kniha » To nejlepší z hororu a fantasy VI
chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 14
hodnotilo: 10
62%
To nejlepší z hororu a fantasy VI
Sestavil/i:

Ellen Sue Datlow
Terri Windling

To nejlepší z hororu a fantasy VI

Kategorie: horor - fantasy - antologie

originální název: The Year’s Best Fantasy and Horror – Sixth Annual Collection
originál vyšel: 1993

vydání: ABR 1997


Komentáře:
Lucc  | ***1/2 07.12.2011 20:50

Miluji hororové povídky a po této a dalších antologiích ze série Annual Collection jsem pásl a na jejich četbu se vždycky moc těšil. Fantasy příspěvky Terri Windlingové mne ale skoro vždy otrávily, občas jsem dokonce přeskakoval, což jinak zásadně nedělám. Proč? Inu, odpovím spíš tím, že popíšu, jak si T.W. představuji – ex hipísačka s pseudouměleckým literárním apetitem, určitě nosí dlouhé batikované šaty a korále a má delší vlnité vlasy. Volí demokraty. Teď vážně. Povídky, které vybírá, mají s klasickou fantasy společné asi to, že jsou vytištěny latinkou (většinou :). Zbožňuje moderní pohádky a rádobyumělecké bláboly, ve kterých se svět fantastiky střetává s realitou a básně, protežuje ženské autorky a ženské (rozuměj rozostřené) vidění světa. No, moc lidí ty „její“ povídky asi milovat nebude, ale najdou se asi i tací, co to budou žrát (pravděpodobně levicové frekventantky gender studies).

Hororové části velmi slušné, spíše atmosferické a plíživé než splattery, nej povídky, které si pamatuji i po cca 7 letech od přečtení: Haldemanovy Hrobaři a Mastertonova Neexistující šelma.

PS: U nás vyšly ještě 2 ročníky této antologie: http://www.legie.info/kniha/186-fantasy-horor-1995http://www.legie.info/kniha/5146-to-nejlepsi-z-hororu-a-fantasy

EDIT 22: Po dalším čtení se mi hodně přeskládalo hodnocení povídek. Někde jsem ubral, někde přidal. Zklamala mne Neexistující šelma a musel jsem dát i jeden brak, naopak skokany roku jsou Martyrium, Zpívám o Panně a Lidské pozůstatky. Sbírka je stále velmi nevyrovnaná. Pokud je pravdou to, co píše Caderly, tak je to fakt škoda. Protože se daly povídky vybrat jinak a české vydání mohlo být skutečně „to nejlepší“.

Caderly  | **1/2 31.12.2011 14:20

Antologie, na kterou vzhledem k jejímu názvu sedí obvinění z klamavé reklamy. Je samozřejmě otázkou, zda v tomto případě leží vina jen na bedrech editorek, neboť české vydání je oproti originálu zkráceno téměř o třetinu textů (mezi nimi například i o povídky Harlana Ellisona, Briana W. Aldisse, Luciuse Shepharda či Petera Strauba), avšak celkově je to jedna velká bída. Z mého pohledu antologie obsahuje jen jednu výbornou (Kilworth) a několik málo skutečně dobrých povídek (Barker, Gorman, Masterton a s přimhouřením oka i Haldeman) a dále přibližně tři další nadpůrměrně zajímavé texty (de Lint, Bowles, Silverberg). Vedle toho je v ní na druhou stranu nejméně devět povídek, které mi přišly hodně špatné, přičemž hned několik si zasloužilo hodnocení brak. Zbytek jsou průměrné texty, případně povídky, které ani do žánru nepatří (z této poslední kategorie mi jako skutečně dobré přišly jen Gormanovy zrůdné desky).

jasonix  | *** 05.04.2022 10:40

Je těžké hodnotit tak nehomogenní sbírku. Dojem mám tentokrát ještě rozporuplnější než u prvního dílu Datlowsko-Windlingovského výběru. A upřímně prohlašuji, že pokud by se tahle brožovaná bichle s brakovým designem rozdělila na svazky dva – I.Horor & II.Fantasy – tak ten druhý bych si nekoupil. Přelouskal jsem nakonec s určitým sebezapřením všechno a naštěstí i tady se našly pecky. Zejména ty hororové. I nějaká ta žánrově hraniční překvapení. Na zlaté příčce se u mě umístila Neexistující šelma (Masterton). Kupodivu hned na té stříbrné „odrůdově hybridní“ Pařeniště (Gallagher). Na bronzovém stupínku se současně mačkají dojemné Zrůdné desky (Gorman) a dvě morbidní hříčky: Věčně hladový (Rasnic Tem) a Nedočkavý (Fowler). Dál již bez pořadí: mou soukromou libůstkou jsou poeticko-magicko-realistické kousky jako Zvěstování Panny Marie (Peri Rossi) či Hora origami (Farmer). Přes určitý sociální rozměr sem můžu zařadit i Dráteníka (Cady). Slušnou úroveň měla antidetektivka Lidské pozůstatky (Bryant) nebo horory s přesahem: Hermiona a měsíc (Barker), Hrobaři (Haldeman), Vzpomínka na obchod s jízdními koly (Kilworth) či Puja (McBride). Pokud bych měl ocenit něco z fantasy ranku, tak se mi docela líbil Strom života, kniha smrti a pohádková variace Příběh nejstarší princezny. Ovšem moje gusto to není. Zklamáním byl nečekaně Silverberg (Přichází a odchází) a trochu i Gaiman s andělskou detektivkou Tajemství vraždy. Zhruba u třetiny povídek jsem trpěl a skřípěl zuby. A to jsem si myslel, že jsem celkem literárně tolerantní.



WebArchiv - archiv českého webu