kniha » Krvavé pohraničí
v Top10 3 | chce si přečíst 12 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 110
hodnotilo: 130
83%
Krvavé pohraničí Více vydání = více obálek.

Vladimír Šlechta

Krvavé pohraničí

série: Krvavé pohraničí
díl v sérii: 1
kniha patří do světa: Krvavé pohraničí

Kategorie: fantasy - meč a magie

vydání: Klub Julese Vernea (web) 2000; Straky na vrbě (web) 2007; Brokilon (web) 2016

odkazy: 12x [recenze]


Komentáře:
mugwai  | **** 16.05.2006 18:33

Pekne vymyslený a prekreslený svet, vhodný pre kopu nádherných príbehov a konfliktov, ktorý – aspoň dúfam – autor plne využije a poteší nás… Knižka je fajn, číta sa dobre, je v nej veľa dobrých, ale len naznačených nápadov. Škoda, že sa s hrdinami nedalo viac stotožniť, mohli by byť síce zaujímaví, ale sú opísaní tak bezvýrazne, ako niekto neznámy, koho denne stretáte cestou z práce – všimnete si ho, zaradíte si ho a za sekundu už neviete, že prešiel okolo vás… Dúfam, že v ďaľších príbehoch z tohoto sveta sa ešte s nimi stretnem, rád by som sa dozvedel o nich niečo viac… Záver – príťažlivá fantasy.

Vlask  | **** 15.01.2008 21:53

Dobrá a čtivá záležitost, jen ten příběh je na dnešní dobu plnou minimálně zachraňování celých království až nezvykle jednoduchý a civilní. To knize neubírá na čtivosti, jen si na konci řeknete, že to bylo vlastně téměř o ničem. Je to spíš taková první úvodní kapitola větší knihy.

irigi  | ***** 08.04.2008 00:15

Šlechta má nezaměnitelný styl, který se mi skutečně hodně líbí. Propracovaný svět, který odkrývá svá tajemství pěkně postupně, hrdinové se skutečně lidskými motivy – buď padouši všemožně intrikující, toužící po moci, nebo jen rabující, čestný hlavní hrdina, který ale zůstává člověkem a nejde jen za nějakým nekonkrétním ideálem .. je to prostě krásně středověké.

A to, že nejde rovnou o záchranu světa, ale že série líčí postupně „drobné“ příběhy vesměs obyčejných (ale vlastně neobyčejných) lidí, je jednou z věcí, která se mi na Šlechtově knihách taky hodně líbí. Dávám pět…

Sirius  | **** 07.06.2009 12:48

První fantasy po dlouhé době a hned se z toho vyklube takové překvápko_______A­no, přečtení téhle knihy bylo nevyhnutelné od okamžiku dočtení Válečné lsti. Vláďův styl se zde teprve piloval, ale je zde vidět zárodek toho, že se s nimi lidově řečeno: „Nepáře.“ Ta kniha je dobrá, čtivá a velice originální – o tom svědčí i to, že jsem to dal za jeden den. Postavy jsou skvělé, ale pravda je taková – že Floyd není (bohužel) Roger, které ho mám nejraději; třeba se to změní až poznám blíže Thompsona. Těším se na výpravu do Šíleného lesa, který se už příhodně nachází v knihovničce.

firen  | ***** 03.08.2009 21:53

První díl velice povedené série. No řekněme si na rovinu, že první díl není tak úplně všem čtenářům po chuti a že mněl být napsan jinak (ještě že jsem ho četl jako poslední :-D). Ale jelikož to hodnotím z pohledu celé série, bezostychu udělím pět hvězdiček.

Speedemon  | **** 27.01.2010 21:52

Jako úvod k něčemu většímu je to fajn. Naklepnutí historie a rozjezd války. Uvidím jak a jestli vůbec se to bude vyvíjet. Nicméně nejvíc mě asi bavily pasáže mezi kapitolami s výňatky z Encyklopedie pohraničí.

BlackDawn  | ****1/2 27.09.2010 13:09

Po dlouhé době mě knížka chytla tak, že jsem jí za den a kousek přečetl. Tak jako má Žamboch Koniáše, tak má Šlechta Krvavé pohraničí. Příběh ze světa, ve kterém bych chtěl žít, plný dobrodružství,v do­bě kdy slova jako hrdost, přátelství, čest pro některé hrdiny ještě něco znamenaly. Krvavé pohraničí do dnešního dne obsahuje víc povídek než románů (novel), takže bych řekl, že je i dost jedno v jakém pořadí to budete číst, ale KP jako knížka je vlastně takový prequel k celému světu Vladimíra Šlechty a já musím říct, že je to svět úžasný.Svět ve kterém potkáte trpaslíky, elfy, mocné čaroděje i obyčejné padouchy, a co je hlavní, ani na chvíli se nebudete nudit, protože jak jinde lze říct, že by šli romány o desítky stran zůžit, tady by šlo příběhy o desítky stran víc rozvinout.

avatar2  | ***1/2 07.11.2010 10:36

Ano, nebylo to špatné, ale ani bůhvíjaká bomba. Hlavní hrdina byl od počátku podivně nečitelný, stejně jako vztahy mezi jednotlivými hrdiny knihy. Možná to byl záměr, ale já dávám přednost tomu když od počátku vím na čem jsem. Finále s odhalením hlavního padoucha bylo dobré, ale opět – byla to taková konstrukce na kterou předtím nic neupozorňovalo. Celkově dost dobrá kniha, které by ale možná svědčil větší rozsah, umožňující lepší prokreslení děje.

honajz  | *** 12.02.2012 18:50

Skutečně je to napsáno čtivě, popis prostředí vynikající, ale od začátku to slibuje jistá očekávání, která nejsou naplněna, chybí větší příběh, tajemno, zápletka, což podle mne patří k jakékoliv knize. Styl psaní se mi líbí moc, ale když vlastně k ničemu nevede, přijde mi to takové psaní pro psaní, nevím, jak to přesně vyjádřit… Jako kdybych četl cestopisný dokument s několika postřehy o jednom z cestovatelů a střípky ze života jeho okolí. Vztahy jsou skutečně jen nahozené a chybí zde nějaký dramatický oblouk, důvod, proč postavám fandit, i pointy jednotlivých kapitol vyšuměly jak bublinky.

Fox85  | **** 10.05.2012 10:53

Kniha trochu ve stylu „seznamte se s prostředím a postavami“, protože vyloženou zápletku to nemá a podle mého soudu to má čtenáře uvést do světa, který autor vytvořil a do kterého bude čtenáře dále uvádět. Díky výborným vypravěčským schopnostem autora to naštěstí není vůbec problém a stejně čtenáře vtáhne do děje a donutí sledovat všechny postavy se nemalým zájmem. Určitě to není poslední kniha z tohoto světa, která projde míma rukama.

PeterSch  | ***** 13.07.2014 19:09

Ze začátku jsem byl zaskočen tak úzce zaměřeným dějem, dlouho už jsem nečetl knihu kde by nešlo o záchranu celého světa. Dokonce jsem si po první kapitole říkal zda to má cenu číst dál, protože se děj držel přece jen dost u země, ale ještě že mám (zlo)zvyk dočíst opravdu každou knihu do konce, a až poté vynášet soudy. Bylo to skvělé osvěžení, konečně také někdo dokázal poutavě napsat osobní, malý-velký příběh. Děkuji, tleskám a vrhám se na další díly. Jsem rád že u nás máme tak schopné autory!

knedle  | ***** 15.09.2014 16:06

Neduživý. Takový mi připadal Floyd Bartlett v sérii Gordonově zemi. A opět, stejně jako u Thompsona, stačila speciálka na postavu a má můj obdiv. Hlavně teda autor – V. Šlechta.

Floyd je ve svých dvaceti (nebo kolik má) vlastně veterán, pamětník všech těch „starých dobrých časů“ – po roce se vrací po „úspěšné“ výpravě z Orcigardu zpět do téměř rodného Rudenrogu a nestačí se divit.

Minimalistické co do prostoru, nabušené co do zápletek. Tento hošánek za pár dní stihne převrátit naruby několikatisícové město a jeho styl není Thompsonovo intrikování (budoucí zkáza Thonnieriky), ale čistě jen přímá cesta za nejbližším cílem. A ono to celé krásně do sebe zapadá.

Následně pak plus body za další a další informace ze světa Pohraničí (třeba jak to bylo se smrtí Temného mága).

Ale je možné, že vám tento fantasy western bude připadat divný. Já ovšem dávám plný počet.

Svarec  | **** 22.01.2017 00:54

S potěšením musím konstatovat, že zub času byl k úvodní knize legendárního českého cyklu poměrně milosrdný a užil jsem si ji stejně jako poprvé před lety. S odstupem času mi však přecijen neunikly jisté vady na kráse. Kupříkladu je evidentní, že Vláďa Šlechta ještě neměl při psaní této knihy moc zkušeností se stavbou příběhu, který mi přišel dost podivný. Zpětně jej vůbec nedokážu zrekapitulovat a obsahuje množství zbytečných odboček a divných, z prstu vycucaných zvratů („odhalení“ barona). Jinak ale nemám co vytknout, čtení této knihy pro mě byl silně nostalgický zážitek a hned mám chuť se vrhnout na Gordonovu zemi, jejíž kompletní nové vydání mám již delší dobu v knihovničce.



WebArchiv - archiv českého webu