kniha » Arcanum
chce si přečíst 1 | má v knihovně 7
hodnotilo: 13
83%
Arcanum

Thomas Wheeler

Arcanum

Kategorie: fantasy - detektivní

originální název: The Arcanum
originál vyšel: 05/2004

vydání: Alman (web) 2005

odkazy: 1x [recenze], 1x [info]


Komentáře:
tomts  | ***1/2 19.10.2014 16:33

Svižný konspirační román mladého amerického autora nás zavádí do roku 1919. Za záhadných okolností umírá velmistr společenství Arcanum Konstantin Duvall. Jeho spolupracovník a nejbližší přítel Arthur C. Doyle zjistí, že kdosi ukradl bájný Henochův rukopis… Sir Arthur spěchá za ostatními členy Arcana, aby společně čelili zlu…

V knize se setkáme se skutečnostmi známými (zájem sira Arthura o okultno, ale i skvělé dedukční schopnosti, které předal svému Sherlockovi, přátelství s Churchillem. Houdiniho šílené kousky, voodoo čáry Marie Lavois II., Lovecraftův zájem o hermetismus, Aleistar Crowley a jeho eskapády). Je známo, že Houdini s Lovecraftem byli přátelé a obdivovatelé sira Arthura, se kterým se oba setkali. Co se týče Marie Lavois II., ta údajně zemřela koncem 19. století. Arcanum bylo společenství, které založil „Antikrist“ Crowley, osoba mága Duvalla zřejmě neexistovala. Co se týče Henochovy knihy, jedná se zřejmě o nejznámější apokryfní spis asi z doby 200 let př. n.l. Pokud akceptuji tyto nesrovnalosti v textu, dostanu se k poměrně zajímavému akčnímu příběhu plného zvratů, kde se známé historické osobnosti představují v netypických scénách. Je škoda nevyužitého potenciálu, nápad velmi atraktivní, jen to chtělo vychytat mouchy a odstranit nelogičnosti.

trudoš  | **** 01.01.2016 01:17

Thomas Wheeler, profesí filmový scenárista, se touto knihou poprvé představil na poli románové tvorby. A je znát, že zkušenosti, které nasbíral ve svém oboru, mu byly ku prospěchu. Jeho příběh složený z rychlého děje, jednoduchých dialogů a osobité nadsázky, má přesně vyvážný poměr všeho, co pro mě dělá z dobrodružných příběhů toliko oblíbenou četbu. Nebýt občasných dějových nelogičností a ne stoprocentně využitého potenciálu, který se skrývá v hlavních aktérech, byla by kniha skutečnou lahůdkou pro milovníky okultních thrillerů. Takto Arcanum, přes kouzelnou atmosféru, nápaditost a hravost, zůstává ve stínů románů Marka Frosta Seznam sedmi a Šest mesiášů, či komiksů Alana Moora Liga vyjímečných I a II.



WebArchiv - archiv českého webu