kniha » Temné léto
v Top10 4 | chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 46
hodnotilo: 52
84%
Temné léto Více vydání = více obálek.

Dan Simmons

Temné léto

série: Elm Haven
díl v sérii: 1

Tento svazek obsahuje díla vydaná samostatně: Černé léto 2, Černé léto 1

Kategorie: fantasy - horor

originální název: Summer of Night
originál vyšel: 02/1991

vydání: Laser-books (web) 2012; Fobos (web) 2018

odkazy: 7x [recenze]


Komentáře:
Mr.Filch  | ****1/2 01.08.2009 20:24

Kdybych nevěděl, kdo to napsal, tak bych si myslel, že je to od Kinga – hrůza, děs a napětí ( + děti taktak unikající smrti). Vynikající.

honajz  | * 28.09.2011 17:28

Jako bych to už někde četl. Včetně všech těch popisů prostředí. Jako by někde byla databáze podobných popisů, aby kniha mohla mít díky tomu 500 stran. Protože dějově nic moc. Ale dozvíte se, v jaké lavici, řadě, židli kdo sedí, jakou barvu má kde co a z čeho to je, ale po čase už je to nuda.

Dilvermoon  | ***1/2 01.12.2012 11:28

Tak bohužel. Jak Děti noci, tak žánrově příbuzné Temné léto mě nijak neohromilo. Nijak nevybočující horor, kdy nejprve sledujeme, jak se jednotlivým hrdinům dějí různé nemilé věci, postupně se to celé slévá až k finále, které ale ničím nepřekvapí. Podezření, která jsem společně s hrdiny pobral, se postupně i naplnila, žádný zvrat se nekoná. Ne že by děti neprožívaly drsné a bizarní záležitosti, to zase jo. Postupné houstnutí atmosféry a nějaké historické souvislosti byly pro mne zajímavější než vyvrcholení, které bylo naštěstí vzhledem k rozsahu knihy krátké. Ale zkrátka žádné překvapení se nekoná, je to takové celé příliš přímočaré. Rozhodně jsem se nenudil, ale u tohoto autora mám asi laťku nastavenu dost vysoko a chybělo mi tu něco navíc, co mě u ostatních jeho knih pohltí a nepustí.

Musím jak Děti noci, tak i Temné léto označit za nejslabší věci od Dana Simmonse (četl jsem vše kromě Písně Kálí). Ale i tak dávám 70%. Ono totiž „slabší“ dílo jednoho autora může být nedosažitelná laťka jiného.

Co však rozhodně stojí za pozornost, je autorův úvod (napsán až v roce 2010, tj. téměř 20 let po 1. vydání románu), ve kterém staví knihu do kontextu roku 1960 a také se zmiňuje o některých souvislostech s jinými svými romány.

Sirius  | ***** 01.12.2012 11:38

Pro někoho je synonym pro hrůzu hřbitov nebo sklep. Simmonsovi stačí jeden kaliferní vůz a obyčejná škola, která se ale ukáže jako neobyčejná. Nemluvě o partě dětí, kteří z pistolí střílí jako zkušení kovbojové.

Majkl  | ****1/2 14.12.2012 13:50

Ech, ďalší Simmons, ďalšia krásna tehlička v knižnici. A ďalšia výnimočná perla, ktorá okamžite poletí do Top 10? Nemyslím, avšak Temné léto sa rozhodne nemá za čo hanbiť ako zástupca hororu. Simmonsova hororová tvorba je totiž odlišná od jeho neskorších diel, ktoré sú skôr zamerané na realitu (Drood, Terror a Black Hills). Temné léto tak nedisponuje až takým prílivom informácií či mixovaním reálneho s vymysleným. Čo nám teda ostane? Veľmi dobrý hororový príbeh, ktorý síce nebude patriť medzi nezabudnuteľné kúsky, ale príjemné zamrazenie (niežeby sme to teraz potrebovali), zábavu a napätie poskytne poľahky. Okrem tohoto si môžeme všimnúť, že Temné léto sú sčasti autobiografické (objasnené v úvode diela) a nostalgicky spomínajú a vyzdvihujú detstvo. Odhoďte preto prílišné očakávania, intelektuálne naladenie a Temné léto si dozaista vychutnáte. 85%

Strýček Biolit  | **** 24.04.2013 01:56

Určitě jste jako malí četli nějakou „dětskou detektivku“, v níž banda správných dětí ze sousedství odhalí zločin a vyšetřuje ho. Nu, Temné léto je taková kapku drsnější variace na toto téma.

Jednou z deviz knihy je fakt, že oživuje „starou dobrou Ameriku, kde benzín stojí čtvrťák, děcka si za deseticent kupujou v automatu třetinkové lahve coly a celej den lítaj na kolech, hrajou baseball, chytaj ryby a tábořej v lesích“ – což našinci moc neřekne, ale dovedu si představit, jaké nadšení musí tato nostalgie vzbuzovat v lidech, kteří to zažili. I tak (až mě to překvapilo) dovede kniha sem tam vylovit vaše zašantročené vzpomínky a připomenout vám dětská léta. Další přednosti (pro mnohé možná záporem) je atmosféra a její budování – kniha je pomalá, rozvláčná a někdy se nic moc neděje (hlavně ze začátku). Hlavní hrdinové jsou proklesleni vcelku dobře, avšak vedlejší postavy (vesměs dospělí) nejsou „kingovsky“ vypiplané k životu. Mně tento styl docela vyhovoval a v mysli mi doopravdy ožilo malé městečko obklopené nekonečnými lány kukuřice, takže spokojenost. Co se samotného hororového zboží týče, jsou tu zcela běžné artikly od … po … (nechci vám kazit překvapení, takže si za tečky dosaďte, co chcete:)). Závěr je správně výbušný a dynamický (až jsem se divil, jak rychle to autor ukončil).

Na konec se sluší napsat, že jsem dostal to, co jsem čekal (tedy dobrý horor s pěknou atmosférou) a zklamán jsem rozhodně nebyl (avšak záleží na vašem vkusu a nárocích).

PS: Držíte-li knihu v ruce poprvé, rozhodně NEČTĚTE autorův úvod – je tam totiž značný spoiler, co zážitek z knihy notně oslabí.

Madam Brbla  | **** 16.07.2013 10:39

V úvodu prázdnin jsem se vrátila časem o půl století a trávila večery ve společnosti party kluků v městečku Elm Haven. Je to klasický, lány kukuřice obehnaný zapadákov na americkém Středozápadě, kde část dětí musí pomáhat na farmách, zatímco ti šťastnější si plnými doušky užívají svého mládí: drandí na kolech, hrají baseball, běhají po lesích, koupou se v lomu, vedou mezi sebou války… zkrátka bezstarostné dětství, jak má být. Tohle léto je však jiné.
Poslední den školy zmizel spolužák a šestice hochů z „Cyklohlídky“ se rozhodne přijít záhadě na kloub. Množí se kolem nich znepokojivé, ba přímo děsivé události, ke kterým se dospělí zdají být slepí a hluší (pokud se na nich přímo nepodílejí). Začíná souboj se zlem, napínavý, místy silně přitažený za vlasy, občas trošku zdlouhavý, se zápletkou béčkově kýčovitou, přesto jsem si četbu tohoto Simmonsova románu užívala. Nostalgický návrat do dětství fungoval na jedničku a ten hororový balast okolo jsem jako příznivec žánru vnímala pozitivně.
Z předchozího čtení prvního vydání (Černé léto) mi toho v paměti naštěstí moc nezůstalo, vše bylo jako poprvé. Tehdy Simmonsovo dílo zůstalo ve stínu Kingova „To“, v současné době si netroufám porovnávat – dokud se „To“ nedočká reprízy.
Ohledně autorovy předmluvy naprosto souhlasím se Strýčkem Hmyzovrahem, že je vhodnější si ji nechat až jako doslov. Vyhnete se tak nežádoucím spoilerům a lépe pochopíte, o čem Simmons píše. Několik jeho postřehů můžu nadšeně odkývat, s jinými by se dalo v místních podmínkách polemizovat. Pro mě byl tento text příliš profesorský, mentorující, suchopárný… osobně mám raději Kingovy předmluvy, jsou emotivnější, méně psané hlavou a více srdcem.
Přes pár výhrad (žádná není zásadní) můžu „Temné léto“ doporučit každému hororovému fandovi, ale snad i ostatní čtenáři by mohli ocenit atmosféru svobody a dobrodružství dětských let. 80%

Adhara  | * 27.06.2016 17:46

Do čítania Temného leta som išla na základe tipu, že je podobné ako Kingovo To, ale ešte lepšie. Kniha však očakávanie nenaplnila. Prečo? King bol v To možno miestami rozvláčny, ale Simmons bol v temnom lete extrémne rozvláčny. Obaja autori sa okrem hororového príbehu snažili vystihnúť aj mnohé aspekty detstva a nezabudnuteľného pocitu letných prázdnin. Kým u Kinga sa to však podarilo spojiť do celkom schopného celku, Simmonsove prázdninové úseky ani nevytvárali atmosféru, ani som nevidela nijaký ich význam pre strašidelnú zápletku. Vhodný jazyk je ďalšia vec, ktoré Simmonsovi chýba. Nepoužíva zaujímavé drobné detaily, ktoré by utkveli v pamäti a dodávali textu iskru. Namiesto toho zaťažuje čitateľa rozvláčnymi popismi rozličných častí mesta, ktoré mi okamžite vyfučali z hlavy, a dej nikam neposúvajúcimi podrobnými popismi detských letných hier. Jeho štýl je taký únavný, že som zadriemala uprostred scény, kedy na jedno z detí mieril jeho nepriateľ puškou – čo samo osebe vypovedá o nulovej gradácií, schopnosti vyvolávať napätie či nebodaj strach. Postavy mi neboli sympatické. Viac v recenzii tu: http://www.adhara.sk/?page_id=1097



WebArchiv - archiv českého webu