na některé detaily a ty nejsou zlé, proto hodnotím 4/5. malá poznámka na závěr, už jsem si toho všiml v pětce, ale autorka často kvůli romantické scenérii napíše děsivou kravinu: děcka jsou na astronomické věži a autorka se rozplývá, jak jsou skvělé podmínky pro pozorování hvězd, když ten měsíc zalévá krajinu svým třpytem. já noci na hvězdárně trávil dlouhá léta svého mládí a tohle fakt nejde přejít bez výbuchu smíchu.

samuelk  | **** 31.05.2013 14:21

Úprimne, zozačiatku sa mi kniha ani čítať nechcela, najmä keď som už videl film (dokonca asi aj trikrát), no potom som predsa len zmenil názor, knihu som dostal na meniny a aj napriek počiatočnej lenivosti som ju neskôr s určitm záujmom začal čítať. A ona ma naozaj nesklamala! Scény, ktoré boli vo filme až neuveriteľne skrátené a človek ich ani nepovažoval za dôležité, sa v knihe osvedčili, bez nich by nebol dej ucelený, kompletný. V skutočnosti to bol v príbehu posledný Harryho vyučovací rok na Rokforte. V knihe nie je ani lord Voldemort, iba jeho služobníci, ktorí sa pomaly, ale isto znažia prelomiť ochranu Rokfortu a tým presadiť vládu svojho pána…

Lucc  | ***** 17.08.2022 10:18

500. hodnocení, tak natankuji plnou. Na Princi je dobré to, že dospěly nejen postavy, ale také autorka. Nebo její redaktor. Oproti otylému Fénixovu řádu, který jsem dočetl se sebezapřením, je Princ svižný. Dokonce i zmínky o domácích skřítcích se omezí na krátké vsuvky. Kathleen ubrala na košatosti a vybrousila děj. Na psychologii postav ale neubírá. Naopak, rozvíjí ji, ale naštěstí spíše podpůrnými prostředky než popisem. V tomto díle se možná nejvíc dozvíme o Brumbálovi a je fajn, že to není formou monologu, ale že sledujeme jeho činy a to, jak se postavil k určitým událostem. Pozadu ale nezůstává ani ústřední trio tu a tam se rozšiřující na kvarteto, kvinteto atd. Zažívají své první opravdové milostné trable, které pro mne jako čtenáře byly velmi osvěžující. Někdy vtipné, někdy bolestné. Jako život sám.
Film knihu moc pěkně doplňuje. Něco vypouští, něco přidá, něco podá explicitněji, jinde ubere. Asi nejzásadnější odlišnost je v řekněme finální scéně. V knize je Harry pod vlivem kouzla, film na to šel celkem pochopitelně jinak. Co mne ale dostalo nejvíc, je posun ve vykreslení vztahu Brumbál – Snape. Film mnohem víc než kniha vyvolává otázky jak to všechno je. Jelikož si nepamatuji, jak celá série dopadne v Relikviích smrti, tak jsem sám zvědav, který přístup je lepší. Líbí se mi oba a baví mne si všímat drobných rozdílů. Například i toho, že v jednom klíčovém záběru má Brumbál zčernalou pravou místo levé ruky. Alespoň mi to tak přišlo.
Jsem velmi spokojen jako čtenář i jako divák a po zpackaném Řádu je to pro mne signál, abych se těšil na poslední díl.



WebArchiv - archiv českého webu