kniha » Rusové na Martu
chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 9
hodnotilo: 7
64%
Rusové na Martu Více vydání = více obálek.

Metod Suchdolský

Rusové na Martu

Tato kniha je částí i jiných knih: Únos na Mars

Kategorie: sci-fi

vydání: Šolc E. 1909


Komentáře:
Dilvermoon  | *** 16.09.2012 21:39

Kupodivu bych tento krátký román vyhodnotil jako v podstatě hard sci – fi, samozřejmě dle poznatků z roku 1909, takže dost mimo. Jo, už 103 let má tohle dílko. Některé pasáže by se sice hodily do Večerů pod lampou, ale většinou jde o kosmické a marsovské putování a objevování po činu uvedeném v názvu.

Co mě zaujalo nebyl děj jako takový, ale spíše ta vědecká stránka příběhu. Už způsob přepravy a hlavně „pohon“ stojí za pozornost včetně dost nereálného vzhledu Země z kosmického prostoru, pak podrobný popis života na Marsu, což je prostě mimozemská civilizace, takže nic moc nelze namítat. Proč ne.

Pak tu máme popis Sluneční soustavy, kde život kvete leckde a dokonce se pomocí úvah pustíme i do hlubokého vesmíru. Některá „fakta“ opravdu stojí za pozornost. Tak třeba když „světlo ze vzdálených systémů k nám letí trilióny i kvadrilióny let“ nebo tehdejší „éter“. Ovšem vyloženě půvabná představa je hvězda Prokyon, která má „několik set velkých oběžnic, kolem každé několik měsíců a nejeden z nich má kolem sebe ještě měsíce menší“. Tak takový mumraj si dám líbit, ale kdo ví, při současné frekvenci objevování exoplanet… Pak třeba měsíce Marsu jsou na jednom místě Ďas a Třas, ale všude jinde normálně. Ovšem na konci přijde pozoruhodná předpověď.

Zkrátka Rusové na Marsu jsou dnes už jen taková milá kuriozitka, ale neurazí a pro pobavení a porovnání snad poslouží.



WebArchiv - archiv českého webu