kniha » Cesta na Gateway
chce si přečíst 8 | chce mít v knihovně 6 | má v knihovně 48
hodnotilo: 46
83%
Cesta na Gateway

Frederik Pohl

Cesta na Gateway

série: Heechee
díl v sérii: 5
kniha patří do světa: Heechee

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka

originální název: The Gateway Trip: Tales and Vignettes of the Heechee
originál vyšel: 11/1990

vydání: Laser-books (web) 2006

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
KainIX  | ****1/2 27.04.2011 11:36

V této sbírce povídek se dozvíte to, co v samotné sérii nebylo zmíněno, nebo co bylo zmíněno jen okrajově. Dozvíte se o objevování Venuše, o rozličných objevech, které lidé učinili s pomocí vesmírných plavidel z asteroidu Gateway, i o tom, jak technika a znalosti Heechee ovlivnily život lidí na Zemi.

Tato sbírka vyšla v originále až po 4. díle série a v tomto pořadí bych ji doporučil roněž číst. Jen tak si totiž spojíte události zde zmiňované s tím, co se dělo v jednotlivých dílech a užijete si tak knihu pravděpoodbně mnohem více, než kdybyste ji četli v jiném pořadí. Kvalita jednotlivých povídek lehce kolísá, i když všechny jsou minimálně dobré. Kdybych měl hodnotit průmerem všch povídek, vyšlo by mi 80%, ale nakonec jsem se rozhodl dát 90%, protože kniha je výborným doplňkem k celé sérii a osobně se mi líbila ještě více, než 4. díl.

Martyrius  | *** 23.08.2011 12:45

(dějově zasazené mezi 2. a 3. knihu ságy o Heeche, vydáno však jako poslední – Audee je mimo, ten se může odehrávat kdykoliv)

Několik krátkých úvah, některé připomínající vědecké statě (o evoluci) + prvek Heeche. Krom nich (1/3 knihy) jde o příběh chudáka Audeeho. Člověk ho nemůže než litovat, nedaří se a nedaří. Sice je „jeho“ příběh časově tak nějak před první knihu (Gateway), tak ostatní informace z Cesty jsou později a tak se nenechte spoilerovat.

Zvláštní kniha, kolekce čehosi, podivně slepená dohromady, držící jen tak tak. Ale jde to přečíst, užít, zapomenout. A nebo vzpomínat – Audee se brzo připomene ve trojce.

Fox85  | **** 06.06.2012 13:12

Chvílemi se tato kniha tváří více jako vědecké (nebo pseudovědecké) pojednání o Heecheeích doplněné o jednu povídku Obchodníci z Venuše. Obchodníci jsou opravdu skvělou povídkou a možná si zasloužili být ve společnosti dalších takových. Zbytek knihy je rozdělen do několika kapitol/povídek, kde se rozebírají a často doplňují poznatky a někdy i události ze série Heechee. A právě toto dokreslení prostředí a světa Frederika Pohla dělá z této sbírky zajímavou knihu. Na závěr jsem měl trochu pocit, že si autor mohl dát více práce s vymyšlením a rozpracováním příběhů prospektorů z Gateway, ale i tak pěkný.



WebArchiv - archiv českého webu