kniha » Golem
v Top10 1 | chce si přečíst 6 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 28
hodnotilo: 31
89%
Golem Více vydání = více obálek.

Gustav Meyrink

Golem

Kniha vyšla i pod názvem:
Golem: záhadný příběh ze staropražského ghetta
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: fantasy - horor - fantaskní

originální název: Der Golem
originál vyšel: 1915

vydání: Topič 1917; Topič 1928; Lidové nakladatelství 1971; Slovenský spisovateľ 1987; Argo (web) 1993; Argo (web) 1998; Levné knihy KMa (web) 2002; Argo (web) 2005; XYZ (web) 2009; Československý spisovatel 2010; Omega (web) 2015; Lama (web) 2016; Leda (web) 2020; Argo (web) 2023

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
avatar2  | ***1/2 26.01.2012 19:02

Velmi těžká kniha o které se špatně píše. V první třetině jsem vlastně nevěděl co se děje a o čem to čtu. Měl jsem potíže knihu neodložit. Ve druhé třetině se cosi začínalo dít, ale smysl to nedávalo. Poslední třetina už byla celkem jízda a konečně vše zaklaplo do sebe. Přesto se však na knize silně podepsal čas. Jde o těžký sloh, který obtížně udržuje čtenářovu pozornost. Výsledný dojem je však převážně pozitivní.

honajz  | **** 03.10.2012 16:02

Ne vždy mi přišlo, že Meyrink drží formu, styl a zaměření. Jindy jako by chtěl málo slovy říct hodně, jindy zbytečně popisuje, co se dalo vzít krátce. Projevuje se i určitá rozporuplnost ve vztahu k židovské komunitě – na jedné straně skoro až opovržení, co se přízemnosti, špinavosti a lakoty týče, na druhé úcta k historii a ze židovství vycházející mystice, zde prezentované golemem a kabalou včetně popisu některých jejích vrstev. Přesto jde o sugestivní příběh, do něhož sice je problém se zpočátku dostat, ale postupně vtahuje stále víc. Škoda jen, že některé věci nejsou dořešeny (Angelina, totožnost mrtvé u vraždy z vilnosti, a ostatně i samotná postava golema, zde jen naznačená a okrajově podaná) a škoda, že vlastně není ani jisté, jakým stylem má být golem chápán. Jako duch židovského národa, připomínka? Věčný žid? Hlas svědomí, aby se židovský národ vrátil zpět ke kořenům a víře včetně mystiky? Každopádně už tuším, kde bral inspiraci Ajvaz pro své Prázdné ulice, některé popisy jsou skoro stejné. Mimochodem, s rudlofínskou Prahou, jak se praví ve zdejším popisu knihy, to nemá nic společného. Vše je poctivý konec 19. a začátek 20. století. Škoda, že Pavel Juráček nestihl tento román natočit jako film.

jethro.tull  | ***** 16.06.2013 17:34

Po dočtení Země snivců od Alfreda Kubina jsem si chtěl přečíst ještě nějakou knihu napsanou v tomto období, tedy na záčátku 20. století, a sáhl jsem po knize Golem. Je to románová prvotina Gustava Meyrinka a moje první čtenářské setkání s tímto autorem. Kniha mě přímo nadchla. I bez znalostí z oblasti astrologie, alchymie a okultismu (to vše se v knize pravdědobně objevuje a nabízí další možné výklady knihy) jsem intenzivně vnímal tajuplnou atmosféru příběhu odehrávající se z velké části před rokem 1890 v pražském židovském ghetu. Nečekejte, že úplně všechny záhady budou na konci knihy vysvětleny, autor má rád šerosvit svícnů, temnotu noci a prostředí mlhy, a tak i mnoho otázek zůstane bez odpovědi, nebo jsou odpovědi pouze naznačené a zodpovězení ponecháno na čtenáři. Začátek knihy jsem pochopil až po dočtení, takže jsem po přečtení poslední stránky nalistoval první stránku knihy a úvod si ještě jednou zopakoval. Pak se mi teprve mnoho věcí objasnilo. Z nadšení jsem knize udělil 100 %, i když jsem váhal mezi 90 a 100 %.

louza  | ****1/2 30.09.2020 16:30

Na dobu svého vzniku až překvapivě artová kniha. Rozhodně to není přímé zpracování pověsti o Golemovi, který se tu sice vyskytne, ale jen jako deus ex machina. Tím hlavním tématem je společnost pražské židovské čtvrti a osudy některých jejích obyvatel. Autor ale nedává nic zadarmo a tak si celkový obrázek toho, co se asi děje musí čtenář sestavit sám z různých útržků a náznaků, které porůznu trousí okolí vypravěče, přičemž musí být čtenář připraven na mystické vysvětlení a zvraty místy hraničící s fantastikou. Na to že jde o debut je Golem řemeslně skvěle zvládnutý a dokonale odráží dobovou atmosféru. Kniha rozhodně není na jedno přečtení, ale zasekne se do čtenáře už při tom prvním.



WebArchiv - archiv českého webu