kniha » Popel vítězství
chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 56
hodnotilo: 82
92%
Koupit knihu:
Minotaur
Popel vítězství

David Weber

Popel vítězství

série: Honor Harringtonová
díl v sérii: 9
kniha patří do světa: Svět Honor Harringtonové

Kategorie: sci-fi - military

originální název: Ashes of Victory
originál vyšel: 03/2000

vydání: Polaris (web) 2005


Komentáře:
Speedemon  | **** 26.10.2010 19:40

Oproti předchozímu dílu není kniha rozdělena do žádných částí a my si tak nemůžeme být jistí o čem každá kapitola bude. A je to jedině dobře. Ať už sledujeme dění v první válečné linii, intriky v politických kruzích nebo jen útržky rozhovorů různých osob, vždy je to podáno poutavě a nečekal jsem na pasáže, kdy se tam objeví ten a ten. Jsem spokojen především s několika velkými bitvami. Tentokrát se do toho pan Weber obul naplno a i když se jedná o bitvy s jasným výsledkem, otáčel jsem zvědavě stránky dál a dál. Jinak se především rozvíjí vše co bylo psáno již v předešlých dílech a na konci se dočkáme zdařilého cliffhangeru. Je až s podivem, že i devátý díl má stále vysokou úroveň.

Hadati1  | ***** 20.09.2012 09:30

Kniha časově navazuje na poslední události z předchozího dílu, ne jak je jinak zvykem, že jsou mezi knihami měsíce či roky. Mantichora začne ve větší míře využívat nových technologií, o kterých nemají jejich nepřátelé ani potuchy. Bezpodmínečnou kapitulaci však zkomplikuje změna politické rovnováhy – jak v Havenu, tak v Mantichoře.

Nelson  | ****1/2 17.11.2014 15:47

Honor se podařil útěk z planety Hádes. Její zmrtvýchvstání povzbudilo Mantichoru i její spojence. A k tomu použití nových zbraní dovedlo Haven až na pokraj porážky. Opětovně fajn počtení, i když v tomto díle je více vaty než obvykle. Částečně je to způsobeno tím, že Honor je poslána na poměrně dlouhou rekonvalescenci a vlastně se nedostane do boje. Weber je přece jenom nejlepší v popisu bojových scén, i když pár jich je i tady. Dojde ale k dost podstatnému zvratu na politické scéně Havenu i Mantichory, což bude důležité v dalších dílech.

LuciusWlk  | ***** 04.01.2016 21:27

Devátá kniha série Honor Harringtonová přímo navazuje na osmou a já jsme v tomto případě rád, že jsem nemusel čekat dva roky, které dělily jednotlivé díly v době vydání. Boje se zde odehrávají spíše na politické scéně, než ve vesmíru a David Weber opět nezklamal ve tvoření politických intrik a mocenských bojů, a to jak v Lidové republice Haven, tak v Matichorském království. Děj je zprvu vcelku úsměvný, s ohledem na „zmrtvýchvstání“ Honor a konfrontací s veškerými poctami, které jak Mantichora, tak Grayson projevovali „popravené“ hrdince. Hned vzápětí se ale rozehrají veliké hry politických struktur, které nedají vydechnout a závěr se neobejde bez podstatných změn, v politických uskupeních obou úhlavních nepřátel. Autor samozřejmě neopomněl ani na pár vesmírných, a vcelku i zásadních bojůvek, nicméně je jich poskrovnu, což ale neubírá knize na zajímavosti, pokud nejsou politické intriky proti čtenářově srsti. :) A další vývoj slibuje opět zajímavé počtení. Jsem rád, že série, má snahu být posunuta opět o kousek jinam. Nezbývá než doufat, že nebude jen kopírovat předchozí scénář.



WebArchiv - archiv českého webu