kniha » Proti pádu noci / Po pádu noci
chce si přečíst 1 | má v knihovně 32
hodnotilo: 22
75%
Proti pádu noci / Po pádu noci

Arthur C. Clarke
Gregory Albert Benford

Proti pádu noci / Po pádu noci

Kategorie: sci-fi - románové antologie

originální název: Against the Fall of Night / Beyond the Fall of Night
originál vyšel: 1991

vydání: Baronet (web) 1999


Komentáře:
Phoenix  | *** 11.02.2017 16:44

Hm, jak hodnotit, když je to 2v1? Clarkova část je skvělá, o té druhé se to říct nedá, takže nějaký ten střed – 60%, bohužel. Proti pádu noci rozhodně zaslouží mnohem lepší hodnocení, Alvinův příběh je napínavý od první do poslední kapitoly a především vybízí ke srovnávání s Městem a hvězdy. Upřímně bych nikdy nevěřila, že prvotina může být až takhle dobrá! A co se týče pokračování rozjetého příběhu? To je naprosto zbytečné, protože akorát ruší předchozí zážitek. Když pominu jiný styl vyprávění, bohužel ani samotný příběh mi k tomu předchozímu neseděl a bylo to prostě cosi, co se vecpalo někam, kam nemělo. Benforda neznám, ale touhle jeho slátaninou mě rozhodně neoslovil.

Dilvermoon  | ***1/2 29.03.2022 15:20

Clarke – 80%; Benford – 50%

Proti pádu noci (1953) je kratším předchůdcem románu Město a hvězdy (1956). Základní děj je velmi podobný, velké změny později nenastaly, ale pokud to tak lze říci, tak Město a hvězdy byl trochu „zmodernizován“. Třeba hlavní mozek Diasparu je zde již líčen opatrněji a tím se (relativně) více blíží tomu, co máme dnes. V Proti pádu noci je to opravdu spíše zařízení ze Zlatého věku. Nebo děj ve Shalmirane. Klíčová „postava“ se dá v nové verzi považovat spíše ze entitu a je mnohem více scifičtější, ve starší verzi je to až překvapivě obyčejné. Na druhou stranu některé pasáže jsou s Město a hvězdy téměř shodné, což se koneckonců dalo čekat. Každopádně přečíst obě verze není vůbec nic proti ničemu, naopak. Jako ukázka vývoje legendárního autora dobré (hodnocení 80%).

Po pádu noci (1990) z pera Gregory Benforda je pokračováním Proti pádu noci A. C. Clarka. V případě izolovaného příběhu bych byl možná shovívavější, ale jako zřejmé a avizované pokračování klasiky u mě příliš neobstálo. Jasné a přehledné Clarkovo vyjadřování nahradil poněkud květnatý jazyk plný různých přirovnání a s příběhem jsme se dostali zcela mimo prostředí nahozené Clarkem, což je rozhodně škoda. Tedy ne že by nebyla návaznost zřejmá, ale to, co jsem ocenil v Clarkově příběhu (existence a fungování města, interakce s okolím, Alvinovy výpravy za řešením otázek), se tu proměnilo v podstatě jen v moderní space operu, která by se navíc dala zkrátit a podstatného děje by neubylo (hodnocení 50%).



WebArchiv - archiv českého webu