kniha » Přízraky
v Top10 1 | chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 22
hodnotilo: 24
80%
Přízraky

Dean Ray Koontz

Přízraky

Kategorie: fantasy - sci-fi - horor - podle filmu/zfilmováno

originální název: Phantoms
originál vyšel: 03/1983

vydání: Mustang 1996

odkazy: 1x [film]


Komentáře:
lenivec  | **** 25.04.2009 21:37

Tak túto knihu by mohol napísať aj Stephen King. Obsahuje všetko čo dobrá kingovka potrebuje. Americké reálie, k tomu adekvátne postavy, svižný dej, tajomného nepriateľa. Ale to by bolo na recenziu troška málo. V jednom americkom mestečku je každý mŕtvy, zisťuje to miestna lekárka so sestrou, ktoré ihneď informujú miestneho šerifa. No ako na potvoru má dostatok schopných kolegov aby celú situáciu zvládli sami s menšou skupinou odborníkov. O čom presvedčí aj guvernéra, bývalého kolegu, a tak sa mestečko môže uzavrieť. Čo už sa dávno stalo bez ich vedomia. Tým sa končí aj prvá časť knihy, v ktorej sa čitateľ dostáva do obrazu. Nastáva druhá časť, v ktorej sa Dávny nepriateľ predstaví v plnej sile. K jeho predstavenie autor našťastie vytvoril dostatok sympatických aj „menej sympatických“ postáv, ktoré sú rovnako nezaujímavé ako hlavné postavy. Podobne ako oni nestoja za pomenovanie v recenzii. Ale aspoň spĺňajú svoj účel a môžu sa predhadzovať neznámemu protivníkovi. Dá sa povedať, že sa dostávame do najlepšej časti knihy, ktorá nás pekne oklame. Autor nás presvedčí, že postavy bojujú s nadprirodzeným nepriateľom a všetko je márne, kto však drží v ruke knihu, vie že to nemôže takto skončiť. Čo však nevadí lebo sa to stále číta, lepšie a lepšie. Koontz nám pekne dávkuje nové informácie, ktoré sprostredkuje anglický spisovateľ, to len aby všetky postavy neboli len Američania . No máme všetky informácie. Je čas na finále. Aj keď je slabšie ako prostredná časť knihy určite nesklame. Čo sa vierohodnosti týka je asi jediné možné. Začo treba Koontza určite pochváliť hlavne s porovnaní s ostatnými knihami, ktoré som od neho čítal (iba dve). Každému je jasné že kniha smeruje k happyendu. Na ceste k nemu pomrú ďalšie postavy, čo je nevyhnutné. Osobne mi nevadilo, že je koniec románu viac menej jasný od druhej tretiny knihy, veď sa to dobre číta. Možno to nie je hlavné, určite dostačujúce. Čo povedať na záver, ak niekto minul knihu pred vyše desiatimi rokmi, ako ja, je čas to napraviť. Necelých štyristo strán je uspokojivá dĺžka, ktorá dokáže naplniť knihu zaujímavým čítaním. Na začiatku som spomenul Kinga, kniha sa jeho najlepším dielam nemôže rovnať. Osobne si myslím, že aj majstrovi v niektorých dielach prospel rovnaký rozsah.(Nespavost a Nezbytné veci aj iné). Zdá sa mi, že existuje aj elektronická verzia, tak záujemca nemusí riešiť ako sa k tomu dostať od toho je tu toto fórum.

Prevzaté z ebookfora

Caderly  | ****1/2 05.08.2010 20:11

Výborný horor vyznačující se strhujícím dějem, mimořádně působivou atmosférou a sympatickými hrdiny, kteří musí čelit skutečně děsivému a zdánlivě všemocnému zlu, které však nakonec má překvapivě racionální vysvělení. Od absolutního hodnocení knihu v mých očích dělí jen vedlejší příběhová linie s postavou Fletchera Kalea, která mi do děje a zejména jeho závěru úplně nepasovala (i když chápu, co se jí pokusil Koontz říci), a také to, že Koontz z mého pohledu zbytečně zabil postavu, která měla asi největší zásluhu na zničení zla ovládnuvšího městečko.

quelhar  | **** 11.01.2011 22:21

Dle mého názoru na Koontze trochu netradiční žánr, se kterým si však poradil velmi dobře. Musím souhlasit, že kniha hodně připomíná Kinga, ovšem s tím rozdílem, že King by to o dobrých sto stran natáhl. Většina Koontzových knih, které u nás vycházejí v posledních letech, už jsou žánrově trochu jinde a jak ukazují Přízraky, je to možná škoda.



WebArchiv - archiv českého webu