kniha » Eldest
v Top10 20 | chce si přečíst 10 | chce mít v knihovně 5 | má v knihovně 240
hodnotilo: 340
76%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Minotaur
Eldest Více vydání = více obálek.

Christopher Paolini

Eldest

série: Odkaz Dračích jezdců
díl v sérii: 2

Tato kniha je částí i jiných knih: Odkaz Dračích jezdců, Odkaz Dračích jezdců: Zlatá edice, Odkaz dračích jezdců komplet de luxe, Odkaz Dračích jezdců

Kategorie: fantasy - pro děti a mládež - draci

originální název: Eldest.
originál vyšel: 2005

vydání: Fragment (CZ) (web) 2005; Fragment (CZ) (web) 2006; Fragment (CZ) (web) 2007; Fragment (CZ) (web) 2009; Fragment (CZ) (web) 2022

odkazy: 3x [recenze], 2x [web]


Komentáře:
Vlask  | ***** 11.02.2006 10:33

Druhý díl je skoro stejně dobrý jako první. Někdo si vychvaluje druhou dějovou linii, sledující eragonova bratrance, mně se ale vůbec nelíbila. Byla příliš vypočítavě napsaná a hrozně nudná oproti eragonově línii. Navíc setkání s eragonem v závěrečné bitvě bylo totálně mizerně napsané a mělo logickou díru velikosti bermudského trojúhelníku (jak se jeho bratranec dostane nepozorovaně k nepřátelským kouzelníkum se stovkou vesničanů, když jsou uprostřed bitvy několika tisíců vojaků????? – tady autor uletěl a moc). Čili až na nelogičnosti v závěru skoro stejně dobré jako první díl.

Judson  | ***** 03.10.2006 04:48

Tak jsem konečně přečetl i druhý díl této někým oslavované a někým nenáviděné série. I když se mě první díl zdál lepší, i tento stojí za přečtení. Konečně chápu proč jsou zde tak rozdílné názory na kvalitu tohoto díla. Děj má místy logické mezery a celkově působí tak nějak uměle, vynuceně a hlavně nedotaženě. Přesto žasnu nad tím co již Christopher Paolini ve svém věku vytvořil a dávám nejvyšší hodnocení. Příběh není tak předvídatelný, jak by se dalo předpokládat a závěrečné odhalení Eragornova původu je opravdu překvapující. Závěr je dost otevřený a navíc se vynořují další skutečnosti, které je nutno dořešit. Nezbývá než doufat, že autor časem nasbírá ještě něco zkušeností, a že i poslední díl bude stát za to.

septimus  | ***** 20.03.2007 09:22

Výborná kniha a to že se říká že kopíruje starwars a Páná prstenů není pravda Druhý díl je podsttatně lepší než první. ale Eragon se v tomto díle vydal k elfům aby dokončil Svůj výcvik

magio  | **** 05.04.2007 15:55

Druhý díl mi připadal o dost lepší než první. Proč ale znovu čtyři hvězdičky? Stále mi na knize něco nepojmenovatelného vadí. Ať jsou to některá nudná místa nebo klišovité dialogy. Je třeba říci, že Christopher Paolini rozhodně zlepšil styl a oproti Eragonovi bylo vidět, že získal více zkušeností. Eragon se v tomto díle má vypravit na dlouhou cestu k elfům, aby konečně dokončil svůj výcvik, který započal už v knize první. Čím dál více se však blíží válka mezi vzbouřenými Vardeny a samotnými vojsky krutého krále Galbatorixe. Závěr je vskutku brilantní a okamžitě byste chtěli začít číst další knihu. Jinak příběh je o dost delší a do hlavního dění se také zapojuje zatím prakticky neznámý Eragonův bratranec Roran. Pravda, v knize je několik nelogických situací, ale ty se musí omluvit kvůli autorovu nízkému věku. Jednou z něj bude mistr fantastického žánru, třeba napíše něco nezapomenutelného. Stejně, jako u jedničky, nelze než doporučit. 8/10

Skarp  | *** 09.08.2007 03:50

Kniha je již o něco málo propracovanější než byl Eragon. Pokud bude Paoliny pokračovat ve vzrůstajícím tempu, může se dočkat skvělého autora fantasy. Myslím si, že by měl po napsání posledního dílu opustit svůj první vytvořený svět, kterému chybí hloubka.

malarkey  | **1/2 30.08.2007 12:05

Po přečtení prvního dílu a jeho nepříliš povedeného zfilmování jsem nevěděl, zda-li si druhý díl koupit nebo ne. Nakonec jsem se rozhodl už jen z toho důvodu, že nerad něco nechávám rozečtené a druhý díl této trilogie mi měl jistě napomoct. Eldest mi ale příjde jako dost nepříjemně ukecaná a chvílemi dost nudná kniha, kde mě paradoxně více zaujala příběhová šňůra s Roranem než se samotným Eragonem. Nevím čím to je. Ke konci jsem knihu četl už jen z nutnosti a z očekávání na konečnou bitvu. Zajímalo by mě zdali pak pan autor nakonec napíše třetí a závěrečnou část, když se zfilmování a následovné vytěžení co největší sumy absolutně nevydařilo. 5/10

Marc  | ***1/2 11.11.2007 10:48

Eldest – Je ještě delší než první díl. Je tak stejně dobrý jako první možná o trochu horší. Děj samozřejmě utíká vpřed i když má už i své zádrheli a občas je příběh zdlouhaví a rozvláčělí. Jak hlásí obálka: (Ne)Teště se na film! Takže snad bude alespon lepší než ten strašnej první.

firen  | ***** 28.11.2007 17:58

Dle mého názoru je Eldest aspon dvakrát lepší než první díl Eragon. Má sve chyby ale i tak je dobrý. Sice je to kopie starwars převedená do fantasy ale je i tak zajímavá. PS: Kdo tvrdí že Eragon a Eldest nejsou z části okopírované ze StarWars, tak at se nad tím zamyslí a projde si děj a zápletky. To že je v knize spousta podobností se Star Wars snad musí udeřit do očí každého normálního čtenáře fantasy.

Svarec  | ** 05.08.2009 13:37

Velký propad dolů oproti jedničce, což taky nebylo veledílo, ale aspoň to bylo pěkné čtení pro děti. Na pokračování je bohužel vidět, že Paolini jej již nepsal pro sebe, ale byl k tomu jaksi donucen nečekaným úspěchem prvního dílu, takže příběh, který by kdokoli jiný vměstnal na 300 stran, roztáhl na 600, aby z toho byl pořádný vývat pro nakladatelství (vlastněné jeho rodiči). Dějová linka s Eragonem těžce nudí svou schématičností a předvídatelností, celá se skládá jen s cesty k elfům, výcviku a závěrečné bitvy, měl jsem nutkání přeskakovat celé kapitoly. Dějová linie s Eragonovým bratrancem Rorarem je lepší a trochu to zachraňuje. Trochu.

LordZombie  | ***** 03.03.2010 18:54

kniha se mi líbila ještě více, než minulý díl :)

Safirentwiluea  | ***** 12.12.2010 15:21

Ve světě Alageaesie, po úspěšné bitvě o trpasličí město Farthen-Dur a po zabití obávaného nepřátelského zaklínače Stína jménem Durza, se Eragon, se smutkem v srdci kvůli smrti svého přítele Murtagha, se svou dračicí Safirou a velvyslancem trpaslíků Orikem vydávají za svými mistry do elfských lesů Du Weldenvarden, aby zvýšili své šance uspět v boji proti králi Galbatorixovi, tyranovi, jenž vyhubil draky a poslední dvě dračí vejce ukrývá ve svém paláci zabezpečená mnohými kouzly. Eragona celou cestu trápí jedna otázka: Jak má porazit Galbatorixe, když je mrzák? V bitvě ho Durza zranil svým kouzelným mečem na zádech a od té doby Eragon zažívá stále se stupňující záchvaty bolesti zad. Nemůže bojovat mečem, pouze pomocí kouzel. Mezitím Království obléhá jeho rodnou vesnici Carvahal, aby zajalo jeho bratrance Rorana a tím drželo Eragona v šachu. Ale jelikož je Roran zamilovaný do Katriny, nádherné dívky s měděnými vlasy, má stále za co bojovat, a když Ra’zakové, dva temní přisluhovači krále, zajmou jeho lásku života, vydává se společně s ostatními vesničany na dlouhou cestu přes Dračí hory a dál přes moře až na jih do Surdy, o které se říká, že tajně podporuje Vardeny, odpůrce krále, kde, jak doufá, nalezne někoho, kdo by mu pomohl najít doupě Ra’zaků a zachránit jeho milovanou Katrinu. V té době Nasuada, vůdkyně Vardenů, hledá spásu v Surdě, protože v Beorských horách u trpaslíků se už dál nemohou uživit. Eragon cítí nesmírnou vděčnost, protože elfové mu vyléčili záda během Oslavy Pokrevní přísahy mezi elfy a draky. Později zjišťuje, že Galbatorix sbírá vojsko a tak musí přerušit výcvik, neboť jeho přísaha věrnosti vůči Nasuadě mu to dává za povinnost, a vrací se k Vardenům. A tak se nakonec všichni, Eragon se Safirou, Nasuada s Vardeny i Roran s vesničany, sejdou na Hořících pláních v Surdě, kde má dojít k rozhodující bitvě tohoto dílu. V plném proudu bitvy, kdy už je Eragon na pokraji svých sil, se nad bojující vojáky vznese krvavě červený drak se svým Jezdcem a Eragon si se vrůstajícím strachem uvědomí, že se muselo vylíhnout další dračí mládě z jednoho ze zbývajících dvou vejcí hlídaných Galbatorixem, neboť králův drak je černý, tudíž má proti sobě Eragon přesilu, protože červený drak musí být ve službách Galbatorixe, jestliže bojuje na straně jeho vojáků. Během bitvy jeden proti jednomu stáhne Eragon druhému Jezdci helmu a překvapením strne, neboť se za ní ukrývá jeho oplakávaný přítel Murtagh. Murtagh se vzpříčí kouzelné přísaze Galbatorixovi a Eragona nezabije, pouze mu vezme jeho meč Zar‘roc, meč Jezdce, kterých je v dnešních dobách nedostatek. Vardenové sice vyhráli, ale Eragon prohrál a s děsivou jistotou si uvědomí, že Království má dva Dračí Jezdce a oba jsou silnější než on. Poslední jeho myšlenkou, než padne únavou z boje, je, že potřebuje meč. Meč Jezdce.

jemnavodka  | ***** 08.10.2015 18:32

Naprosto nejlepší díl serie. Možná neohromí ani orginalitou, ani hlubokomyslností nebo propracováním postav, děje, nebo bůhvíčeho dalšího, ale stále se jedná o extrémně čtivou a zábavnou knihu. A navíc obsahuje můj snad nejoblíbenější moment z fantasy vůbec – přeměnu Eragona z mrzáka na superčlověka/po­loelfa.

Bohužel u dalších dvou dílů už kvalita poměrně klesá, ale celá serie rozhodně stojí za přečtení. Možná je moje hodnocení sice trochu ovlivněno tím, že jsem to četl ještě jako malý klučina, ale na to vám kašlu. Škoda jenom že zfilmovaný první díl byl naprosto největší zrůdností nejhrubšího zrna a nedočkáme se tak zfilmovaného druhého dílu.



WebArchiv - archiv českého webu