kniha » Nejlepší den
v Top10 4 | chce si přečíst 6 | chce mít v knihovně 6 | má v knihovně 91
hodnotilo: 97
82%
Nejlepší den Více vydání = více obálek.

Vladimír Šlechta

Nejlepší den

Thomsonův rok

Kniha vyšla i pod názvem:
Nejlepší den pro umírání
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Likarijská trilogie
díl v sérii: 1
kniha patří do světa: Krvavé pohraničí

Kategorie: fantasy - povídková sbírka

vydání: Straky na vrbě (web) 2005; Brokilon (web) 2010; Brokilon (web) 2022

odkazy: 10x [recenze], 1x [ukázka]


Komentáře:
shpina  | ***** 04.01.2007 19:33

kniha potvrzuje autorovu vzestupnou tendenci – co se týče kvality. Společně s Kyborgovo jménem nejlepší dílko.

firen  | ***** 15.08.2009 15:58

Pěkné, povedenné, jen tak dál

irigi  | ***1/2 02.09.2009 21:50

Skvěle napsáno. Z knihy se mi zdá, že vznikla spojením samostatně vzniklých povídek – každá z nich má výraznou pointu typickou pro samostatné povídky. Malinko mi vadilo, že některé tajemné skutečnosti světa Pohraničí se zde prostě natvrdo řeknou (třeba kolem Pterrů) se všemi detaily. Doufal jsem, že budou roztroušené po všech románech a čtenář si je bude muset posbírat ze střípků. To ale neubírá knize na čtivosti, je skvělá.

Speedemon  | **** 17.01.2010 18:16

Kniha je složena v podstatě ze čtyř dlouhých povídek oddělené krátkými kapitolami o fungování magie, rozložení státu či popisu města. Hlavní postava je půlelf Thomson, který je intrikář, zabiják a i vcelku solidní hláškař. Ten tvor má v sobě tak hluboce zakořeněnou hořkost a touhu po pomstě až mu člověk prostě fandí. Mnohy i úsměvné a odlehčené tempo mi taky sedělo. Kniha je plná vulgarit a brutality (češi se s tím prostě nemazlí) a je opravdu příjemné číst podobnou fantasy od domácího autora. Jen tak dál.

Sirius  | ***** 05.04.2010 12:52

Ano, tahle knížka mi potvrdila jednu věc: panu Šlechtovi jdou mnohem lépe povídky. Jsem rád, že po Hořících přízracích, které mě nějak moc nezaujaly, vyšla mistrovi další povídková sbírka, která mi sedla jako ulitá. V rámci dobrodružné fantasy to patří (stejně jako Váleční lest)do mého žebříčku nej knih. Doufám, že na další povídky Vladimíra Šlechty ze světa Krvavého pohraničí nebudu muset čekat dlouho.

GeRony  | ***1/2 09.05.2011 12:12

Druha kniha pana Slechtu, po ktorej som siahol po Strepach Apokalypsy (ktora ma mierne sklamala). Bol som zvedavy, ci sa oplati ist do sveta Krvave pohranici. A aj ked Nejlepsi den pro umirani nie je totalna pecka, svoje caro rozhodne ma a prinutila ma kupit si aj ostatne knihy z tohto sveta (dalsim, nemenej dolezitym dovodom su obalky od Michala Ivana). Podla mna je jednoznacnym vrcholom tejto zbierky poviedka Prastary nepritel, ktora ma presah a najvtipnejsiu scenku v knihe. Ostatne osciluju medzi priemerom a lahkym nadpriemerom. Osviezujuce su kratucke state o historii, magii etc. zo sveta Krvaveho pohranici.

Schramm  | ***** 11.05.2012 10:52

Nemůžu být objektivní, prostě to nejde – takže to tak taky berte :) Chci tím říct, že Nejlepší den (pro umírání) je moje nejoblíbenější Šlechtova knížka, alespoň z cyklu Krvavého pohraničí. Ne, že by zbytek byl o tolik horší, ale prostě ze všech postav tohoto světa mi nejvíc sedl Thompson a hlavně Skjúwink, Gordon Fee a Roger Schnirega prominou :)

knedle  | **** 21.09.2014 23:08

Kniha (a její povídky) díky níž jsem si oblíbil Thompsona. Ve velké trilogii pro mne byl frajírkem k nevydržení (i když se postupem stránkami můj postoj k němu lepšil), ale fakticky na milost jsem jej vzal až proniknutím do „jeho života“ v této knize. Vlastně celá jeho rodina/komando je fajn, Skjú je samozřejmě top :) A Čolek to má těžký…

Rád bych si přečet pokračování Zkázy Thonnieriky – nevím zda je napsáno a vydáno, pokud ne, tak šup šup VŠ :)



WebArchiv - archiv českého webu