kniha » Hlas krve
v Top10 5 | chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 8 | má v knihovně 35
hodnotilo: 57
92%
Hlas krve
Sestavil/i:

Ivan Adamovič

Hlas krve

Nejlepší britské a americké horrory

Kategorie: fantasy - horor - antologie

vydání: Najáda 1996

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
magio  | **** 05.04.2007 16:18

Vynikající antologie obsahující mnoho skvělých hrůzostrašných povídek. Kniha je rozdělena na tři související části – Praotci hrůzy, Otcové strachu a Synové děsu. Malými třešničkami na nezvykle bohatém dortu jsou Prolog od hororového mága Stephena Kinga a Nekrolog uznávaného Cliva Barkera. Editor Ivan Adamovič nashromáždil opravdu úctyhodné množství prací a je nutno podotknou, že vesměs velmi kvalitních. V úvodním celku Praotci hrůzy se setkáme s takovými hvězdami jako jsou Charles Dickens, H. P. Lovecraft nebo R. E. Howard, jehož práci „Holubi z pekel“ hodnotím společně s Barkerovou novelou jako absolutně nejlepší. Zakladatelé žánru na mě asi nejvíce zapůsobili a většina jejich výtvorů o hlavu převyšuje příspěvky následujících spisovatelů. Prostřední úsek Otcové strachu také nezklamal. Pln očekávání jsem se pouštěl do čtení povídek například od Henryho Kuttnera, Roberta Blocha, A. E. van Vogta či Raye Bradburyho. Nejvíce potěšili „Netvor z Hlubin“ van Vogta a „S úctou Jack Rozparovač“ už zmíněného Roberta Blocha. V poslední třetině knížky nazvané Synové děsu také narazíme na několik znamenitých dílek. Nad ostatními se tyčí hlavně autor uznávaného Nekroskopu Brian Lumley a Ramsey Campbell. Celkově velice zdařilá sbírka, která se mi až na jednu výjimku („Nákupy“ od Carol T. Noble) velmi, opravdu velmi líbila. Co říci závěrem? Přeji příjemné počtení, ale nezapomeňte, až po setmění…

Lucc  | ***** 14.03.2010 19:34

Kdo se chce přestat zajímat o horrory jen povrchně, leč touží se vydat napříč historií hrůzy a děsu, si nemohl vybrat pro začátek lepší knihu.

gokudo  | ***** 17.06.2020 11:05

Osobne si myslim, ze tohle je ta nejlepsi hororova antologie vydana v Cesku.

jasonix  | ****1/2 22.06.2022 17:08

Souhlas, že tohle je čítanka anglo-amerického hororu doslova reprezentativní koncepce; rozpřažená od Dickense přes HPL, RB a Blocha, ke Kingovi, Barkerovi a Ligottimu. Potěšilo mě, že velké zastoupení má hrůza nadpřirozená a to v nejjakostnějším provedení. Opojný lektvar řízné chuti se spoustou nuancí, odstínů a dozvuků. Na svou dobu a naše poměry mimořádně velkorysý počin. Moje vrcholy byly: BYL TO DÉMON, TVÁŘE V BOROVÝCH DUNÁCH a ZAPOVĚZENÉ. V závěsu za nimi kingovka TRÁPENÍ S DĚTIČKAMI a pseudo-lovecraftovský ČERNÝ MUŽ S ROHEM. Mému specifickému vkusu velmi vyhověly i ne tolik klasicky hororové kousky: JEHO ROSTLINNÁ MANŽELKA, RYBÍ NOC a NÁKUPY.



WebArchiv - archiv českého webu