kniha » Caprona, země divů
v Top10 1 | má v knihovně 9
hodnotilo: 10
85%
Caprona, země divů Více vydání = více obálek.

Edgar Rice Burroughs

Caprona, země divů

série: Caprona
díl v sérii:

Tato kniha je částí i jiných knih: Futurum 1.

Kategorie: fantasy

originální název: The Land That Time Forgot
originál vyšel: 1918

vydání: Šotek Ladislav, Praha 1926

odkazy: 2x [film]


Komentáře:
willis  | ***1/2 03.10.2013 16:11

Kniha, jak je zde uvedeno, obsahuje tři příběhy. Ty na sebe navazují jen volně a v každém sledujeme jiného hlavního hrdinu. Přestože děj probíhá vždy podle klasického dobrodružného scénáře (včetně hrdinky v ohrožení a následné záchrany), díky délce jednotlivých románů (kolem 120 stran), nezačne nudit. Od autora jsem přečetl celkem dost knížek a tohle mě bavilo víc než série s Johnem Carterem nebo Pellucidar. Zajímavý je nápad s postupnou evolucí, kdy se během života lidé postupně vyvíjí od pravěké formy až po současnou. Dokonce se tady dozvíme i odpověď na otázku zda bylo dřív, vejce nebo slepice.

jethro.tull  | nehodnoceno 30.08.2015 07:11

Roztomile hloupý a naivní příběh, včetně zjednodušeného a zkresleného pohledu na darwinismus. Jedná se vlastně o příběhy tři, které se do jisté míry dotýkají. Toho naivismu bylo nakonec tolik, že jsem měl málem dojem, jako bych stál před obrazy celníka Henriho Rousseaua, před jeho pralesy, které maloval podle obrázků, protože v těch místech nikdy nebyl. Do toho všeho autor zamotal vývojovou teorii, podanou opět zjednodušeně naivně. Od jihu na sever ostrova Caprona se lidé napřimují, mají sofistikovanější zbraně a víc toho namluví. Navíc se dostávají do vyššího levelu jakýmsi prozřením. Prostě si uvědomí, že už sem nepatří, že už jsou na jiném stupni, a jdou na sever. Nevím proč, ale občas mi některé věty připomněly Bylo nás pět od Karla Poláčka. Posuďte sami: „Ač byla barbarkou, měla hluboce vyvinutý smysl pro jemnost a cudnost. Byla ženou Tojovou. Mezi muži kmene Krolu jistě si brzy najde dle mravu caspackého světa nového chotě; než jsme se rozešli, prohlásila, že jakmile se vrátím, opustí svého nového chotě a přijde ke mně, protože mne má ráda. Inu, stal jsem se miláčkem žen!" „Domníval jsem se, že mne okamžitě zabijí, ale neučinili tak. Za to se mne vyptávali; zřejmě však nevěřili mému vyprávění, neb se mi pustě smáli." Bodové hodnocení nedávám, snad později, jsem totiž na rozpacích, jak tuto knihu hodnotit.

louza  | **** 14.07.2022 16:43

Omnibus tří knih tvoří ucelenou trilogii Caspaku. V první knize je během první světové války hlavní hrdina Bowen zajat po sérii dvou potopení německou ponorkou, která se po sabotáži dostane mimo kurs a objeví tajemnou zemi plnou prehistorických zvířat i lidí. Kniha zůstává trochu za očekáváním, rozjezd je pomalý a hrdina se svojí nově nalezenou družkou Lys se na Capronu dostanou zhruba v polovině knihy. Dále už se ale jede podle zažitých schemat. Posádka válkou rozpolcená na německou a anglosaskou se brání v pevnosti proti četným útokům dinosaurů a objevují základ šokující pravdy evoluční otázky na Caproně. Druhá kniha mění vypravěče za Bowenova přítele Tom Billingse, kterému se donese svízelná situace přítele a vypraví se na záchranou misi. Autor už nemešká a provede čtenáře v jeho doprovodu velkou částí Caprony a na rozdíl od první knihy, která se zabývala spíše faunou, se soustředí na ostrovní kmeny a evoluční premisu jejíž koncept odhalí o trošku víc. Třetí kniha pak opět mění vypravěče ale i gard. Z první osoby se přechází do třetí a rozvíjí se jedna neukončená postranní linka, která čtenáře zavede až na úplný vrchol evolučního řetězce na Caproně a podává definitivní vysvětlení své myšlenky. Ačkoli jsou ingredience podobné a základní linie takřka identické, prostředí je opět výrazně jiné a kniha je o dost temnější a násilnější, než předchozí dvě.

Burroughse mám rád a je s podivem, že česky vyšla Caprona už dva roky po svém prvním knižním vydání v roce 1924 (časopisecky 1918) a ještě podivnější je, že od té doby už nikdy. Šotkův maličký precizně vázaný omnibus za tu dobu zestárl jen málo a text, který by pravda snesl mírnou restylizaci, krásně šlape a je vcelku čtivý i dnes. Jediné co těžce neustálo zkoušku časem jsou Herclíkovy ilustrace, které budí soucitný úsměv a jsou brutálním dokladem doby vzniku knihy. Tohle měl dostat do ruky Burian v padesátkách, nebo Fibiger v devadesátkách. Ty tři nikdy nevydané sešity by se v portfoliu Magnet Pressu dnes krásně vyjímaly.



WebArchiv - archiv českého webu